Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rover 214Si 95r(ala Concerto)-w czasie ruszania szarpie

Tolinek 09 Nov 2007 11:16 1863 3
Wago
    Tolinek
    Level 11  
    witam wszystkich serdecznie. Mam problem ze swoim Roverkiem. niestety nie wiem co moze byc powodem dlatego zwracam sie o pomoc. Auto jezdi na benz. i gazie. o pewnego czasu jak sie nagrzeje i zaczynam np. ruszac ze skrzyzowania lub swiatel auto zaczyna szarpac i nie chce jechac, tak jakby mu brakowalo paliwa lub pradu, dopiero jak go wkrece na obroty to zaczyna mieszac kolami i idzie. dzieje sie tak na obu paliwach, z tym ze na gazie wydaje sie byc to bardziej odczuwalne. niestety problem ten nie pojawia sie zawsze. zdarza sie ze jade przez polowe miasta i nic a jak wracam to "kicha totalna". jest to bardzo wkurzajace bo nie wiem kiedy mi sie to zdarzy: czy jak bede potrzebowal kiedys "uciec" ze skrzyzowania .......Czy moze mi ktos pomoc w tym temacie :cry:
    bylbym wdzieczny za jakas podpowiedz w tym temacie, z gory dziakuje
    pozdrawiam
  • Wago
    mczapski
    Level 39  
    Szczegółów o Roverze nie znam. Ale znam użytkownika, który na całkiem podobnym pojeździe ma także takie problemy. A rozwiązuje je chyba każdorazowo w drodze tzw naprawy komputera. Oznacza to, że jedzie do specjalisty od sterowników i wraca jako sprawny i lżejszy o ładną sumkę. Oczywiście naprawiający nie uświadamia go o poczynionych działaniach ani przyczynach. Biorąc jednak pod uwagę, że nie radzą sobie z zagadnieniem specjaliści od instalacji gazowych ani specjaliści od silników nasuwa się wniosek, że sterownik zbiera błędy i wreszcie brakuje mu argumentów do regulacji. Być może przechodzi w tryb awaryjny. A błędy jak należy wnioskować wprowadza używanie instalacji gazowej naturalnie najprostszego (najtańszego) rozwiązania. Sytuacja powtarza się średnio co rok chociaż niezbyt wiele jeździ.
  • Wago
    Tolinek
    Level 11  
    witam.
    problem pojawil sie mi pierwszy raz , na gazie przejechalem juz ponad 115 tyś i nigdy sie nie dzialo tak.
    dodatkowo jak zapalam rano auto to musze go dosc dlugo trzymac na rozruszniku, tez tego nie bylo aczkolwiek pproblem ten jest juz troche dluzej niz problem podczas ruszania. czy to mozliwe ze do tej pory komputery gazowei benzynowe sie nie gryzly a teraz cos im nie gra???

pozdr

Dodano po 7 [minuty]:

dodam rowniez ze instalacja gazowa nie byla zakladana w garazu. akurat wtedy kiedy to zakladalem do 16V motoru (103 konie)z plastikowym kolektorem zalozylem Landi Renzo. wszystko bylo gut i dzialalo.
    a moze cos z eletryka nie tak ????
    AndrewS_
    Level 16  
    najpierw standardowa procedura
    w jakim stanie sa elementy ukladu zaplonowego
    palec swiece kopulka i cewka ??

ja stawiam na cewke, jej umiejscowienie jest takie ze czesto koroduje i sie rozszczelania, wtedy rozne cuda sie dzieja, szczegolnie po wjechaniu w wode itp.