Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sprzęt dla szkoły na 2 sale

DJ.KiteX 03 Nov 2007 13:02 2012 16
    DJ.KiteX
    Level 15  
    Witam:!::!:
    Potrzebuję nagłośnienia do szkoły, musi być uniwersalne, ponieważ mamy 2 sale gimastyczne:
    1 sala 15x10m na niej są dyskoteki i apele
    2 sala 30x50m tutaj odbywają sie ważne akademie itp. raczej nie przewiduje się dyskotek. Chcemy zakupić jakiś mikser do 1500zł i koncówke mocy tylko nie wiem dokladnie ile 2x200w to chyba mało 4x200w.:?::?:Kolumny najlepiej trójdrożne.I jakieś mikrofony mamy 2 firmy lesson i 2 mini na ucho Alpharda, potrzebujemy jeszcze pojemnościowy (tak to sie chyba nazywa) dla chóru.Jestem początkującym DJ-em i dlatego proszę o pomoc w dobraniu sprzętu podajcie jakieś typy, firmy. Tylko nie przesadzajcie z kasą.
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Najwygodniej by było Yamaszkę 5014 i kolumny powiedzmy LDM 151H - ostatnio taki zestaw sprzedaliśmy do straży pożarnej - mobilność,brzmienie,niska waga - tego potrzebowali - koszt około 5500zł bez mików.Pozdrawiam
    DJ.KiteX
    Level 15  
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Widze,ze jednak kryterium kosztowe wzięło góre bo Yamaszka 5014 to koszt około 3000zł i tu szukasz oszczędności a kolumny za 2550 jakoś przełknąłeś;)

Generalnie można jeszcze pomysleć na Phonickiem 1062 Deluxe zamiast tej Yamaszki jak ma być tanio - Phonic to około 1600zł przy mocy podanej 2x375wat ale tyle nie wyciąga(raczej cos koło 2x300) ale to i tak te LDMki ładnie napędzi.

Pozdrawiam
    Marcin Grabarz
    Level 24  
    Jesli chodzi o paczki to generalnie dobrze celujesz jesli myslisz o LDM.
    Natomiast stól polecałbym taki:
    http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Naglosnienie/Miksery/ALLEN-HEATH-WZ1442-SL2.html
    lub ewentualnie jego drozsza wersje SL1.
    Przede wszystkim to jest allen a nie behringer (oczywiscie nie wszystko co behringer to szajs ale ten xenyx to akurat zadna rewelacja).Poza tym korekcja o wiele lepsza bo góra dół i 2 sr parametryczne daja duuuzo wieksze mozliwości.
    http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Naglosnienie/Miksery/Soundcraft-SPIRIT-EPM-6.html
    Jeszcze ewentualnie ten ale tu juz tylko 1 srodek parametryczny...
    Z drugiej strony nie odbiega aż tak bardzo od Twojej propozycji jesli chodzi o cene.
  • Helpful post
    Kajtek_170
    Level 22  
    Ale, do szkoły, to oni nawet niewiedzą co to parametryczny środek. Najlepiej nawet sprawdzi się bery w szkole. Tylko końcówka osobno wtedy. chyba że kolumny aktywne?
    djdinitro
    Level 26  
    Mixer beha UB 2442 FX Pro.Wzmak Yamaha XM4220 do tego kolumny:Fame MT-15/3 a na to audytorium to jesli ma byc mixer to mniejszy np Yamaha MG12/4 wzmacniacz Peavey PV-series i kolumny:Electro-Voice SX 300. Proste-Dobre-w miare tanie!
    hirogen
    Level 33  
    Albo tak powerikser behringer ale ze starszej serii PMH1000 albo PMH3000 i kolumny PXP 315 albo z nowszej serii PMP3000 i kolumny LDM PDP612
    WG mnie do szkoły najlepszym rozwiązaniem jest powermikser mimo że żadna sztuka połączyć mikser-końcówka-kolumny to można się czasem zdziwić co ludziska potrafią wymyślić jak wchodzi druga zmiana obsługi sprzętu
    DJ.KiteX
    Level 15  
    U nas w szkole nikt z nauczycieli nie prowadzi nad sprzętem nadzoru, musze się postarać o stanowisko rezydenta :D:D. Jak patrzę na niektóre dzieci neostrady to aż żal mi tego sprzętu cry:. PMH3000 ciekawy sprzęcik, ale moim zdaniem 400w to jest góra, przyjdą nowi i na małej sali 2x400w na full na dysce zapuszczą.:|:|:| Na tej salce to jak jest 2x200w to już głowa boli:!: Podajcie jakieś dobre typy mikrofonów pojemnościowych dla chóru, nie za drogie, takie, by młodzi poradzili sobie z ustawieniem. A co sądzicie o końcówkach 4x200w, w poprzedniej szkole mieliśmy własnie taką końcówkę Techniksa i kolumny tonsila.
    Bober545
    Level 13  
    witam a ja z swojej kadencji miałem do dyspozycji elmuz 2*150W (ale prawdziwe 150W)do tego mixer better sl210 nie jest to rewelacja ale....i 2 zestawy mikrofonów bezprzewodowych alpharda plus szafki chyba tonsilowske na dwóch 30cm i dwie szfki z eltrona w których wymieniłem glosniki na mocniejsze i gralo baardzo dobrze zarówno w plenerze jak i na sali:)

Dodano po 2 [minuty]:

trochę dolu brakowało chociaż uderzenie bylo całkiem całkiem no ale cóż szkoła kasy nie miała na sub basy:/
    Marcin Grabarz
    Level 24  
    Kajtek drażni mnie takie myslenie że jak do szkoły to już może byc co kolwiek i jak kolwiek.A potem jest tak ze nie da się słuchac tego.
    Z drugiej strony fakt że nie zawsze ma to kto obsługiwac.W praktyce najlepiej jest jak jakis nauczyciel ma nad sprzetem nadzór lub sam się zajmuje nagłosnieniem.Czasem zdarzy sie że jest ktos z uczniów co ma pojecie ale zazwyczaj jest tak ze własnie nie ma kto się tym porzadnie zajac.

A tego soundcrafta można mieć za niewiele wiecej jak berego a róznica chyba kolosalna.
    Kajtek_170
    Level 22  
    Marcinie, ale co im po lepszym sprzęcie, skoro nikt i tak nie będzie potrafił go obsłużyć. Dźwięk zależy od realizatora. I naprawdę do szkoły niema znaczenia czy to soundcraft czy bery.

Ktoś wyżej napisał że może powermikser. Popieram, power mikser najlepiej do szkoły, pod warunkiem że to niebędzie nic z berego. Ich powermiksery nie trzymają mocy. Może yamach w takim wypadku?

Mikrofony z tanich pojemności, to widziałem kiedyć Monacora, tylko symbolu nie pamiętam, (coś tam 250 chyba..)

Pamiętam że kosztowały 250zł za 2 sztuki z walizką. One by sie nadały podejrzewam:) Pozdrawiam
    DJ.KiteX
    Level 15  
    Dzięki śliczne za porady, jutro pokaże wasze propozycje dyrkowi ciekawe co on na to:D w najgorszym wypadku kupimy behringera, może uda mi się go przekonać do yamahy albo soundcrafta.
    hirogen
    Level 33  
    No Yamaha na pewno trzyma moc jeszcze gorzej niż w behringerze z takiego co pisze 2x500W to trudno będzie uzyskać 2*200 trafo wielkości zakrętki do butelki maleńki ale naprawdę maleńki radiator i dławi sie strasznie przy większej mocy wiem miałem więcej nie chce. O wadach i zaletach PMH pisałem już kilka razy więcej mi sie nie chce
    gófer
    Level 34  
    Do churu kup jakąś audiotechnike z niższeej półki-spokojnie wystarczy.

Quote:
    Na tej salce to jak jest 2x200w to już głowa boli

Byłem w klubie (nazwy nie bede wymieniał) gdzie parkiet 100 m^2 nagłaśniano 12-stoma nadstawkami Jbl (nie pamietam jaka seria ale nie był to Jrx-coś wyższego, napewno były na 12-stkach), do tego doły na 18-stkach, też za bardzo nie kojaże dokładnie jakie, i powiem Ci szczeże-nikt nie nażekał że było za głośno. Poza tym lepiej mieć zapas mocy i zyskać dzięki temu na jakości, niż narzekać później że całą impreze trzeba jechać na granicy przesteru :)

Ps. Power-mixer to zło konieczne, naprawde nie polecam gdyż z doswiadczenia wiem iż są awaryjne, moce są podawane z kosmosu a ceny wcale nie takie atrakcyjne.
    DJ.KiteX
    Level 15  
    Przedstawiłem propozycje i mamy zamiar kupić behringera PMH 3000, paczki mamy stare firmy jasielskiej Korek sound coś koło 200w jutro rozkręcę i popatrze dokładniej. Wiem, ża mamy 1800zł na nowy sprzęt i zastanawiamy sie nad zestawem z koncówka mocy. Upatrzyłem mikser Behringera za 500zł, w sprawie koncówki i paczek proszę was o pomoc. Czy omnitronic 2x300w to dobre rozwiązanie?? W ostateczności możemy kupić nowe kolumny Korka 300w coś koło 300-400zł za sztukę. Nie sa to głośniki 1 klasa ale pół Jasła u nich kupuje i nie narzeka.
    gófer
    Level 34  
    Jeżeli końcówka mocy ma być max. budżetowa to kup już lepiej Dap Audio...a jeżeli może być używka to czaj na allegro jakieś Ads Lx500 albo Lx800. Ew. jeszcze używane elmuzy są dość dobre i w miare tanie :)