Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Oscyloskop MINI 5-A - ciemny ekran

djtemii 13 Lis 2007 23:06 2254 8
  • #1 13 Lis 2007 23:06
    djtemii
    Poziom 10  

    Po włączeniu na lampie nie pojawia sie punkt. Napięcie żarzenia jest 6,3V. Obwód żarzenia jest zamknięty, nie spalony. Z zasilacza wychodzi +12V i -12V. Co może być przyczyną?
    Proszę o pomoc

  • #2 14 Lis 2007 07:14
    al777
    Poziom 26  

    Stałe napięcie na którejś parze elektrod odchylających (usuwające plamkę poza obszar ekranu) lub brak wysokiego napięcia przyspieszającego na anodzie (wg. mnie to jest bardziej prawdopodobne).
    Oczywiście to tylko moje przypuszczenia, wynikające z tego co napisano i tego co mi wiadomo o konstrukcji oscyloskopów.

  • #3 14 Lis 2007 07:36
    djtemii
    Poziom 10  

    Piszac wysokie napiecie masz na mysli napiecie powielacza? W tym przypadku +390V.

  • #4 14 Lis 2007 17:49
    al777
    Poziom 26  

    Tak, to miałem na myśli. Według instrukcji powinno być 450-500V.
    Instrukcję masz na elektrodzie
    http://instrukcje.elektroda.net
    wpisz "mini" i daj "wyszukaj". Schemat jest w instrukcji, posprawdzaj napięcia według niego.

  • #5 21 Lis 2007 22:56
    djtemii
    Poziom 10  

    Sprawdziłem to napięcie co napisałeś. Jest i zmienia sie przy zmianie położenia potencjometru. Jak można sprawdzić stałe napięcie na porach elektrod odchylających?? Jak je można usunąć?? Przy włączaniu plamka pojawia sie i od razu znika. Proszę o dalszą pomoc:)

  • #6 22 Lis 2007 07:19
    al777
    Poziom 26  

    Cytat:
    Jak można sprawdzić stałe napięcie na porach elektrod odchylających?? Jak je można usunąć??

    Najprościej ? - podłączając końcówki woltomierza pomiędzy elektrody odchylania. Woltomierz ustaw na zakres 1000V DC i zachowaj ostrożność (nie chcę mieć Cię na sumieniu :D ).
    Ze schematu który wskazałem (obrazek nr 5 w archiwum) wynika, że za odchylanie w pionie (tor Y) odpowiadają tranzystory T5-T8 (mam na myśli wzmacniacz końcowy). Możesz mierzyć napięcie wyjściowe Y pomiędzy emiterami T6 i T7.
    Tor X (podstawa czasu) sprawdzisz mierząc napięcie na kolektorach T20 i T21.
    Cytat:
    Przy włączaniu plamka pojawia sie i od razu znika

    Nie napisałeś, czy znika "w bok" czy "do góry/na dół". Jeżeli ucieka w pionie to usterki szukaj w torze Y, jeśli w poziomie - to w torze X i generatorze podstawy czasu.
    Najczęściej przyczyną tego typu problemów w starym sprzęcie są przerwane połączenia, utlenione ze starości styki potencjometrów lub przełączników, zimne luty które w końcu dały o sobie znać itp. Rzadziej można spotkać zwarcie wywołane przez jakieś "śmieci" które dostały się do środka, albo przegrzany (i przepalony wskutek tego) tranzystor.
    Zacznij od oględzin (po usunięciu kurzu, jeśli jest - mnie sprawdza się odkurzacz i pędzelek). Potem dokładne oględziny z punktowym źródłem światła (np. latarka "ołówkowa"). Przyjrzyj się też kondensatorom elektrolitycznym - czy nie wybrzuszone lub wylane. Jak to nie da efektu - pomiary (jeszcze raz powtarzam - dwa razy sprawdź gdzie wpinasz końcówki miernika i jak jest ustawiony).
    Powodzenia.

  • #7 22 Lis 2007 17:48
    djtemii
    Poziom 10  

    Jaką wartość powinny mieć napięcia na wyjściu toru X a jakie na Y??
    Może jak podam wartości to będzie łatwiej:) Tylko w jakim położeniu potencjometrów robić pomiar?? (jak są mniej więcej w połowie??)

    Pisząc że znika miałem na myśli że pojawia się na ułamek sekundy a później jej nie widać. Niestety nie jestem w stanie określić w którą stronę sie przesuwa bo to trwa za krótko:(

  • #8 23 Lis 2007 07:14
    al777
    Poziom 26  

    Cytat:
    Jaką wartość powinny mieć napięcia na wyjściu toru X a jakie na Y??

    Te napięcia (mierzone do masy układu) powinny być równe około połowy napięcia zasilania wzmacniacza końcowego - wtedy uzyskuje się maksymalną osiągalną wielkość amplitudy na wyjściu wzmacniacza (myślę że konstruktorzy znali tę zależność i tak właśnie zaprojektowali ten układ).
    Przy braku sygnału na wejściu Y, napięcie "różnicowe" na wyjściu toru Y powinno być prawie 0.
    Napięcie na płytkach X powinno się zmieniać piłokształtnie od minus-ileśtam do plus-ileśtam (dokładnie trudno powiedzieć, ale to będzie rzędu 200V). Po ustawieniu najwolniejszej dostępnej podstawy czasu te zmiany powinny być możliwe do zaobserwowania nawet zwykłym multimetrem.

    Generalnie wszystkie pomiary tego rodzaju powinno się robić przy potencjometrach (tych na płycie czołowej) ustawionych w połowie zakresu.

    Spróbuj pomierzyć napięcia na pozostałych elektrodach lampy (styki 12,4,9,3,2) i porównać z tym co jest na schemacie - może tam jest problem.

  • #9 26 Lis 2007 16:18
    djtemii
    Poziom 10  

    Tu jest pokazana kropka jak sie zachowuje gdy oscyloskop trochę pochodził. Gdy przesuwa sie z góry do środka (wyłączanie) a później przy włączaniu z środka na dół. Może ten filmik pomoże w podaniu usterki. Napięcia na stykach 12,4,9,3,2 zgadzają się z schematem (jak sie ładuje filmik bo myślałem że będzie a niema)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME