Kiedyś mój kom sam wyszedł z hibernacji. Nie był podłączony do sieci. Co może spowodować wyjcie z hibernacji? Da się to gdzieś ustawić?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:
Na twoim miejscu wyłaczył bym hibernację - opcja zawyża zużycie prądu, powoduje szybsze zużywanie sprzętu i generalnie jest nietrafiona IMHO
Cytat:
Przy Hibernacji komputer nie może sam się włączyć chyba, że jest ustawiona odpowiednia opcja w Biosie (jak napisał tomgaw).
Stingerek napisał:warunkiem wzbudzenia z Hibernacji sa takie same jak wybudzenia ze stanu wstrzymania wiec ruch myszki, wcisniecie guzika myszki, klawisz na klawiaturze, konkretny klawisz, kombinacja klawiszy. itak dalej i tak dalej...
Stingerek napisał:warunkiem wzbudzenia z Hibernacji sa takie same jak wybudzenia ze stanu wstrzymania wiec ruch myszki, wcisniecie guzika myszki, klawisz na klawiaturze, konkretny klawisz, kombinacja klawiszy. itak dalej i tak dalej...
metalli napisał:Na twoim miejscu wyłaczył bym hibernację - opcja zawyża zużycie prądu, powoduje szybsze zużywanie sprzętu i generalnie jest nietrafiona IMHO
metalli napisał:Na twoim miejscu wyłaczył bym hibernację - opcja zawyża zużycie prądu
Cytat:
Nie da się wzbudzić komputera z hibernacji poprzez ruch myszki czy wciśnięcie klawisza. Jak niby ma się wzbudzić komputer skoro jest całkowicie wyłączony? Nic nie pracuje, nie ma prądu. "Hibernacja" to jest to samo co "zamknij komputer" z tym że podczas wyłączania zawartość pamięci RAM zostaje przeniesiona do pliku hiberfile.sys, którego rozmiar równa się pamięci RAM w komputerze a podczas włączania odczytywane z tegoż to pliku z powrotem do pamięci.
Cytat:
Nic nie pracuje, nie ma prądu. "Hibernacja" to jest to samo co "zamknij komputer"
Cytat:
Hibernacja czy stan wstrzymania zużywają bardziej spzręt i zasoby portfela z tego względu że potrzebne jest więcej prądu aby wzbudzić się do normalnej pracy. Ja jestem tylko tech.inf., ale koledzy inżynierowie z poważnych instytutów chyba się nie mylą??
Cytat:
Czy to bzdura?? Cytowana przez kolegę definicja jest ogólna, nie pochodzi z technicznej encyklopedii, więc myślę że dużo łatwiej jest ją podważyć. Nie obrażajcie się na mnie koledzy, ale pozostanę przy swoim zdaniu, gdyż zmusza mnie do tego kilka przeczytanych artykułów na ten temat, nawet jeśli ludzie wykonujący badania sie pomylili...
Cytat:Hibernacja podczas wybudzenia i hibernowania pobiera więcej prądu niż standardowe uruchomienie. Powód to szybkie przenoszenie obrazu pamięci z dysku do RAMu, uruchamianie 'na raz' wszystkich urządzeń. Ale to trwa tylko chwilę (5-15 sekund), a uruchamianie to czasami dłużej niż 1 minuta.
Stingerek napisał:Moj drogi kolego, plyty oferuja taka opcje co sie nazywa +5V_STBY.. czyli do klawiatury i myszki jest doprowadzane napiecie 5V ktore pozwala w przypadku ruchu myszka czy wcisniecie klawisza na klawiaturze na wybudzenie komputera ze stanu hibernacji.
Gdyby kolega jeszcze twierdzil ze to bzdura, powiedz mi drogi kolego jakim cudem, moge uruchomic komputer wpisujac na klawiaturze haslo i po wcisnieciu ENTER komputer sie uruchamia.
Zanim napiszesz ze to bzdury polecam poczytac cos na ten temat, zanim drugi raz zrobisz z siebie na forum posmiewisko.
metalli napisał:Hibernacja czy stan wstrzymania zużywają bardziej spzręt i zasoby portfela z tego względu że potrzebne jest więcej prądu aby wzbudzić się do normalnej pracy.
dexi napisał:
Hibernacja podczas wybudzenia i hibernowania pobiera więcej prądu niż standardowe uruchomienie. Powód to szybkie przenoszenie obrazu pamięci z dysku do RAMu, uruchamianie 'na raz' wszystkich urządzeń. Ale to trwa tylko chwilę (5-15 sekund), a uruchamianie to czasami dłużej niż 1 minuta.
rrata napisał:Cytat:
Hibernacja podczas wybudzenia i hibernowania pobiera więcej prądu niż standardowe uruchomienie. Powód to szybkie przenoszenie obrazu pamięci z dysku do RAMu, uruchamianie 'na raz' wszystkich urządzeń. Ale to trwa tylko chwilę (5-15 sekund), a uruchamianie to czasami dłużej niż 1 minuta.
Sam nie wiem, czy śmiać się czy płakać. A zwłaszcza "szybkie przenoszenie obrazu pamięci z dysku do RAMu", to znaczy jakby przenosił powoli to nic by się nie stało tak? A jaka jest dopuszczalna prędkość transferu dla pamięci?
Z waszego rozumowania wynika, że programy testujące sprzęt, czy nawet zwykłe gry (typu Doom) powinny zniszczyć kompa w parę miesięcy. Zacznijcie trochę myśleć i nie powtarzać głupot "bo ktoś gdzieś coś komuś powiedział". Przecież działanie komputera opiera się m. in. na kopiowaniu/przenoszeniu danych w pamięci RAM, są z niej wyprowadzane i wprowadzane. Wytłumaczcie mi dlaczego to ma mu zaszkodzić bo nie rozumiem.
Arrow Stingerek
Podałeś dodatkowy sposób na włączenie komputera i masz rację, ale żeby to zadziałało trzeba pogrzebać w ustawieniach, a nie sądzę, żeby autor tematu mógł to zrobić więc zakładam, że nic nie przestawiał. Chociaż dalsza dyskusja nic nie przyniesie dopóki autor się nie odezwie i nie poda szczegółów
Cytat:Więc tak:
Co do poboru prądu sam sprawdzałem. W internecie zaś znalazłem tylko to: http://my.opera.com/Prometer/blog/cz4?cid=3508736
Cytat:
Dodatkowo pozostałe programy działały mułowato i na dodatek system zapychał dysk plikami z poprzednich hibernacji oraz plikami odzyskania systemu po awarii. Hibernacja działa w podobny sposób jak zrzut pamięci po awarii systemu bądź resecie.
dexi napisał:No pewnie, że da się wybudzić komputer z trybu HIBERNACJI (chyba to podkreślę). To jest normalka. Potrafiły to komputery sprzed 5 lat.