Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zmienić czas rzeczywisty w panelu operatorskim OP77B

3cu 16 Nov 2007 07:52 2039 5
SterControl
    3cu
    Level 1  
    Mam problem ze zmianą czasu rzeczywistego w panelu op77b .
  • SterControl
    pawelekc
    Level 11  
    Witam też na tym stanałem. Najgorsze jest to że te panele nie trzymaja ani daty ani godziny i po wyłaczeniu zasilania się kasuje. Z tego co mi powiedzieli w Siemensie to trzeba czas odczytywać ze sterownika i przesyłać do panelu. Znalazłem nawet bloczek który do tego się przyda jest to SFC01 tylko nie wiem jak go użyć. Jak byś coś na ten temat odkrył to proszę sie podziel :)
    Pozdrawiam
  • SterControl
    ThoronDC
    Level 16  
    Witam

Poczytaj o Connections - Area pointer
    1. Job mailbox
    2. Data/Time

Wszystko jest opisane w pdf na stronie Siemens.

Ogólnie sterownik sprawdza czy jest wymiana danych z panelem.
    Jak jest to wysyła do panela aktualną Datę i godzinę.
    Tak robiło się to pod ProTool i tak samo robi sie pod WinCCflex.

Pozdrawiam
    PIXOSTAT
    Level 24  
    Ale uwaga! Procesory S7-315-2DP ze starymi fimwarami nie chcą realizować funkcji synchronizacji czasu PLC->OP77B - ćwiczyłem to kiedyś: na OP7 działało a na OP77B nie chciało pomimo właściwego ustawienia area pointer i parametrów - SIEMENS chyba coś zmienił w specyfikacji S7 Communication albo w nowszych CPU trzeba używać do tego innych bloków - nie miałem czasu tego dokładnie obadać i szybciej wyszło podeprzeć panel UPS-em niż kombinować z zegarkiem - a fimwaru nie mogłem zmieniać. Co ciekawe w drugą stronę chodziło bez zarzutów. Mam teraz na warsztacie TP177B - jak przebrnę przez konkretną robotę to wezmę się za obsługę zegarka i wtedy się pochwalę bo mam stare CPU i nowe. No chyba że ktoś ma lepsze informacje od moich - chętnie sam skorzystam :D
    pawelekc
    Level 11  
    Tak ale jak się synchronizuje czas w Step 7 5.4 i WinCC 2007
    PIXOSTAT
    Level 24  
    No właśnie będę takie zestawienie próbował...