logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego w gniazdku kuchennym jest tylko 114V zamiast 230V?

pyrokar01 07 Lis 2007 13:00 7608 15
REKLAMA
  • #1 4455107
    pyrokar01
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Od jakiegoś czasu nie przestał mi działać okap w kuchni, jak się okazało w gniazdku jest tylko 114V.
    Myślałem że z zerem jest coś nie tak ale biorę 0 z innego gniazdka i nic to nie daje.
    Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 4455171
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4455188
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4455232
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4455243
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Takie uszkodzenia szuka się najlepiej próbówką z żarówką a nie neonówką czy woltomierzem. Jeśli masz instalację w całym mieszkaniu na jednej fazie, tzn jeden bezpiecznik to znajdź oprawkę z żarówką i dwoma przewodami, najlepiej dość długimi. Potem sprawdź jak świeci żarówka w tym gnieżdzie i innym. Napewno będzie różnica. Potem weź fazę z innego gniazdka a zero z uszkodzonego, jak świeci żarówka, i na odwrót by się przekonać czy fazy czy zera brakuje. Potem już pozostaje znaleść gdzie się ktoś podłączył z tym gniazdkiem, czy w puszce czy pod inne gniazdko czy żródło. Trzeba uważnie obejrzeć ściany, patrząc na to fachowym okiem pamiętając o tym że zwykle układa się przewody pionowo, poziomo około 10-15cm od narożników ściany za zakręca pod kątem prosty. Choć często "elektrycy" nie trzymają się zasad. Trzeba znaleść drugi koniec tego przewodu. W kuchni musi być jeszcze jakaś puszka bo przecież jest oświetlenie. Opukaj ściany nad gniazdkiem bo może puszka być przykryta tynkiem.

Pamiętaj o zasadach BHP przy takim szukaniu gdyż nie jest prawdą że elektryka prąd nie tyka.

SławeK
  • #8 4455455
    pyrokar01
    Poziom 16  
    Sytuacja wygląda tak:
    dochodzą tam dwa kable po dwa przewody w każdym.
    Zmierzyłem napięcie na wszelkie możliwe sposoby.

zero1 i zero z dobrego gniazdka - 16V
    faza1 i zero z dobrego gniazdka - 11V

zero2 i zero z dobrego gniazdka - 113V
    faza2 i zero z dobrego gniazdka - 255V

faza z dobrego gniazdka i zero1 - 119V
    faza z dobrego gniazdka i zero2 - 201V

faza1 i zero1 - 2V
    faza 2 i zero2 - 125V

faza1 i zero2 - 80V
    faza2 i zero1 - 205V

Puszki niestety nie znalazłem przewody idą w dół i są pod glazurą niżej glazury nie ma ale i puszki też.
  • #9 4455744
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Czy gniazdo o którym Piszesz morze być zasilane z drugiej strony
    ściany na której ono jest umieszczone? jeżeli tak to Weż przewierć się na
    drugą stronę ściany i doprowadż z najbliższej puszki nowe przewody i po
    problemie. Zakładając iż Masz tam wymagane parametry napięcia 230V
    zachowując ostrożność,po wyłączeniu napięcia Wykonasz naprawę.:D
  • #10 4455866
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4455912
    pyrokar01
    Poziom 16  
    Według moich obserwacji prąd który dochodzi do tego felernego gniazdka idzie od bezpiecznika na korytarzu przez duży pokój w którym zasila dwa gniazdka, dalej pewnie wchodzi do małego pokoju przez ścianę (nie mam jak sprawdzić bo to wynajęte mieszkanie i do tego pokoju nie mam klucza) i dale przez ścianę pewnie do łazienki w której nic nie zasila i przez ścianę do kuchni.
    Moim zdaniem przyczyna może być za tymi zamkniętymi drzwiami w małym pokoju ale nie mam pewności.
    W całym mieszkaniu jak już wcześniej pisałem znalazłem tylko jedną puszkę(reszta pewnie pod glazura i tynkiem jest).
    Jak zdobędę klucz do tego pokoju sprawdzę tam w gniazdkach co się dzieje.
  • #12 4455930
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    Jeśli jest to mieszkanie w bloku i masz dużą, kwadratową puszkę i tylko 2 lub 3 bezpieczniki w przedpokoju (to w tym przypadku masz jeszcze małą puszkę nad drzwiami łazienki) to oznacza, że gniazdka połączone są w pętli (żeby podwyższyć przekrój przewodów 2x1,5 = 3mm²). Sprawdź czy w gniazdkach masz po dwa kable (aluminiowe ?).
  • #13 4469942
    artur s
    Poziom 25  
    Ocena: 157
    Albo weź tester 777 i po trasie przewodu -powinno cały czas dawać sugnał,zestrjony na w miarę słyszalny ton po dotarciu do uszkodzenia będzie grał głośno.
  • #14 4470677
    Kaz K
    Poziom 20  
    Ocena: 149
    Masz typowy uklad petli zasilania gniazd . Sprawdz wszystkie gniazdka i popraw polaczenia.Prawdopodobnie dostajesz napiecie przez jakies urzadzenie a to napewno sugeruje przerwe - znajdz i usun .
    Mozesz tez rozpiac cala instalacje (po wylaczeniu napiecia)zewrzec te kable w gniazdku przy okapie i sprawdzic ciaglosc kabli (jesli bedzie przerwa pewnie masz gdzies polaczone pod tynkiem i zagipsowane - zwyczajnie sie upalilo )
  • #15 4478511
    ajmazur
    Poziom 12  
    Witam.
    Panowie i Panie wszystko dobrze, ale co z poborem prądu?
    Proponuję podłączy pod to gniazdko różne obciążenie i wtedy pomierzyc napięcie, np żarówka 150W i pomiar i 40W i pomiar. Jeżeli jest jakieś "słabe przejście" np miedz połączona z aluminium, zły styk itp, to te napięcia będą zupełnie różne
  • #16 4478638
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Budownictwo rozumiem "wielka płyta"? W takim przypadku nie zdziw się jak fazowy będzie biegł inaczej niż ochronno-neutralny. Nieraz się na taki numer nadziałem. Nie wiem czym to jest podyktowane (żałowali aluminium?), ale zdarza się.

Aha - tak jak piszą koledzy, daj spokój z miernikiem, bo nie dojdziesz. Żarówka w oprawce, długie sznury (daj na jeden krokodylek, łatwiej dopiąć się do bolca w gnieździe) i wtedy zacznij rozmawiać z instalacją. Żarówka - ja używam 40W, ale to nie ma większego znaczenia. Uwaga - ryzyko porażenia wysokie, ta metoda jest niezgodna z BHP, ale za to niesamowicie skuteczna.

Podsumowanie tematu

✨ W kuchennym gniazdku zmierzono napięcie około 114V zamiast standardowych 230V, co powoduje nieprawidłowe działanie podłączonych urządzeń, np. okapu. Instalacja jest dwużyłowa, a pomiary wskazują na brak stabilnego i czystego przewodu neutralnego (zera). Możliwe przyczyny to uszkodzenie przewodów, przerwa w obwodzie, złe połączenia lub upływność prądu. Wskazano, że instalacja może być wykonana w układzie pętli zasilania, gdzie przewody są połączone równolegle w kilku punktach, co utrudnia lokalizację usterki. Zalecane jest sprawdzenie napięć między różnymi przewodami i gniazdkami, użycie oprawki z żarówką (np. 40W lub 150W) do testowania ciągłości i jakości połączeń oraz lokalizacja puszek rozdzielczych, które mogą być ukryte pod glazurą lub tynkiem. Wskazano również na możliwość uszkodzenia przewodów pod tynkiem, co wymaga rozpięcia instalacji i sprawdzenia ciągłości kabli po wyłączeniu napięcia. W przypadku braku dostępu do wszystkich pomieszczeń, diagnoza jest utrudniona. Sugerowano także użycie testera sygnału (np. tester 777) do lokalizacji przerwy w przewodach. Wskazówki podkreślają konieczność zachowania ostrożności i wyłączania napięcia podczas prac pomiarowych i naprawczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA