Quote: Ale czy programowanie drabinkowe jest trudną sprawą
jeśli umiesznarysować schemat elektryczny automatyki urządzenia (chodzi mi o samo sterowanie np. załącz/wyłącz itd.) to dasz sobie rade z programmowaniem, kwestia poznania interfejsu programu. tak samo jak przy podłączaniu przekaźniczków masz styki, cewki, czasówki, liczniki tyle że w sterowniku łączysz to za pomocą myszki a nie tak jak w rzeczywistości kabelkiem. ponadto masz mniej ograniczeń możesz np 100 razy urzyć styku jednego "przekaźniczka" programowego a nie 3 razy jak przekaźniku 3PD. dodatkowo sterownik upraszcza ci wiele rzeczy np wyjścia typu set reset wykrywanie zboczy sygnałów czyli że sygnał załączył się z logicznego 0 na 1 i odwrotnie oraz wiele innych funkcji.
problem rośnie gdy zagłębiasz się w sterowanie analogowe.
jest tego trochę w sieci, sam jestem na etapie pisania własnej stronki, powiedz jakie sterowniki będziesz wykożystywał i podaj maila to może podeślę ci jakieś gotowce do przejżenia i przeanalizowania. na s7-200 mogę ci nawet napisać prosty pokazowy programik z twoimi założeniami. na 400 również ale dopiero za jakiś tydzień (bo kumpel się rozchorował a tylko on ma u mnie w zakładzie oprogramowanie na 400 a laptoka bierze do domu)
jeśli udało by ci sie załatwić kasę z firmy na szkolenie to polecam firmę intex z gliwic prowadzi tygodniowe szkolenia na siemensy o różnym stopniu zaawansowania. przy czym podstawowy wystarczy ci do diagnostyki urządzeń i pisania prostych programów.