Witam. Piszę pacę dyplomową na temat "Laboratoryjny zestaw pomiaru własności nieliniowych elementów obwodów elektrycznych".
Stanowisko pomiarowe powinno umożliwiać: pomiar charakterystyki prądowo-napięciowej nieliniowego elementu rezystancyjnego, obserwację zjawisk zachodzących w obwodzie z nieliniową rezystancją dynamiczną, badanie charakterystyk częstotliwościowych obwodu rezonansowego z nieliniową rezystancją.
Po konsultacjach z promotorem ustaliliśmy, że ćwiczenie będzie zawierało:
- układ do pomiaru nieliniowej rezystancji diody tunelowej
- układ do pomiaru nieliniowej pojemności diody pojemnościowej (warikapa).
Ten układ nie jest mój. Znalazłem go kiedyś na internecie ale już nie pamiętam gdzie
- układ do pomiaru cewki z rdzeniem.
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu zasady działania układu do pomiaru nieliniowej pojemności oraz o narysowanie jakiegoś układu do pomiaru cewki z rdzeniem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Stanowisko pomiarowe powinno umożliwiać: pomiar charakterystyki prądowo-napięciowej nieliniowego elementu rezystancyjnego, obserwację zjawisk zachodzących w obwodzie z nieliniową rezystancją dynamiczną, badanie charakterystyk częstotliwościowych obwodu rezonansowego z nieliniową rezystancją.
Po konsultacjach z promotorem ustaliliśmy, że ćwiczenie będzie zawierało:
- układ do pomiaru nieliniowej rezystancji diody tunelowej

- układ do pomiaru nieliniowej pojemności diody pojemnościowej (warikapa).

Ten układ nie jest mój. Znalazłem go kiedyś na internecie ale już nie pamiętam gdzie
- układ do pomiaru cewki z rdzeniem.
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu zasady działania układu do pomiaru nieliniowej pojemności oraz o narysowanie jakiegoś układu do pomiaru cewki z rdzeniem.
Z góry dziękuję za pomoc.