Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z działaniem Motoroli gm1200

16 Nov 2007 19:32 3166 24
    Anonymous
    Anonymous  
    Prometeush
    Level 2  
    A ma ona jakieś częstotliwości zaprogramowane??
    Anonymous
    Anonymous  
    yes2mike
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Widocznie w sofcie ma ustawiony TOT, czyli ograniczenie maksymalnego czasu nadawania. Bez kabla i oprogramowania nic nie zrobisz...
    ET22-997
    Level 10  
    yes2mike wrote:
    Bez kabla i oprogramowania nic nie zrobisz...

A da się to rozwiązać bez flashowania? (gm1200 w wersji 70cm, 10 kanałów + trunking)
    ET22-997
    Level 10  
    lukashb wrote:
    a kto chce flashowac? programowanie a flashowanie to 2 różne sprawy. Widac szukajka Ci obca.

Szukajka nie obca, ale program sobie nie radzi z TOTem :(
    Saturnin
    Level 2  
    Ja mogłem zmienić ustawienie TOT dopiero po przeflashowaniu na MC-2100. A dużo szukałem jak to zrobić przed przeflashowaniem i nie znalazłem.
    yes2mike
    Bo to się zmienia w ustawieniach trunking'u.
    yes2mike
    Sieć narzuca w trunku a nie w konwencji... Ustawisz 60 sekund i będzie 60 sekund.
    yes2mike
    Ale ja nie mówiłem o trunkingu ;) Ustawiasz TOT w ustawieniach sieci na 60 sekund i tyle będziesz mógł nadawać w konwencji.
    Trochę namieszali, ale tak jest.
    mashgsm
    Level 15  
    to może ktoś podpowie, w którym miejscu jest ten magiczny TOT? zmieniam wszystko co możliwe i dalej trzyma tylko 60sek. Nie potrzebuje flashować, radio tylko na 1 kanał. Używam programu DPS R.00.01.10.
    lukashb
    Level 39  
    Bo max jest tylko 60 sekund, niestety, na przemiennik na nadajnik się nie nadaje, sprawdzone z autopsji, trzeba flashować, albo zostawić na odbiornik, wbrew pozorom, starsze radia są dziś lepsze do celów przemiennikowych bo są czulsze, niż nowsze gorzej wykonane, choć ładniej.
    mashgsm
    Level 15  
    to mnie kolego nie pocieszyłeś, teraz faktycznie widzę, że max 60sek i lipa, sprzedawca z allegro nie pisał o tym "detalu" jakże ważnym. Na odbiornik to wiem, że się nadaję, ale fleshować to mi się nie uśmiecha...poza tym,że tego nie robiłem,nie mam sprzętu i odpowiednich plików. Pozostaje czekanie na inne radio na przemiennik.
    lukashb
    Level 39  
    Jak by nie patrzeć, to przez ten mankament radio dość mocno ograniczone w użyciu. Na nadajnik użyj czegoś w stylu GM600, sa aktualnie na alle*** po 159 zł, a i nadajniki mają bardzo dobre, nie grzeją się bardzo podczas nadawania, więc się nadaje ładnie. Pozdrawiam
    mashgsm
    Level 15  
    gm600 to ja mam nawet 2szt. z tym, że pracują z rastrem 12,5KHz oraz są to wersje trunkingowe i standardowo przy braku zasilania włączają się w ten tryb. Także odpadają. Ta motorola pamięta ostatnie ustawienia, kanału, trybu itp. Może jednak przeflashowanie nie będzie takie trudne?

19 Sty 2009 17:21
    może ktoś pomóc w temacie przeflashowania i pozbycia się tego ograniczenia 60sek? proszę o kontakt via prywatne wiadomości.

Scaliłem. /c2h5oh/
    Anonymous
    Anonymous  
    mashgsm
    Level 15  
    tak, zerknij pod spód radia i tam masz zwarte 4 z 9 pinem (Emergency z masą). Jak tego nie będzie radio włączysz tylko manualnie włącznikiem.
    katarsis
    Level 12  
    A trochę z innej beczki, programuje się przez łącze mikrofonowe czy przez to cytowane wyżej ???
    katarsis
    Level 12  
    Hmm a to mi klina zabiłeś, muszę w takim razie poszukać opisu kabelka na to złącze pod spodem radia bo przez mikrofonowe nie widzi mi radyjka, a używam programu do GP1200 które zresztą dowolnie programuje