Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dysk Fujitsu 40Gb ata - cuda sie dzieją

stomtom 08 Nov 2007 11:22 2586 21
  • #1
    stomtom
    Level 14  
    laptop Actina hunter, siedzie sobie przy nim i ściagam firefoxa z netu aż tu nagle wyskoczył komunikat "Brak spójności danych na dysku" a pod spodem "brak pliku c:/~PROGRAM.." coś takiego. Laptop nie reagował na nic no to zrobiłem restart i potem juz wogóle nie działał i nie szło nic zrobić - włącza sie i dalej tak jakby dysku nie było, ale dysk wykrywa bios. Jak chce zainstalować windowsa to wogóle mi źle ten dysk wykrywa bo miałem dwie partycje po 20gb to raz mi wykrywa że 7gb drugi raz 36gb i że jest tylko jedna partycja, następnym razem znowu wykrywa że jest 60gb a dysk ma tylko 40gb. Sformatowałem ale potem jak kopiuje pliki windy z płyty to wyskakuja błędy że nie mozna skopiować takiego i takiego pliku, próbowałem z kilku płyt XP :( , wogóle cuda sie jakieś dzieją :(
  • #3
    stomtom
    Level 14  
    tam nie ma tasmy to złącze jest bezpośrednio do płyty przylutowane, partycji nie mozna złożyć bo wywala błędy tak samo jak nie można skopiować plików.
    Skanuje tym programem co podałeś no i ten prog. wykrywa mi taką pojemnosć dysku: FUJITSU MHT2040AH 71,123,954. Przeskanowało wszystko i pokazało takie prędkości odczytu:
    http://nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html
    <3ms : 1883
    <10ms : 276774
    <50ms :261
    <150 :
    < 500 :
    .....
    ..
    itd...

    co o tym myślicie? wyniki niby dobre, żadnych bad pixeli
  • #5
    stomtom
    Level 14  
    S.M..R.T. DYSKU wygada tak:
    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>VAL.....WORST....RAW
    1 : Read error rate :...................100.....100.......40397
    2 : Throunghput performance : ...100......100......11927552
    3 : Spin up time :........................100.....100.......1
    4 : Number of spin-up times : ......97.......97 .........12107
    5 : Reallocated sectors count :......100.....100........0
    7 : Seek error rate : ....................100.....100.......1549
    8 : Seek time : ............................100.....100.......0
    9 : Power time : ...........................83.......83.......31741871
    10 : Spin ap retries : ..................100......100 .......0
    12 : Start/ stop count :.................100......100........1344
    192 : |Power-off retroact count :.....100.....100 .........94
    193 : Load/Unload cycle count :......89.......89..........110117
    194 : HDD temperature : ...............100......100.........37
    195 : hardware AC recovered :........100......100.........1306
    196 : realocate everet count : .........100.......100 .........285802496
    197 : current pending : .................100.......100..........0
    198 : offline scan UNC sectors : .......100......100 ..........0
    199 : Ultra ATA CRC Error Rate : .....199......1..............622
    200 : Write eror rate : ....................100.......100..........14466




    jak chce instalować winde to mi wywala za każdym razem rózne błędy np. takie coś:
    Nie można załadować pliku /i386/ntkrlmp.exe.
    Kod błędu to 14
    Instalator nie może kontynuować. Nacisnij dowolny klawisz aby zakończyć.
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    CMS
    Administrator of HydePark
    stomtom wrote:
    Sformatowałem ale potem jak kopiuje pliki windy z płyty to wyskakuja błędy że nie mozna skopiować takiego i takiego pliku, próbowałem z kilku płyt XP :( , wogóle cuda sie jakieś dzieją :(


    To chyba mówi samo za siebie.
  • #8
    stomtom
    Level 14  
    nie mam tam waznych danych, a co? ten dysk wogole nie trzeszczy co moglo walnac?
  • #9
    User removed account
    User removed account  
  • #10
    CMS
    Administrator of HydePark
    Nirvanowiec, zauważyłem że zawsze proponujesz obszar od 0 do 100 a z doświadczenia (co prawda w tej branży jeszcze nie zbyt dużego) wiem, że często zdarza się że (tu kłania się prawo marphiego - nie ma małych awarii, jeśli takowa się zdarzyła to znaczy, że nie poznałeś jeszcze jej prawdziwych rozmiarów :) ) awaria której "objawy" można zauważyć w "połowie" albo nawet "pod koniec" dysku.
  • #11
    stomtom
    Level 14  
    wyzerowalem ale jak wrzuce cd z windowsem to ipo paru minutach jest czarny ekran a potem niebieski z komunikatem "jesli zainstalowales nowy sprzet.....bleble..." i wszystko staje w miejscu - dajmy sobie spokoj czekam na nowy dysk az mi przysla
  • #12
    User removed account
    User removed account  
  • #13
    BIGOLSEN
    Level 31  
    Próbowałeś na czas instalacji wymienić czytnik CD na inny ? Może to on szwankuje ?

    Pozdrawiam .
  • #14
    stomtom
    Level 14  
    wstawilem nowy dysk i dalej d..... instaluje sie winda chwile i w pewnym momencie wykoczy ten niebieski ekran tak jak wyzej pisalem :(
  • #15
    birband
    Level 23  
    Spróbuj podczas instalacji potwierdzić F6 kiedy winda pyta się instalację innego sterownika. I wgraj sterownik inny niż w windzie. Wydaje mi się, zaznaczam , że tylko wydaje mi się, że szwankuje CD Rom zainstalowany w kompie.
    Jeśli się potwierdzi - daj znać.
  • #16
    stomtom
    Level 14  
    raz sie da formatowac a drugi raz juz wyskakuje: Instalator nie mogl sformatowac partycji. Dysk moze byc uszkodzony. Upewnij sie, ze stacja jest wlaczona iwlasciwie podlaczona do komputera. Jesli est topartycja SCSI, sprawdz, czy do urzadzen SCSIprawidloo podlaczono terminator. dodatkowe info...bleble.... musisz wybracina partycje dla systemu windows xp. Nacisnij klawisz enter aby kontynuowac.

    i tak samo bylo na tamtym dysku, teraz na nowiutkimym tak sie dzieje

    :(

    wciskam F6 ale nie moze znalezc innego sterownika niz ten co jest.
  • #17
    User removed account
    User removed account  
  • #18
    stomtom
    Level 14  
    birband czyzbys mial racje?
    podlozylem kombinerki pod cd-rom tak zeby dociskalo naped i narazie instaluje sie winda - 9 min pozostalo do konca instalacji. Zobaczymy jak nie pojdzie to zrobie ten test ramu

    system sie zainstalowal, urochomil sie ale po chwili wyskoczyl komunikat: Jedno z urzadzen zostalo wlasnie zainstalowane i wymaga ponownego uruchomienia komputera.

    po ponownym uruchomieniu komp juz nie dziala - odnowa to samo :( wczesniej na tamtym dysku takze udalo mi sie takze raz zainstalowac system i bylo dokladnie to samo zaraz o instalacji ten komunikat-restart i potem o nowa polska ludowa - komp nie dziala, wyskakuje dos i pisze:
    Boot failure
    Reboot and selected proper boot device
    or insert boot Mediain selected boot device
    Press any keywhen ready
    :(
  • #19
    CMS
    Administrator of HydePark
    Ja trochę z innej beczki, obejrzyj kondensatory na płycie głównej, zobacz czy nie są popuchnięte lub wręcz wylane.
  • #20
    stomtom
    Level 14  
    Rozkrecilem go i zaden kondensator nie jest spuchniety ani wylany, nie widac zadnych pekniec ani takich tam..
    Pamiec przetestowana memtestem i w 100% sprawna zadnych bledow nie ma
  • #21
    birband
    Level 23  
    Ewidentnie dochodzi do rozłączania się tego dysku i utraty sterownika. Jest to prawdopodobnie usterka mechaniczna gdzieś na płycie, zimny lut, pęknięta ścieżka lub coś podobnego. Dlatego takie problemy.
  • #22
    stomtom
    Level 14  
    laptop naprawiony po wymianie gniazda
    zamykam