Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Samsung CW28D85V - ustawienia kolorów w trybie serw.

oppex 10 Nov 2007 23:51 1638 3
    oppex
    Level 11  
    Nabyłem używany TV SAMSUNG CW28D85V ale kolory są nie takie jak być powinny. Twarze są brązowe jakby opalenizna z 2 miesięcznych wczasów we Włoszech. Wchodziłem w tryb serwisowy i po amatorsku usiłowałem je ustawić. Niestety dla laika jest to niemal mistrzostwo dopasować z trzech możliwości (RGB) akurat tą właściwą kombinację. Czy jest jakiś sposób (metoda) ustawienia kolorów. Czy dam radę zrobić to bez udziału fachowca?

Tytuł musi odpowiadać wymogom regulaminu p.11 (zmieniłem). [Mirek Z.]
    Mirek Z.
    Moderator
    Zmniejsz do zera nasycenie kolorów i staraj się uzyskać obraz możliwie czarno-biały. Lub w nocy na planszy testowej.
    oppex
    Level 11  
    A wydawało mi się że nie jestem daltonistą. Kombinowanie prawie całą noc - a skutek marny. Ale to chyba jednak nie da się ustawić tylko trzema parametrami (R Cutoff, G Cutoff, B Cutoff). Dało radę ustawić troszkę lepszy obraz ale to nie to. Nie znam angielskiego i obawiam się kombinować w dalszych ustawieniach trybu serwisowego. Czy jest może jakieś tłumaczenie tych tajemniczych funkcji? Może chociaż które funkcje odpowiadają za jakość obrazu?
  • Helpful post
    Mirek Z.
    Moderator
    Są jeszcze trzy parametry (R, G, B) z opisem drive - do regulacji bieli. Tamtymi regulujesz czerń (czyli praktycznie ciemną szarość). Wartość fabryczna (wg serwisówki) dla wszystkich sześciu - 127. Ustaw ponownie na taką wartość (jeśli taka była) i najpierw doreguluj biel ujmując dominującą barwę lub dodając brakującą. Następnie parametrami cut-off ustaw czerń. W razie potrzeby te regulacje powtórz.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodam tylko, że kineskopy w Samsungach nie mają zbyt dużej trwałości.