Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell latitude c640 Sam sie wylacza, ciezko go wlaczyc itd.

17 Lis 2007 12:44 5898 18
  • Poziom 10  
    Witam.

    Moj problem polega na tym ze laptopa na samym poczatku jest ciezko wlaczyc, trzeba przytrzymac dluzej przycisk wlaczenia ( tak jakby wtedy nazbiera wystarczajaco duzo mocy na wlaczenie ? ) by lampki sie zaswiecily, jak juz sie zapala to zacznie ladowac bios ( jak to dell ) i czasem wejdzie do windowsa czasem sie wylaczy w polowie ladowania, nie ma rególy.

    Nie jest to wina bateri czy zasilacza czy zabrudzenia bo dzieje sie tak samo na zasilaczu, bateri a radiator i wentylator nowy. ( bez wzgledu czy bateria jest wsadzona czy nie )

    Nie jest to wina ramu byl przetestowany w innym kompie jak i zmieniany, dalej to samo.

    Nie jest to wina procesora byl zmieniany.

    Osobiscie twierdze ze jest problem z jakims podzespolem utrzymujacym napiecie, gdyz nawet bez uruchamiania laptopa a po podlaczeniu go pod zasilacz, laptop próbuje ladowac baterie, w tym momecie lampka ladowania czasem swieci swiatlem ciaglym a czasem slychac taki dziwk jakby ladowania ( moze pamietacie jeszcze stare aparaty jednorazowe w których trzeba bylo przytrzymac przycisk by naladowac lampe blyskowa - to slychac wlasnie taki dzwiek w okolicach gniazda zasilania laptopa. )

    Jak uslysze tak chodzby koniec ladowania ( wiem ze smiesznie to bzmi ) to w tym momecie lapka ladowania sie zapala i zaraz gasnie i znowu dzwiek ladowania.

    Czasem sie normalnie laduje czasem nie.

    Po wygrzaniu wiekszosci elementów metoda suszarkowa w okolicy gniazda zasilajacego laptop sie uruchomil i chopdzil jakies 15 minut, pozniej sie wylaczyl.

    Czy macie jakies pomysly ? osobiscie wydaje mi sie ze jakis uklad nie trzyma juz jakiej zadanej wartosci lecz jaki ?

    Dzieki za kazda pomoc.

    Czy pomocne bedzie jak dodam zdjecia?
  • Poziom 10  
    Czy jest jaka kolwiek mozliwosc na uzyskanie pomocy w tym temacie ? bo temat juz zszedl na 3 strone i zero reakcji.

    Sorry za poganianie ale sprawa jest dosc wazna.

    dziekuje za kazda pomoc i uwage

  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Używaj szukaj !
    Było już o tym pisane.

    Dla przypomnienia jeszcze raz.

    Uszkodzony jest najprawdopodobniej układ MAX6326UR29-T
    Oznaczenie FCAA obudowa SOT23-3.
    Można go zastąpić rezystorem np.15k(piny 2 i 3), ale sprzęt się wtedy znacznie dłużej resetuje.
  • Poziom 10  
    Czy uklad powinien mieć na górze napis FCAA czy jeden z tych które sa podane w tabeli o nazwie TOP MARK ?

    Jezeli ma być to jeden z kodów z tabeli to takowego nie znalazlem lecz znalazlem bardzo zbliżony ( nie wiem moze jakas pomylka ? ) załączam zdjęcia tego układu poniżej.

    Jest tez połno innych 3 pinowych układów lecz one raz ze maja dziwne nazwy to bardzo często powtarzają sie na płycie głównej, a podejżewam ze ma być to jedyny taki na płycie.

    Dell latitude c640 Sam sie wylacza, ciezko go wlaczyc itd.
    Dell latitude c640 Sam sie wylacza, ciezko go wlaczyc itd.

    dziekuje za wszelka pomoc.
  • Poziom 10  
    I jeszcze jedno. W tamtym temacie zostal rozwiazany problem resetowania? bo mnie sie sam wylacza calkowicie a nie resetuje.
  • Poziom 32  
    Na ostatnim zdjęciu widać dobrze ten układ. Jest nad super i/o - lpc47n252.
  • Poziom 10  
    Ten uklad nazywa sie S60. To ten ? Sorry ze jeszcze raz przerabiam podobny przypadek ale kontaktowalem sie z poprzednimi osoboami ktore mialy ten problem i one go nie rozwiazaly.
  • Poziom 32  
    Nie czytasz uważnie treści postów. Wyraźnie napisane jest, że układ ma oznaczenie FCAA.
    Dell latitude c640 Sam sie wylacza, ciezko go wlaczyc itd.
  • Poziom 10  
    Przekret, staram sie czytac dokladnie z zrozumieniem, problem w tym ze ten uklad który zaznaczyles na zdjeciu ma napis na górze s60. Czy to napewno ten bo jak tak to zaraz sie biore za lutowanie.
  • Poziom 32  
    Zaznaczony układ - MAX6326 jest przyczyną tej usterki, śmiało lutuj. Nie spotkałem nigdy oznaczenia s60, google także nic o tym nie wie ;]
  • Poziom 10  
    OK zabralem sie za szukanie rezystora i teraz pytanie, jaki to ma byc?

    10k 0.5w czy
    1w
    2w
    ?

    Dziekuje za podpowidz.
  • Poziom 32  
    Wartość rezystancji w moim przypadku określił pierwszy opór smd, który wpadł mi w ręce ;]
    Możesz zrobić zworę, ważne by na pinie 2 był stan wysoki. Ogólnie wypadałoby wiedzieć jaką ten układ pełni funkcję, zapewne nie byłoby takich pytań.
  • Poziom 10  
    Przekrent, tak to ma wygladac ? jak tak to zabiram sie za lutowanie.

    Dell latitude c640 Sam sie wylacza, ciezko go wlaczyc itd.[/img]
  • Poziom 32  
    Z względu na żenująco niski poziom wiedzy autora tematu rezygnuję z dalszej pomocy. n0w3y_pl zanieś sprzęt do serwisu!
  • Poziom 10  
    Moze i jest zenujaco niski w sprawach elektronicznych, za to jest bardzo dobry w sprawach mechanicznych i jak tylko moge komus pomóc, to poagam a nie wykazuje swoja wyzszość i odmawiam prostego zdania, " czyli ( tak , tak to ma wygladac ) albo ? ( nie zle ma to wygladac tak ).

    No ale niestety nie kazdy jest taki sam.


    Sprzet zanosilem do serwisu ( w anglii ) i serwis stwierdzil ze do wymiany plyta główna. ( dla tego powstal ten o to temat )

    Dziekuje za pomoc ( i stracony czasz ) bo teraz to sprzet i tak idzie najradowpodobniej do smietnika.

    Pozdrawiam

    Dodano po 1 [godziny]:

    Lecz niesety nawet po przylutowaniu tego rezystora laptop dalej umiera. Albo nie byla to wina tego ukladu albo zrobilem cos nie tam.

    Mam nadzieje ze ktos cos zaproponuje.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Przekrent - pytanie do Ciebie, a dlaczego sprzet nawet bez uruchamiania a po podlaczniu do ladowania ma tekie dziwne objawy jak napisalem na poczatku ?
  • Pomocny post
    Poziom 32  
    Kolego n0w3y_pl napisałem, że zamiast układu ma być rezystor między pinami 2 i 3. Ty nie usunąłeś uszkodzonego układu i nie sprawdziłeś gdzie znajdują się piny 2 i 3. Dla mnie jest to typowy objaw lenistwa, a w takich przypadkach odechciewa mi się pomagać!
  • Poziom 10  
    Przepraszam! sprawdzilem gdzie sa piny 2 i 3 czytalem praktycznie caly ten pdf ktory byl zalaczony i poprostu popelnilem pomylke ( glowe bym se dal ucic ze te dla co przylozylem to byly 2 i 3.
  • Poziom 10  
    Przekrent dziekuje berdzo za pomoc. Laptop dziala i ma sie rewelacyjnie.

    Jedno pytanie ( pisales ze laptop sie znacznie dluzej resetuje - ja nie zauwazylem niczego takiego, resetuje sie bardzo szybko. )

    Dzieki za cierpliwosc i sorry za nieporozumienia.
  • Poziom 14  
    Mam taki sam problem z DELL inspiron 4150 ale to jest dokładnie ta sama płyta co C640. Laptop się włącza i po chwili gaśnie. Układ który jest w moim dellu to S60. Wylutowałem z innej płyty FCAA na 100% sprawny i dalej jest ten sam problem. Wlutowanie opornika też nic nie daje - próbowałem różne wartości. Czy ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze można z tym zrobić?