Czy diody KYW 31-50 (25A 50V) mogę zastąpić mostkiem prostowniczym KBPC2506 (25A 600V) bez straty dla prostownika do ładowania akumulatorów. A może diody mogę zastąpić jakimś odpowiednikiem Pozdrawiam
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over there110 wrote:Moim zdaniem nie. Mostek prostowniczy ma 25A natomiast jeżeli jak podałeś jedna dioda to 25A , więc w mostku da to 50A.Czy diody KYW 31-50 (25A 50V) mogę zastąpić mostkiem prostowniczym KBPC2506 (25A 600V) bez straty dla prostownika do ładowania akumulatorów. A może diody mogę zastąpić jakimś odpowiednikiem Pozdrawiam
Quote:Jest to połączenie równoległe dwóch gałęzi z których każda składa się z dwóch diod szeregowych. Tu jest więcej http://pl.wikipedia.org/wiki/Mostek_(elektronika)Do prostowania napięcia i prądu w układach jednofazowych powszechnie stosuje się układ zwany mostkiem Graetza (używa się również innych rodzajów układów prostowniczych).
Układ taki jest równoległym połączeniem dwóch gałęzi, z których każda składa się z dwóch diod prostowniczych połączonych szeregowo.
Mostek Graetza wykorzystuje nieliniowe właściwości diody prostowniczej. Jak widać na Rys. 9, kiedy prąd płynie w jednym kierunku dwie diody są spolaryzowane w kierunku przewodzenia (prąd płynie) a dwie pozostałe diody w kierunku zaporowym (prąd nie płynie). Przy zmianie kierunku napięcia zasilającego następuje zamiana polaryzacji diod – jednak kierunek napięcia i prądu wyjściowego nie ulega zmianie, czyli następuje proces prostowania napięcia.
Mostek Greatza łączy w sobie prostotę układu elektrycznego z wysoką wydajnością wykorzystania energii źródła zasilania (w porównaniu z innymi typami prostowników
lukastoja wrote:Quote:LeDy
Moim zdaniem nie. Mostek prostowniczy ma 25A natomiast jeżeli jak podałeś jedna dioda to 25A , więc w mostku da to 50A.
Wydaje mi się że to stwierdzenie jest mylne