Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problemy z instalacja z win 98

wegan 02 Dec 2003 17:59 4379 35
    wegan
    Level 11  
    Z instalacją programu win.98 . Milenium i XP na P-III nie mam problemu.
    Na nowym kompie na płycie intela Celeron 2000 instalacja XP jest tez bez problemu. Chciałem zmienić oprogramowanie na win. 98 W biosie zmieniłem ustawienie z CDRom na FLOPY, uruchomiłem komp. z dyskietki startowej zrobiłem format C: , po inf. zapytanie o etykiete , enter wkładam win. 98 wyswietla mi sie A:\> .... wpisywałem d,g,h,f i nne cyfry i nie chce zaskoczyc cały czas, że nieprawidłowy... Wspomne, że partycja robiona była na XP, ale czy to ma jakies znaczenie. ?
    zpiotrz
    Level 11  
    hejka,
    spróbuj przekopiować instalkę windows na dysk i z dysku uruchomic instalację, najlepiej utworzyć katalog c:\windows\options i tam wrzucić zawartość win98 z płyty.
    wegan
    Level 11  
    To znaczy mam teraz XP i na tym programie przekopiowac win.98?. Na Dysku D i E mam programy, które zostawiam, a na dysku C mam teraz XP i chce go sie pozbyc i na jego miejsce wgrac win.98 Nie bardzo wiem, czy win.98 wgrać na istniejacy system XP izamienic go, a jest łatwiejszy sposób by wgrac go normalnie tak jak robiłem na P-III,
    wegan
    Level 11  
    Dzieki, to chyba bedzie ta przyczyna ta przyczyna. Jutro zainstaluje i chyba nie bedzie problemu
    wegan
    Level 11  
    ErykK wrote:
    win98 pracuje na dysku FAT i nie widzi NTSF

a winXP oryginalnie pracuje na NTSF
    moze tu jest problem

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic16262.html

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic86833.html

Na drugim kompie tj P-III mam zainstalowane dwa systemy win98 i XP i tam nie miałem zadnych problemów z instalacja. Robiłem to 3 razy.
    Przy instalacji XP jesty obsługa funkcjido tworzenia partycjii wybranie formatowania FAT, NTFS i na kompie nowym P-IV chcąc wgrać win98 przy pomocy dyskietki startowej nie udawało mi sie jak pisałem wyzej. Dlatego wgrałem XP i wybrałem Fat(szybkie) i teraz chcac wywalić na P-IV XP i wgrać win. 98 muszę zmienic cos na dyskietce startowej, czy włozyc do CD program XP i tam dokonac zmian?
    draakul
    Level 20  
    Nigdy nie instaluje się starszego systemu na nowszy. Czyli XP trzeba wywalić bezwzględnie.

Jeżeli chcesz instalować dwa systemy to tylko w kolejności 98 a potem XP.

Jeżeli chcesz teraz wywalić XP z dysku to włóż dyskietkę syetmową (np z WIN98) i po uprzednim przeniesieniu plików z danymi sformatuj partycję (dysk) na którym jest win XP.
    Polecenie np 'format c:' i gotowe.

Teraz wystarczy zainstalować win XP.

W razie jeszcze problemów z instalacją wpisz polecenie fdisk/mbr które gdyby w razie master boot sectorze były jakies śmieci po win XP to po wykonaniu tego polecenia nic tam nie będzie (polecenie można wykonać nawet kilka razy).
    wegan
    Level 11  
    To znaczy po zrobieniu formatu C: wkładam płyte Win.98 pojawia mi sie A:\> i w tym miejscu jak nie chce mi sie odpalic win.98 po wpisaniu D,G,H itp to mam wpisac A:\>fdisk/mbr , potem nie powinno byc problemu? jutro sie pobawie tak zrobic, narazie dzieki
    Doser
    Level 14  
    najprosciej wydaje mi sie po sformatowaniu byloby ustawic w biosie botowanie z CDROM i wlozyc plyte botowalna z win98. Unikasz wtedy problemu z podawaniem sciezki do dyskietki itp.
    MisiekD
    Level 15  
    draakul wrote:

Jeżeli chcesz teraz wywalić XP z dysku to włóż dyskietkę syetmową (np z WIN98) i po uprzednim przeniesieniu plików z danymi sformatuj partycję (dysk) na którym jest win XP.
    Polecenie np 'format c:' i gotowe.
    .

Jeśli to partycja główna XP to format C: nic ci nie da, bo albo trzeba usunąć tą partycję i załózyć nową FAT32 albo ją przekonwertować (też na FAT32) ponieważ win98 nie widzi NTFS'a. W przypadku usuwania jej w FDISK'u to będziesz też musiał usunąć wszystkie inne partycje - tak jest zrobiony, że aby usunąć podstawową partycję trzeba także usunąć rozszerzoną.
    Zbynia
    Level 31  
    startujesz z dyskietki win 98 kompa i pokaże ci się menu - wybierz instalatora z obsługą cdrom....
    tylko najperw zamień partycję z ntfs na fat 32........
    a litery dysków wpisuje się przez np. c: a: itp......
    jak ustawisz w biosie bootcd to odpala instalatora z cd i nie ma kłopotu.........
    draakul
    Level 20  
    MisiekD wrote:

Jeśli to partycja główna XP to format C: nic ci nie da, bo albo trzeba usunąć tą partycję i załózyć nową FAT32 albo ją przekonwertować (też na FAT32) ponieważ win98 nie widzi NTFS'a. W przypadku usuwania jej w FDISK'u to będziesz też musiał usunąć wszystkie inne partycje - tak jest zrobiony, że aby usunąć podstawową partycję trzeba także usunąć rozszerzoną.

Niestety nie rozumiem takiego toku postępowania.

Nie rozumiem stwierdzenia : "Jeśli to partycja główna XP to format C: nic ci nie da". Jaki jest sens tego stwierdzenia i co oznacza wg Ciebie owa : "partycja główna XP". Bo dla mnie format to sprawa oczywista. A usuwanie partycji w celach zainstalowania Windowsa to już powiedzmy przesada.

Dlatego bardzo chętnie posłucham wytłumaczenia - przecież mogę się mylić.

Ps. Wg mnie z postów powyżej wynikał jasno że kolega na WIN XP z FAT32 więc z doświadczenia wiem że zainstalowanie 98 jest czynnością rutynową - prostą i przyjemną.
    Doser
    Level 14  
    Co do przyjemnosci instalowania ŁyndoŁsa to bym sie klucil :P Ale z tym brakiem problemu to sie zgadzam.. Podejrzewam ze system juz dawno smiga po tych fachowych radach a my debatujemy juz nad niczym.
    wegan
    Level 11  
    Doser wrote:
    Co do przyjemnosci instalowania ŁyndoŁsa to bym sie klucil :P Ale z tym brakiem problemu to sie zgadzam.. Podejrzewam ze system juz dawno smiga po tych fachowych radach a my debatujemy juz nad niczym.

Win. jeszcze nie smiga, za instalacje wezme sie w sobote i chyba skorzystam z opcji ktora będzie najlepsza to ta co dałem w cudzysłów na samym dole, a dlatego ,ze na dysku D mam programy, które chce zachowac, a na dysku C jest XP, którego chce sie pozbyc. Dzieki za pomoc, po zainstalowaniu Win.98 napisze jak mi poszło.
    "najprosciej wydaje mi sie po sformatowaniu byloby ustawic w biosie botowanie z CDROM i wlozyc plyte botowalna z win98. Unikasz wtedy problemu z podawaniem sciezki do dyskietki itp. "
    lubrob1
    Level 12  
    to fakt!!
    :>
    czasem przy instalacji ma znaczenie z jakiego typu nośnika z odpowiednimi danymi sie startuje komp.
    jeśli sie jest jeszcze w win i wyjdzie do trybu msdos i wtedy sprubuje się włonczyć instalator to nic z tego.
    ja zawsze najpierw kasuje z dtsku wcztstko co ma soś wspulnego z windowsem (program files,recykled,katalog główny,Windows,temp)wtedy odpalamkompa ze startowej win98 z cdrom kopiuje windowsa instal na dysk i jeszcze czasem kopiuje pliki startowe z dyskietki na dusk (gdybym niebył pewien czy zaczne w tej hwili instalacje czy za godz. po kawce) poleceniem sys "sys a: c:"
    elektronik321
    Level 22  
    partycje fat 32 są tylko do 32 Gb i nie da się na wiekszych partycjach załadowac wna 98 - zostaje tylko taki co czyta ntfs
    Krzysi0
    VIP Meritorious for electroda.pl
    elektronik321 wrote:
    partycje fat 32 są tylko do 32 Gb i nie da się na wiekszych partycjach załadowac wna 98 - zostaje tylko taki co czyta ntfs

Da się bez problemu. Wczoraj instalowałem na 40GB (jedna partycja) i chodził normalnie.
    wegan
    Level 11  
    Krzysi0 wrote:
    elektronik321 wrote:

Da się bez problemu. Wczoraj instalowałem na 40GB (jedna partycja) i chodził normalnie.

Dysk na którym mam w kompie to 80GB ale jest on podzielony na 3 partycje. na dysku C mam XP, którego chce zlikwidować i na jego miejsce zainstalować win.98 Dysku D i E nic nie chce robic bo tam mam programy. Piszesz,że win98 nie da sie załadowac na wiekszych partycjach jak do 32GB, czy to znaczy , ze gdyby dysk miał wiecej niz 32GB to Win.98 nie dałoby sie zainstalowac?
    Krzysi0
    Skoro na 40GB poszedł bez problemu to i tu powinno dac rade.
    wegan
    Level 11  
    Przypomniałem sobie, że na P-III miałem dysk 60GB i na samym poczatku jak go kupiłem to nie dzieliłem go na partycje, ale wgrałem na niego Win98, ale musiałem wstawić Controller PCI ATA 100
    MisiekD
    Level 15  
    draakul wrote:

Nie rozumiem stwierdzenia : "Jeśli to partycja główna XP to format C: nic ci nie da". Jaki jest sens tego stwierdzenia i co oznacza wg Ciebie owa : "partycja główna XP". Bo dla mnie format to sprawa oczywista. A usuwanie partycji w celach zainstalowania Windowsa to już powiedzmy przesada.

Partycja główna, czyli tam gdzie on siedzi - co w tym stwierdzeniu jest dziwne.
    Quote:

Ps. Wg mnie z postów powyżej wynikał jasno że kolega na WIN XP z FAT32 więc z doświadczenia wiem że zainstalowanie 98 jest czynnością rutynową - prostą i przyjemną.

Ja nigdzie nie przeczytałem, że ta partycja to FAT32, natomiast wegan napisał "Wspomne, że partycja robiona była na XP, ale czy to ma jakies znaczenie. ?", czyli jak na mój gust to dysk był dzielony przy instalacji XP, czyli została założona domyślna partycja dla XP, czyli NTFS (dużo tych czyli), oraz napisał " zrobiłem format C: , po inf. zapytanie o etykiete , enter wkładam win. 98 wyswietla mi sie A:\> .... wpisywałem d,g,h,f i nne cyfry i nie chce zaskoczyc cały czas" jak dla mnie to NTFS i dos 7.22 (ten z dyskietki od 98 ) po prostu nie widzi partycji.

Może to ja się wyrażam jakoś dziwnie albo mam pokręcony tok rozumowania, ale jak DOS nie widzi partycji to albo ich nie ma :D albo są inne niż FAT16 albo FAT32 - jeśli się myle to stawiam browara temu kto mi to udowodni. :!:

I jeszcze troche z innej beczki
    wegan wrote:
    Piszesz,że win98 nie da sie załadowac na wiekszych partycjach jak do 32GB, czy to znaczy , ze gdyby dysk miał wiecej niz 32GB to Win.98 nie dałoby sie zainstalowac?

Jak sam stwierdziłeś chodzi o rozmiar partycji a nie o cały dysk.

Powodzenia w instalacji, która tak nawiasem mówiąc nigdy nie jest łatwa ani przyjemna, wszystko co jest micro$oftu nie jest łatwe ani przyjemne :twisted: wiem co piszę windowsów zainstalowałem więcej niż wam się może wydawać (a próbował ktoś instalować wina na dysku z bad sector'ami (ok 2..3%), gdzie partycje zakładają się albo i nie, w zależności od siły wiatu za oknem 8) )
    draakul
    Level 20  
    --> MisiekD

Już wszystko jasne, teraz już dokładnie wiem co miałeś na myśli.

Faktycznie z tym NTFS możesz mieć rację.

Nie myśl że jestem czepialski :) ale chciałem tylko doprecyzować pewne rzeczy. Bo zawsze warto nauczyć się czegoś nowego :D

To już nie przeszkadzam.

Pozdrawiam
    wegan
    Level 11  
    MisiekD wrote:
    draakul wrote:

Partycja główna, czyli tam gdzie on siedzi - co w tym stwierdzeniu jest dziwne.
    Quote:

Ja nigdzie nie przeczytałem, że ta partycja to FAT32, natomiast wegan napisał "Wspomne, że partycja robiona była na XP, ale czy to ma jakies znaczenie. ?", czyli jak na mój gust to dysk był dzielony przy instalacji XP, czyli została założona domyślna partycja dla XP, czyli NTFS (dużo tych czyli), oraz napisał " zrobiłem format C: , po inf. zapytanie o etykiete , enter wkładam win. 98 wyswietla mi sie A:\> .... wpisywałem d,g,h,f i nne cyfry i nie chce zaskoczyc cały czas" jak dla mnie to NTFS i dos 7.22 (ten z dyskietki od 98 ) po prostu nie widzi partycji.

Może to ja się wyrażam jakoś dziwnie albo mam pokręcony tok rozumowania, ale jak DOS nie widzi partycji to albo ich nie ma :D albo są inne niż FAT16 albo FAT32 - jeśli się myle to stawiam browara temu kto mi to udowodni. :!:

I jeszcze troche z innej beczki
    wegan wrote:
    Piszesz,że win98 nie da sie załadowac na wiekszych partycjach jak do 32GB, czy to znaczy , ze gdyby dysk miał wiecej niz 32GB to Win.98 nie dałoby sie zainstalowac?

Jak sam stwierdziłeś chodzi o rozmiar partycji a nie o cały dysk.

Powodzenia w instalacji, która tak nawiasem mówiąc nigdy nie jest łatwa ani przyjemna, wszystko co jest micro$oftu nie jest łatwe ani przyjemne :twisted: wiem co piszę windowsów zainstalowałem więcej niż wam się może wydawać (a próbował ktoś instalować wina na dysku z bad sector'ami (ok 2..3%), gdzie partycje zakładają się albo i nie, w zależności od siły wiatu za oknem 8) )

Fjnie, że wszedleś na ta strone i zauwazyłes ze dysk był dzielony przy instalacji XP . Napisałes "jak dla mnie to NTFS i dos 7.22 (ten z dyskietki od 98 ) po prostu nie widzi partycji." Mam pytanie do Ciebie by zainstalować Win.98 to mam w/g Ciebie mam zrobic tak (by nie stracic istniejacych programów na dysku D i E)
    1. odpalic komp. z dyskietki startowej
    2. zrobić Forma C:
    3. Ustawic w biosie bootcd (w/g wskazówek przeczytanych w postach)
    4. po restarcie komp. uruchomic z płyty Win.98
    Czy inaczej to zrobic?
    Doser
    Level 14  
    jesli wlaczysz sobie botowanie z CD to po wybraniu obslugi cdroom mozesz zrobic tak samo format bez korzystania z dyskietki startowej.. Wszystko bedzie tak jakbys robil to z dyskietki..Potem zwykla instalacja i wio. Poprostu zmieniasz nosnik. Sprobuj a napewno sie polapiesz i uznasz to za bardzo latwe.. Dalszej dyskusji na ten temat nie przewiduje.Powodzenia
    elektronik321
    Level 22  
    wegan wrote:

dysk mozw miec pojemnosc jaką chcesz , zalezy jakiej wielkosci masz partycje , w niektórych sytuacjach i niektórymi programami mozesz zrobic wiekszą partycję nz 32 Gb . mam 120 gb 1 - 10 gb , 2,3 -55 gb jednak fata na tych ostatnich nie udało mi sie zrobic i używam wina 2000
    MisiekD
    Level 15  
    Doser cały czas tłumacze, że jeśli na C: ma NTFS to CHOĆBY NIEWIEM JAK FORMATOWAŁ TĄ PARTYCJĘ TO I TAK TAM WIN98 NIE ZAINSTALUJE!!! - W98 jak i każdy z rodziny 9x jest taki uparty, że musi być instalowany na C: (można oczywiście jako katalog docelowy wskazać np: d:\windows (sam tak mam) ale na C: (jest to ta partycja, która jest uaktywniona - partycje aktywuje się np. w FDISK'u, tak dla dociekliwych) i tak muszi wrzucić swoje (są to między innymi pliki: io.sys, msdos.sys, system.1st, command.com - spróbuj u siebie któryś skasować to zobaczysz jak ci się wyświetla komunikat, że nie ma systemu (może oprócz msdos.sys, bo wtedy poprostu win się nie odpali)). A jak na C: będzie NTFS to instalka windowsa 9x, Me za cholere jej nie rozpozna i się nie zainstaluje - proste.

wegan krok po kroku jak to zrobić :D
    1. Idziesz do kumpla/kumpeli, który(a) ma Win9x z jedną sztuką dobrej dyskietki i formatujesz ją systemowo
    2. Wrzucasz na nią z katalogu c:\windows\command\ebd pliki: oakcdrom.sys i mscdex.exe (jeśli któregoś nie ma to jest spakowany w ebd.cab)
    3. tworzysz plik config.sys o treści: device=oakcdrom.sys /d:cd1 to jest sterownik do CD, oraz plik autoexec.bat o treści: mscdex /d:cd1
    4. załatwiasz sobie jakiegoś inteligętniejszego menadżera partycji (NIE fdisk'a) np. PartitionMagic, Ranish PartitionMenager (chyba tak to się pisało), albo coś podobnego (ja opiszę na przykładzie PartitionMagic bo go urzywam)
    5. Instalujesz go (PM pod XP też się instaluje)
    6. Z katalogu PM przegrywasz na dyskietkę startową pliki: pqmagic.exe, pqmagic.ovl, pqpb.rtc i możesz też przegrać jeśli masz sterownik do myszki pod dosa, zazwyczaj mouse.com - pomoże ci to w obsłudze PM, bo posiada on interfejs graficzny
    7. Wkładasz FDD do FDD :D i odpalasz kompa z FDD :D
    8. po znaku zachęty (dla dociekliwych: znak zachęty to to co nam miga, czyli np. A:>_) wpisujesz (jak przegrałeś sterownik do myszki) mouse i potem pqmagic
    9. Chwile trwa rozpoznawanie dysków, potem na górze pojawia się pasek reprezentujący partycje
    10. Klikasz prawym przyciskiem myszki na partycję NTFS (każdą po kolei jak masz ich więcej) i wybierasz ADVENCED (albo jakoś tak, teraz nie pamiętam dokładnie ale chyba 3 od dołu), potem CONVERT i NTFS -> FAT32.
    11. jak zrobiłeś tak ze wszystkimi to teraz APLLY i trzeba trochę poczekać 8O
    12. jeśli wszystko będzie OK to pojawi się monit o przeresetowanie kompa, kliknij OK
    13 uruchom z dyskietki i zrób format C: /s (masz też dostępny CD) i odpal instalkę win98

Może to trochę przydługie, ale powinno zadziałać, a po paru próbach dojdziesz do takiej wprawy, że dyskietki i cedeki z windowami będą śmigać w Twoich rękach przy instalacji :D
    Powodzenia
    Misiek
    i napisz czy Ci się udała
    Krzysi0
    MisiekD wrote:
    i tak muszi wrzucić swoje (są to między innymi pliki: io.sys, msdos.sys, system.1st, command.com - spróbuj u siebie któryś skasować to zobaczysz jak ci się wyświetla komunikat, że nie ma systemu (może oprócz msdos.sys, bo wtedy poprostu win się nie odpali)).

Jak się nie ma w planach kombinacji z rejestrami to można spokojnie system.1st skasować.
    rewik
    Level 18  
    A ja ku przestrodze opowiem Ci jak raz sie załatwiłem. Miałem dysk podzielony na 2 partycje. Przegrałem wszystko co wazniejsze z C na D. Na C miałem zainstalowany XP i chciałem ta partycje sformatować. Włączyłem uruchamianie z dyskietki startowej Win98 i zrobiłem format C: .... i okazało się, że sformatowałem nie dysk C tylko D. Stało się tak prawdopodobnie dlatego, że dyskietka Win98 nie rozpoznała formatu NTFS i przyjęła że D jest partycją główną C. W ten prosty sposób pozbyłem się wszystkich danych. (Unformat z Nortona odzyskał tylko ich część)
    MisiekD
    Level 15  
    rewik wrote:
    Stało się tak prawdopodobnie dlatego, że dyskietka Win98 nie rozpoznała formatu NTFS i przyjęła że D jest partycją główną C.

Stało się dokładnie tak jak myślisz, z tym że nie do końca. System numeruje (czy też etykietuje) partycje zaczynając od literki C, więc jeśli na C miałeś NTFS to dos zachował się jakby jej nie było (tej partycji z NTFS) i przesunął etykietowanie o jedną partycję wyżej, czyli D -> C, E -> D itd to jednak sam zauważyłeś, ta nieścisłość to to, że w tym wypadku C nie było główną a jedynie pierwszą partycją (dla DOSa) a różnica jest taka, że nie dałoby się zainstalować tam Wina pomimo iż byłby to dysk C
    rewik
    Level 18  
    Quote:
    a różnica jest taka, że nie dałoby się zainstalować tam Wina pomimo iż byłby to dysk C

XP na pewno nie, ale jak myślicie czy mozna byłoby wtedy zainstalować tam 98