Jestem Tu poraz pierwszy więc na wstępie witam serdecznie wszystkich Forumowiczów.
Trafiłem do Was przeszukająć informacji na temat instalacji do odbioru TV nazimnej.
Jestem z Lubartowa współrzędne: N 51' 27 44'' ; E 22' 36 31''.
Zezłościł mnie marny odbiór programów TV naziemnej z anteny siatkowej i postanowiłem kupic jakis zestaw anten, swój wybór oparłem - z tego co zauwazyłem sporo osób tak robi - na schematach ze strony dipol.com.pl(to schemat który wybrałem: http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_w_domku_jednorodzinnym_schemat01.htm).
poczyniłem odpowiednie kroki i juz komplet mam w domu ba mało tego jest już na dachu
nawet podłaczyłem wszystko do kupy jak na załączonym obrazku(zdjecie: www.gdziedoklubu.pl/bitus/zdjecie.jpg).
Antene telewizyjna VHF 7-elementowa Dipol 7/6-12(na obrazku nr1)jest skierowana na Lublin ,a
antena telewizyjna UHF 19-elementowa Dipol 19/21-69 DIGITAL(na obrazku nr2) na Piaski (przynajmniej tak mi się zdaje:-)).I tu jest moj problem:
TVP 1 - ODBIÓR SŁABY (JAKBY TRZY OBRAZY W JEDNYM I SNIEŻY)
TVP 2 - ODBIÓR B.DOBRY
TVP INFO/TVP 3 - B.DOBRY
POLSAT - B.DOBRY
TVN - ZADAWALAJĄCY (JAKBY PRZECHODZŁA FALA;-) I LEKKIE SNIEŻENIE)
TV 4 - ZADAWALAJĄCY (LEKKIE SNIEŻENIE)
PYTANIE NR1:
Czym może być spowodowany słaby odbiór TVP 1 (przy silnym sygnale z nadajnika) co i jak mołbym zmienic aby to poprawić?
PYTANIE NR2:
Czy da sie zniwelować "fale na tvn-ie" stosujac jakiegoś rodzaju filtr np:-)
Z dodatkowych może ważnych informacji to to ze mieszkam na osiedlu domków jedno rodzinnych gdzie zagęszczenie anten głównie siatkowych jest duże - o i może jeszcze - maszt mam wyniesiony na dach jednopietrowego domku okolo 2,5metra nad poziom jego szczytu
,to chyba tyle prosiłbym o jakąś poradę co z tym fantem zrobić z góry dziekuję i oczekuje na pomysły
.
POzdrawiam wszystkich Forumowiczów
Trafiłem do Was przeszukająć informacji na temat instalacji do odbioru TV nazimnej.
Jestem z Lubartowa współrzędne: N 51' 27 44'' ; E 22' 36 31''.
Zezłościł mnie marny odbiór programów TV naziemnej z anteny siatkowej i postanowiłem kupic jakis zestaw anten, swój wybór oparłem - z tego co zauwazyłem sporo osób tak robi - na schematach ze strony dipol.com.pl(to schemat który wybrałem: http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_w_domku_jednorodzinnym_schemat01.htm).
poczyniłem odpowiednie kroki i juz komplet mam w domu ba mało tego jest już na dachu

Antene telewizyjna VHF 7-elementowa Dipol 7/6-12(na obrazku nr1)jest skierowana na Lublin ,a
antena telewizyjna UHF 19-elementowa Dipol 19/21-69 DIGITAL(na obrazku nr2) na Piaski (przynajmniej tak mi się zdaje:-)).I tu jest moj problem:
TVP 1 - ODBIÓR SŁABY (JAKBY TRZY OBRAZY W JEDNYM I SNIEŻY)
TVP 2 - ODBIÓR B.DOBRY
TVP INFO/TVP 3 - B.DOBRY
POLSAT - B.DOBRY
TVN - ZADAWALAJĄCY (JAKBY PRZECHODZŁA FALA;-) I LEKKIE SNIEŻENIE)
TV 4 - ZADAWALAJĄCY (LEKKIE SNIEŻENIE)
PYTANIE NR1:
Czym może być spowodowany słaby odbiór TVP 1 (przy silnym sygnale z nadajnika) co i jak mołbym zmienic aby to poprawić?
PYTANIE NR2:
Czy da sie zniwelować "fale na tvn-ie" stosujac jakiegoś rodzaju filtr np:-)
Z dodatkowych może ważnych informacji to to ze mieszkam na osiedlu domków jedno rodzinnych gdzie zagęszczenie anten głównie siatkowych jest duże - o i może jeszcze - maszt mam wyniesiony na dach jednopietrowego domku okolo 2,5metra nad poziom jego szczytu

POzdrawiam wszystkich Forumowiczów