Po przekręceniu kluczyka kontrolka od świec żarowych zapala się na chwile doslownie mignie i gaśnie. Samochód ciężko jest odpalic. Znalazlem gdzieś że to może być przyczyna sterownika świec żarowych gdzie go szukać? Jak go sprawdzić?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereMichaelR wrote:Wszystko jest prawidłowo.
Jak silnik złapie około 50 stopni to przestanie podgrzewać świece.
Jest to dogrzewanie w celu łatwiejszego spalania mieszanki.
Tak jak wcześniej pisałem założenie tanich świec może skutkować ich wcześniejszym spaleniem.
Dodano po 5 [minuty]:
Brat ma C5 2.0 HDI z 2002 roku.
Co 20000 robi wymiany filtrów i nie ma żadnych problemów z odpalaniem.
Jak kupił samochód to wskaźnik pokazywał temperature na zewnątrz 63 stopnie, jak temperatura powietrza spadła do 0 miał lekki problem z odpaleniem i z ogrzewaniem, po wymianie czujnika było dobrze.
Może Wg PSA.
Z doświadczenia polecam wcześniej - nie jest to duzy wydatek, tak samo jak pasek rozrządu polecają wymieniać co 90000 lub 100000Km, bezpieczniej jest co 70000Km.
marek wąż wrote:Ok zmieniłem świece i może jest trochę lepiej ale ciągle muszę długo kręcić rozrusznikiem. Mam do porównania audi 2.5 TDI które pali "za raz" a tu muszę chwilę pokręcić. Czy to normalne w HDi
marek wąż wrote:Czyli rozumiem że tak ma być i trzeba się z tym pogodzić
marek wąż wrote:Jeżeli byłby przestawiony rozrząd to chyba by wcale nie zapalił albo by źle chodził a tu jest wszytko dobrze tylko chwilę trzeba kręcić przy odpalaniu tak jak napisal MichaelR 2-3 sek. Czyli rozumiem że jest to objaw stopniowo zużywającej się pompy?
Quote:Czyli rozumiem że ten czujnik jest wspólny do wyświetlania temperatury jak i do sterowania świecami żarowymi?
lucik wrote:
Czujnik temperatury zewnętrznej jest potrzebny do pracy klimatyzacji, a nie silnika. Dla silnika istotna jest temperatura cieczy chłodzącej (jest czujnik przy termostacie) oraz temperatura powietrza dolotowego (czujnik w przepływomierzu).