Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio TCB-770 przygada i coś smierdzi

Wojtek282 02 Nov 2007 21:09 950 7
  • #1
    Wojtek282
    Level 15  
    Witam ,Posiadam radio tak jak w temacie, pożyczyłem go koledze i ten "osioł" źle podłączył kabelki plus na minus , co za tym idze coś sie z nim podziało, tylko nie wiem za bardzo co. Po zdjęciu pokrywy nie widzę żeby było coś nadpalone, ale czuć że coś sie smażyło. Może ktoś mi podpowie co mogło sie uszkodzić? Jak teraz go podłącze to na zasilaczu Amperomierz wskazuje 6 Amper, a podświetlenie przygasa i zaczyna wariować. Proszę pomóżcie nim zatrzasnę kolesia.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • Helpful post
    #2
    columbo294
    Level 15  
    Krótko. Sprawdz miernikiem czy na kablach zasilających jest zwarcie.Napewno jest!!! Teraz rozpierz radio i poszukaj diody która będzie pierwszą diodą jaką napotkasz na drodze od zasilania.Będzie ona szła od plusa do minusa tam gdzie wchodzą kable od zasilania do radia.W niektórych radiach nawet mątowali je przy wtyczce na kablach zasilających.Wymień ją bo napewno będzie uwalona.Wymieniłeś???? Powinno chodzić.Ja bym jeszcze dla bezpieczeństwa układu po wymianie diody odpioł wzmacniacz m.cz ,ale mysle że masz sczęscie i po wymianie diody radio bedzie chulało.Pozdrawiam.Grzegorz
  • #3
    Wojtek282
    Level 15  
    Dzięki wielkie za podpowiedź,widzę tą diodę, ale jak zwykle mam pecha i to co na niej napisali jest zamazane, także muszę poszukać schematu i dowiedzieć sie co to za diódka. :)
  • Helpful post
    #4
    SKuba
    Level 12  
    Normalne -jak coś śmierdzi to może to być dioda, która jest wstawiona zaraz za wejściem przewodów zasilania. ona jak dostanie odwrotne napięcie dostaje zwarcia i przez to zabezpiecza resztę radia przed uszkodzeniem. Ewentualnie mógł też polecieć wz. m.cz. w postaci układu scalonego przykręconego do obudowy radia. Ale raczej to dioda na wejściu wlutowana tak jak pisałem między +12 a -12V lub masę.

    Dodano po 2 [minuty]:

    wez ją wytnij i już radio ruszy

    Dodano po 1 [minuty]:

    wylutój tą diodę i zobacz czy wystartowało radio a wstawisz normalną np.4001
  • #5
    Wojtek282
    Level 15  
    Wymienię tą diode tak jak napisałeś, zobacze co będzie. Ale to dopiero jutro bo widze że nie mam w domu lutownicy. Dzięki za zainteresowanie moim problemem. Napisze czy sie udało jak tylko to wlutuje i włącze CB. Pozdrawiam.
  • Helpful post
    #6
    atrix55
    Level 21  
    Usuń diodę i powinno chulać . Wlutować ją trzeba bo to jednak zabezpieczenie.
  • #7
    Wojtek282
    Level 15  
    Bez tej diody tez powinno ruszyć? Tak jak napisałem , nie mam w domu aktualnie lutownicy, także usunąć ją moge ale nowej nie wlutuje, najprędzej jutro.
  • #8
    Wojtek282
    Level 15  
    Radio śmiga, porady kolegów pomogły!!! Dzięki wielkie za pomoc! Pozdrawiam.:D