Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lexus 14"mod.CB3688B zawyzone napiecia

eugene 12 Wrz 2002 09:42 1863 8
  • #1 12 Wrz 2002 09:42
    eugene
    Poziom 26  

    Uszkodzony byl tranzystor KSD1554 i przetwornica piszczala. Sprobowalem na zarowce w +B i jest 225 V-troche za wysokie. Szybko wylaczylem,obeszlo sie bez wystrzalow.Zostaje praca od podstaw(bez wlaczania TV),czego najbardziej nie lubie, a nie zwyklem wymieniac bezdurno wszystkich elementow elka diody itd.Przetwornica jest tranzystorowa, procesor TMP47C634AN-R572, sygnalowy TA8759BN,dalej AN5265 i TC4053BF, do pcz. nie zagladalem. Troche niepodobny do starszych Lexusow.Moze jakies sugestie albo schemat zasilacza ?
    Zaoszczedziloby to mi sporo czasu.

    0 8
  • #2 12 Wrz 2002 10:44
    h jaworski
    Specjalista AGD

    cześc ja bym jednak rozpoczą od wymiany elek po stronie pierwotnej zasilacza następnie sprawdził napięcie zasilania lini jak było by dobre to układ wyłączania tv z pilota jak jest na traanzystorach to na pewno padł powodzenia

    0
  • #3 12 Wrz 2002 16:50
    Michał99
    Poziom 30  

    Prawdopodobnie jest to Sanyo sprawdz opór w dzielniku napięcia sterowanie transoptora zwiększył wartość. Powodzenia.

    0
  • #4 12 Wrz 2002 20:06
    Richi
    Poziom 39  

    Nieznam tego modelu TV a, ale jezeli przetwornica na tranzystorach to bym jak pisze h jaworski sprawdil elka po stronie pierwotnej bardzo cuesto maja uplywnosci a co za tym idzie zwieksza sie nap po stronie wtornej cze

    0
  • #5 25 Wrz 2002 13:48
    eugene
    Poziom 26  

    Wracam po przerwie urlopowej i spiesze doniesc o efektach. Dziekuje kolegom za trafna pomoc i zainteresowanie.
    Byla to wersja zaasilacza bez transoptora, fatalny montaz. Poprawilem luty, wymienilem elko 47uF w bazie tranzystora kluczujacego i napiecia wrocily do normy. Wszystko po wlaczeniu z pilota dziala poprawnie z wyjatkiem St BY. Na ekranie pozostaje obraz z ostatniego kanalu przy wylaczonej fonii, regulacje analogowe oczywiscie nie chodza ale klawiszem numerycznym z pilota mozna go wlaczyc ponownie. Dopoki nie znajde schematu to wylaczam go siecia.

    0
  • #6 25 Wrz 2002 14:05
    witt69
    Poziom 23  

    Jeśli jest załączany napięciem +B,stawiam na tranzystor szeregowy np:BUT11(zwarcie C-E)...przy tak wysokim napięciu,jakie było,lubi dostać zwarcia.

    0
  • #7 25 Wrz 2002 14:14
    h jaworski
    Specjalista AGD

    za wyłanczanie z pilota odpowiedzialny jest tranzystor (jak pisze kolega wyżej) w gałęzi 115v czasami jest to but11 czasami 2sc ale jest tam jeszcze tranzystor sterujący 2sa1013 też często uszkadza się i dobra rada trzeba wymienić wszystkie elka po pierwotnej stronie zasilacza oprócz głównego sieciowego bo piszesz że wymieniłeś tylko te w gałęzi bu

    0
  • #8 26 Wrz 2002 09:08
    eugene
    Poziom 26  

    Wydaje mi sie ze nie jest to rozwiazanie Lexusa do ktorego zdazylismy sie przyzwyczaic. Poziome jest zalaczane od strony sterowania. Napiecie +B jest podawane na kolektor stopnia poziomego zawsze.
    Dzisiaj to sprawdze i dam znac.
    W poziomym zepsul sie KSD1554(wstawilem 2SD1555 ), a elko wymienilem w stopniu kluczujacym przetwornicy,oczywiscie po stronie pierwotnej zasilacza. Pozdr

    0
  • #9 30 Wrz 2002 11:56
    eugene
    Poziom 26  

    Faktycznie zwarty byl tranzystor szeregowy (BU406 ), ktory zwyczajnie przeoczylem mierzac dlawik miedzy kondensatorami na +B. Sprawdzilem jeszcze tranzystor 2SA1013 i ognia . Wszystko dziala jak powinno. Dziekuje kolegom, w szczegolnosci Wit69 i h.jaworski za trafne sugestie i pozdrawiam wszystkich.

    0
  Szukaj w 5mln produktów