Panowie! Potrzebuję pomocy dot. centralnego zamka w Ford Focus kombi 1.8 TDDi, bez zamykania z pilota, tylko z kluczyka. Jak otwieram po mroźnej nocy drzwi od strony kierowcy za pomocą kluczyka, to nie słychać działania silniczka (nieraz słychać, zwłaszcza jak cieplej i wtedy otwierają nie normalnie wszystkie drzwi z centralnego) , W sobotę200.12.2010 nie mogłem zdjąć centralnego zamka i dałem sobie spokój-byłem w garażu u mechanika, wiec nie u siebie, nie chciałem więcej juz płacić, bo był słaby ten gość w tych sprawach. A sam lubię dłubać, czasem działam sobie, nie mam 2 lewych rak, a jak pracę zakończą sie powodzeniem, to jaka radość wtedy z pracy). Jak nie jest duży mróz to zamyka sie (centralny od strony kierowcy) jak i wszystkie pozostałe zamki, jak jest mróz, ledwo odtworzę jedynie drzwi kierowcy, prawie chce się ukręcić kluczyk (ostatnio nie zamykam wogóle samochodu, bo potem są problemy z jego otworzeniem) pozostałe nie otwierają sie, jedynie od środka, jak sie pociągnie za dźwignie Lock. Dziś chciałem, wyjąć zamek, spróbować go nasmarować. Zdjąłem tapicerkę, osłonę zamka (bębenka) i dalej słabo!!, bo przeszkadza mi ten drut, co łączy bębenek z zamkiem. Nie wiedziałem, jak to odpiąć. Na zamek popsikałem WD, złożyłem, ale troszkę ciężko chodzi zamykanie z kluczyka (Nie z pilota). Wczoraj (27.12.2010) sam na spokojnie wyjąłem ten zamek. Podłączenia elektryczne są ok, kostka zasilająca nie zaśniedziała, napsikałem WD-40 do zamka przez otworki oraz takiego smaru w spreju (temperatura pracy od – 30oC do 300oC). Działoło lepiej, wszystko chodziło lekko. Dziś rano po mroźnej nocy (parkuje niestety pod chmurką) znowu dupa. Ledwo odtworzyłem drzwi kierowcy, centralny nie otworzył pozostałych . Proszę o pomoc jak to naprawić, bez drogiego serwisu i w miarę pewną diagnozę. Pozdrawiam. Zbigniew