Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Niedziałająca lampa /regulator nateżenia swiatła/

mobor 02 Lis 2007 18:01 1065 2
  • #1 02 Lis 2007 18:01
    mobor
    Poziom 22  

    Posiadam lampę która jest ogólnie dostepna w sklepach typu CASTORAMA. Jest to stojąca konstrukcja o wysokosci ok 1.7m wyposarzona w świecącą do góry swietlówkę halogenową 300W oraz gietkie ramię z małą żaróweczką o mocy 50 Watt. Obie lampy sterowane są za pomocą dwóch potencjometrów (siła świecenia oraz włącznik oddzielnie na każdą z sekcji lampy tj 300W i 50W)
    Całość oczywiście MADE IN CHINA

    A teraz problem. Bywa że lampa nie działa wogóle - zupełnie tak jakby nie dostawała napiecia. Rozebrałem raz to ustrojstwo (regulator) - posprawdzałem bezpieczniki (wszystkie sprawne), poskręcałem i...zadziałało
    Problem jednak się systematycznie powtarza. Wystarczy niekiedy wyjąć bezpiecznik i wkręcic go z powrotem i lampa "zaskakuje". Dzis jednak to nie pomogło (podobnież zwarcie na krótko gniazda bezpiecznika śrubokrętem)
    Co może być przyczyną takiej krnąbrności lampy ?

    Dodam że kiedy już lampa łaskawie zaswieci - im silniej regulator przyciemnia światło- tym głosniejszy przydźwiek (50 Hz) daje sie słyszeć z owego regulatora (ale chyba to jest normalnym objawem pracy elementu sterującego przepływem napięcia)

    Proszę o pomoc co z tym dziadostwem zrobić

    0 2
  • Pomocny post
    #2 02 Lis 2007 18:13
    Tomasz.W
    Poziom 35  

    Witam.
    Wszystko (łącznie z pochodzeniem) wskazuje na zimne luty. Tak więc lutownica w garść i do boju.

    0
  • #3 03 Lis 2007 21:09
    KACZOREK
    Poziom 20  

    przyczyną takiego działania lampy mogą być styki które trzymają żarówkę. z powodu wysokiej temperatury żarówki styki bardzo mocno się nagrzewają i powstaje na nich nagar . spróbuj je przeczyścić drobnym papierem ściernym

    0