Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony XR-CA400 problem z wyświetlaczem i nie tylko ...

maciejpila 12 Lis 2007 18:15 779 2
  • #1 12 Lis 2007 18:15
    maciejpila
    Poziom 10  

    Witam!
    Jestem swieży wiec proszę o wyrozumiałość. Kupiłem niedawno kaseciaka Sony XR-CA400 z aukcji. Podłączyłem i działał elegancko - wszystko było w porządku. Po dwóch dniach nagły 'zonk' :x - zaczęła się dyskoteka. Podczas jazdy zdarzaja się 1 sek. przerwy w odtwarzaniu stacji radiowych - słyszalne 'pssssytttt' ,
    czasem jest tak, że nagle wycisza całą prawą stronę - przy odbiorze stacji radiowych i przy odtwarzaniu kasety,
    przy wyłączonym zapłonie radio chodzi bez uwag, natomiast po włączeniu zapłonu w aucie pojawiają się silne zakłócenia w odbiorze stacji radiowych i automatyczne strojenie stacji nie daje żadnych efektów,
    no i na koniec padł wyświetlacz na panelu - przyciski się swiecą normalnie, a na wyświetlaczu widać ledwo co nazwę stacji radiowej.
    Nie wiem co go boli, sprawdziłem wszystkie połączenia instalacji głośników, zasilania, przeczyściłem styk między panelem a sprzętem i żadnych rezultatów. Puki co radio i kaseta działają.
    Nie wiem czy to ważne ale radyjko jest zamontowane w Fiacie Siena, a zatem obieg ciepłego powietrza skutecznie je podgrzewa od tyłu podczas włączenia ogrzewania w aucie. Czy mogło się przegrzać:?:
    Proszę o pomoc
    maciejpila

    załączam manuala jeśli się przyda i instr. montażu

    0 2
  • #2 12 Lis 2007 20:32
    hefid
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Radia samochodowe

    0
  • #3 29 Lis 2007 14:55
    maciejpila
    Poziom 10  

    No i problem rozwiązany :D
    W panelu poszły mini-żarówki podświetlające LCD - wymieniłem na nowe 6V zielone (ładnie świeci choć minimalnie słabiej). :idea:

    Okazało się, że kiepski odbiór oraz brak automatycznego szukania stacji był wynikiem braku styku wtyczki anteny w gnieździe antenowym radia :D

    A czasowe braki dźwięku po prawej stronie auta spowodowane były naderwanym przewodem przy jednym z głośników :D

    Trochę tych usterek się nazbierało więc trudno było od razu wywróżyć co i jak :)

    Temat zamykam - może komuś się kiedyś przyda :)

    0