Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrokontroler Texas Instruments z rodziny 8051

mkornilu 07 Nov 2007 18:34 1424 6
Computer Controls
    mkornilu
    Level 10  
    Witam
    Poszukuje zestawu uruchomieniowego z mikrokontrolerem firmy Texas Instruments z rodziny 8051? Czy ktos moze mi podpowiedziec gdzie cos takiego mozna nabyc? uC musi byc firmy TI i z rodziny 8051
    Pozdrawiam
    Michal
  • Computer Controls
  • Helpful post
    markosik20
    Level 33  
    Quote:
    uC musi byc firmy TI i z rodziny 8051

To dużego wyboru za bardzo nie masz :wink:

Znajdź dystrybutora TI w Polsce i spytaj się o Evaluation Module lub Evaluation Board na mikontrolerze z serii MSC12xxx. Swoją drogą szykuj jakieś ~120$ jeżeli będzie taki moduł dostępny.
  • Computer Controls
    dluba
    Level 12  
    mkornilu wrote:
    Witam
    Poszukuje zestawu uruchomieniowego z mikrokontrolerem firmy Texas Instruments z rodziny 8051? Czy ktos moze mi podpowiedziec gdzie cos takiego mozna nabyc? uC musi byc firmy TI i z rodziny 8051
    Pozdrawiam
    Michal

Dlaczego taki wybór? TI nie ma w ofercie '51. Jest jedynie MSC121x który de facto jest głównie przetwornikiem 24 bitowym z dołożonym rdzeniem '51.
    markosik20
    Level 33  
    dluba wrote:
    TI nie ma w ofercie '51. Jest jedynie MSC121x który de facto jest głównie przetwornikiem 24 bitowym z dołożonym rdzeniem '51.

Uwież mi że jest to pełnowartościowy mikrokontroler. Coś podobnego robi Analog i też to u niego jest przetwornik A/D Sigma-Delta a nazywa się AduC84x. Popełniłem na tym całkiem zaawansowane projekty i sprawuje się znakomicie :wink:
    dluba
    Level 12  
    markosik20 wrote:

Uwież mi że jest to pełnowartościowy mikrokontroler. Coś podobnego robi Analog i też to u niego jest przetwornik A/D Sigma-Delta a nazywa się AduC84x. Popełniłem na tym całkiem zaawansowane projekty i sprawuje się znakomicie :wink:

Poza tym że jeśli nie potrzebujesz tego przetwornika to użycie tego układu mija się z celem - koszt niewspółmiernie wysoki w porównaniu do możliwości. Podstawowe zastosowania - o czym wspominają ludzie z TI - to wagi, pewnie parę innych pomiarówek można znaleźć.
    morph13
    Level 25  
    Kolejna sprawa to dostępność tych procków na naszym rodzimym rynku.
    O ile Analog dostarcza sample swoich produktów to TI dawno sie z tego wycofał. I jak jeden z przedmówców pisał trzeba szykować ileś tam $ na zestawik bo TI słynie "z drożyzny".
    dluba
    Level 12  
    morph13 wrote:
    Kolejna sprawa to dostępność tych procków na naszym rodzimym rynku.
    O ile Analog dostarcza sample swoich produktów to TI dawno sie z tego wycofał.

A znasz powód? Bo ja znam osoby które naciągnęły TI na grube tysiące USD w samplach które później pojawiły się na rynku. A tak małymi literkami - to program próbkowy TI znowu działa - ale o tym ciiiiiiiiiii.... :)