Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zestaw nagłaśniający PEAVEY

Davis117 17 Nov 2007 13:08 8804 22
    Davis117
    Level 10  
    Witam.

Mam zamiar zakupic zestaw nagłaśniający PEAVEY Audio Performer Pack. Zestaw o mocy 100 W ( 2 kolumny, powermikser, statywy, 2 mikrofony, okablowanie) Zestaw potrzebny mi jest do nagłaśniania imprez szkolnych, DJ party i do imprez domowych. Czy ktoś z was miał do czynienia z tym zestawem? co o nim sądzicie? moze polecilibyscie lepszy zestaw? kwota max do wydania to 1200 zł. Dzieki bardzo za pomoc.

Pozdrawiam.
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Jest to sprzęt raczej po klawisz niż do grania jako DJ itp style potrzebujące nieco więcej niskich częstotliwości. Cena jest zdecydowanie za niska by pomyśleć o sprzęcie nowym.Zdecydowanie z drugiej ręki jeśli Cie to nie razi...
    Anonymous
    Anonymous  
    Davis117
    Level 10  
    Witam.

Powermikser ktory znajduje sie w tym zestawie posiada wtyki umozliwiajace podłaczenie odtwarzacza CD, magnetowidu lub MP3 wiec nie jest w 100% przeznaczony do konferencji, wykładów. DJ party tak jak napisałem czy impreza szkolna to nie jest cos w rodzaju mega dyskoteki na sali o niewiadomo jakiej powierzchni bo wiadomo ze kolumny o mocy 100W nie poradzą sobie z wyzwaniem. Szanuje zdanie kolegów wiec prosze podpowiedziec jak moglby wygladac zestaw do nagłośnienia w rozsądnej cenie powiedzmy do tych 1500 zł. Dzieki serdeczne.

Pozdrawiam
    mateusz885
    Level 23  
    Mam akurat kolumny tyle że z zestawu PEAVEY MP 400, piezaki wymienione na gdwt 12-19/150 tonsila i jak na razie szukam do nich napędu. Za tyle pieniędzy co masz to można zastanowić się jedynie nad mikserem.

@Edit
    Najlepiej było by zrobić nadstawki takie jak tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277938.html i do tego kupić używanego ADSa LX 500, nie widzę innej opcji za takie pieniądze.
    Davis117
    Level 10  
    Wydaje mi sie ze na przodzie widze po prawej stronie gałke a nad nią napis TAPE. Z tyłu powermiksera przy wejsciach na chincha widze napis TAPE wiec z tego wnioskuje ze jednak da sie podłączyć CD, MP3 skoro są wejscia i regulowac głośnosc, efekty na panelu przednim. Powtarzam moje srodki finansowe są ograniczone wiec nie moge sobie pozwolic na mikser, wzmacniacz i 2 kolumny wraz z okablowaniem. Nie nagłaśniam duzych imprez. Potrzebny mi mały zestaw do którego można podłączyć mikrofon, odtwarzacz CD, MP3 i puszczac muzyke ! nie chce nagłaśniac zespołu.

Pozdrawiam
    mateusz885
    Level 23  
    Uważasz że te nadstawki na stxach nadają się do ambitniejszych celów :D?
    Davis117
    Level 10  
    Może nie nadają się do jak to nazwałeś ,,ambitniejszych celów'' ale jak dla mnie to wystarczy. Bardzo prosze jeszcze raz o wypowiadanie sie osób które miały do czynienia z tym zestawem. Dziekuje.

Pozdrawiam
    Davis117
    Level 10  
    Dlaczego myślicie ze zestaw Peavey'a Audio Performance Pack nie wystarczy na moje potrzeby?
    Przeciez ma wejscia na odtwarzacz CD,MP3. Moc wystarczająca. Wejscia Mic\line wystarczająca ilość
    PEAVEY - firma mówi sama za siebie i cena niezbyt wygórowana(1250 zł) Dziekuje i pozdrawiam.
    mateusz885
    Level 23  
    ZROZUM ! peavey to tandeta i gówno, kupują go prawie wszystkie szkoły bo jest tanie i firmowe, sam już nie raz miałem opcje jak w powermixerze np potencjometry czy rozwalające się canony dawały o sobie znać przy większej imprezie na której były ważniejsze osoby z administracji miasta. Mikrofony po prostu się rozpadają. Niektóre kolumny grają całkiem fajnie jak by kosztowały 20% swojej ceny. Moje nadstawki miałem za prawie darmo więc "wbijam w to". W moich nadstawkach jest 12" głośnik ze sztywnym zawieszeniem i mówię że bez podparcia subem się nie nadaje na imprezy, a ty chcesz zestaw na 10". Naklejka na panelu tego powermixera wygląda jak zrobiona w paintcie i wydrukowana na folii... Kolejny aspekt na jaką cholerę ci 4 kanały mikrofonowe na imprezę ? Tylko jedno wejście stereo w którym i tak są pewnie zsumowane kanały, a cały zestaw pewnie gra w mono jak MP 400 (nie wiem dokładnie jak jest w przypadku tego powermixera dlatego mówię pewnie). Natomiast wiem to że na takim sprzęcie w szkołach robi sie dyskoteki na dużych salach gimnastycznych (np podstawowka do której chodzilem)!
    Zresztą GD tonsila w stylu 30/30 lub 30/50 pewnie by zagrał lepiej niż to coś. Moc tu nie ma znaczenia ! Mam 10" domowe jakieś ruskie głośniczki na lekkim piankowym zawieszeniu które grały w 3-way ze średniakiem i wstęgą fabrycznie mają 40W a jak dostały 25W z unitry na max przesterze z mp4 to w drugim pokoju drżały meble, to dopiero majstersztyk :D Mój ojciec z 20lat temu robił domowe imprezy na nich.
    Myślisz że za taką kasę kupisz sprzęt na imprezy? Jedynie DIY wchodzi w grę i to na stxach.... jak już mówiłem... Pewna oferta peaveya wydawała mi się fajna ale jeden z użytkowników elki mnie oświecił za co mu chwała ;]
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    6 FAKTÓW a wnioski wyciągnij SAM :

1. Made In China ( co to znaczy wiadomo )

2. brak jakiejkolwiek regulacji barwy (bo dumny potencjometr TONE nie można nazwać korekcją - co to ma być gitara? w gitarach masz potencjometry tone i to nie w takiej biednej ilości jak już mowa o przynajmniej średniej gitarze za 900zł )

3. z 10" do ludzi jako dj (czyżby kamikadze? )

4. mikrofonik (brak danych i charakterystyki oraz obawa czy ten plasticzek przeżyje mocniejsze ściskanie w dłoni o upadku już nie wspominając )

5. gdzie jakieś dane o czułości wejść (co będzie jak nie dasz rady wysterować swoim cd/mp3 tego "wzmacniacza hmmmm no chyba,że zastosowali standard 0,775mV i szkoda było im literek by to napisać - po co pisać lepiej zadzwonić do peaveya i sie anglojęzycznie o to spytać )

6. jak zrobisz dobre przewody to będą warte więcej niż kolumny ... ( metr kabla BX4 to około 8-9zł metr a wtyk jacka Neutrika to 17zł sztuka... i wolałbym,zeby mi ukradli bądź zniszczyli kolumny niż kable podprowadzili :) )

Żeby nie pogrążać znów firmy peavey (którą szanuje chyba tylko za starą serie końćówek CS) zaproponuje poprostu olanie tej "kuszącej oferty tego porducenta" i przejrzenie allegro - zajmie mie to 2 minuty i mam w pip lepszy sprzęt niż 5 tych zestawów pseudoestradowych od Peaveya.Czas start 01:18

http://www.allegro.pl/item267471337_hand_box_amx_210_mixer_wzmacniacz_powermixer.html

tu zagadaj : http://www.allegro.pl/item271175741_beyma_cp12_n_uzywane.html

mikrofonów nie polece bo każdy ma inny głosik i jego barwe ale radze nie wierzyć w dumny napis SHURE tylko spojrzeć na podobne cenowe Schneisery bądź AKG
    szuwar66
    Level 12  
    co do peaveya to nie do końca sie zgodzę. Fakt, że końcówki to tandeta na max, kolumny serii Pro tak samo, ale muszę przyznać, że niedawno zakupiłem parkę kolumn UL-215H napędzam je plx3200 i jestem mile zaskoczony, grają równie dobrze co LDM pdp1015 a nawet i lepiej w górnym paśmie...więc nie przekreślajcie od razu całej marki bo nawet alpierd ma swoich zwolenników. wszystko zależy do jakich imprez będzie to potrzebne bo jeśli ktoś ma wydać 5tyś na kolumny i zagrać 2 imprezy w roku to moim zdaniem mija się to z celem
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Zgodze sie z przedmówcą ale płynie z tego jeden morał - jaka cena - taka jakość i tego sie nie przeskoczy w przypadku tej firmy...
    szuwar66
    Level 12  
    dokładnie...każdy z nas zaczynał i każdy zaczynał od sprzętu kiepskiej jakości...na początek można wybrać tylko mniejsze lub większe zło a potem gdy zaczniemy sie dorabiać stopniowo zmieniać sprzęt chyba że kogoś stać na to żeby wydać od razu większą gotówkę na sprzęt. Sam zaczynałem od reloopów rsp30 i nikt nie płakał nigdy że jakość beznadziejna czy coś takiego a zarobiły na siebie naprawdę nieźle na kilkudziesięciu imprezach...sprzęt należy dobrać do potrzeb i możliwości a nie wpychać każdemu markowe firmy które kosztują zbyt wiele jak na "początek"
    droszi
    Level 11  
    sam robiłem imprezy na reloopach rsp-30 i wzmaku img stage line 800 czy 700 i co i grało i byli wszyscy zadowoleni

fakt zestaw wartości może z 2000 a wkręcałem ludzi że to pro i nikt nawet się nie kapnął idealny zestaw na początek szkoda że nie mój od kupla brałem na impry a on to wypożycza 2 3 razy w tyg
    Davis117
    Level 10  
    Witam.

Poczekałem troche zeby zobaczyc co wyniknie z dyskusji na temat zestawu i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Jeszcze raz zadaje pytanie do osób, ktore miały do czynienia z Tym zestawem : Czy moge go zakupic czy nie ?. Powtarzam, ze nie mam pieniedzy na zakup nowych kolumn ze wzmacniaczem itd. :cry:Zalezy mi na dobrym małym zestawie do nagłośnienia z mocą max 100w.
    Używanych rzeczy z allegro i takich tam nie preferuje bo juz pare razy sie przejechałem na takim czyms wiec zalezy mi na NOWYM zestawie takim jak w temacie. Czekam tylko na odpowiedz od kolegów ktorzy jak mysle znają sie na takich rzeczach i wiedzą o co chodzi. Dziekuje bardzo.

Pozdrawiam.:D
    mateusz885
    Level 23  
    Jeżeli chcesz z siebie zrobić idiotę na imprezie to proszę bardzo, na typowe łubu duby party to starczy dap p-400 (widziałem ostatnio na allegro za 380zł i 1 dzień do końca licytacji- pierwszy właściciel, wizualnie bdb, technicznie sprawny), do tego jakieś cuda tak żeby był w stanie je wysterować (nic po za takim zestawem diy mi nie przychodzi do głowy w za te pieniądze https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277938.html). Coś takiego by pewnie dużo lepiej grzmiało i huczało niż te beznadziejne peaveye.
    _eddie_
    Level 33  
    O Boze to ma 75W przy 8Ω i 100 przy 4... Troszke malo nawet na "mowe" przy lichawej skutecznosci kolumienek. Jedynie te "potworki" jako satki, jakis nieco mocniejszy powermixer i podeprzec to jakims dolem. Peavey to bylo cos za czasow serii BlackWidow czy Scorpionow :) .