Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rdzenie Polferu, raz jeszcze

fuutro 17 Nov 2007 13:32 3349 8
    fuutro
    Level 43  
    Witam
    Nawineło mi się ostatnio kilka rdzeni kubkowych F1001, a dokładniej o średnicy/wysokości 26/16mm i Al=3900, następny 30/19mm o Al=250 i 35/22mm o Al=1000. Co można z nimi zrobić, co z nich wycisnąć i w jakich warunkach? Nie przewiduje dla nich jakiegoś konkretnego przeznaczenia. Chcę je jakoś wykożystać z ciekawości. Zakładam pracę z nimi przy napięciu zasilania ok 12V.
    r2d2004
    Level 31  
    Witam!

Mając takie fajne rdzeniki, możesz zrobić z nimi wszystko ;-), a przede wszystkim "zejść" z obwodami LC w pasmo akustyczne, co ciężko jest zrobić na cewkach bez rdzeni.

Pozdrawiam
    PS Mam gdzieś katalog POLFERu, jakbyś potrzebował jakieś dokładniejsze dane, to mogę poszukać.
    fuutro
    Level 43  
    Jak byś miał trochę wolnego czasu i poszukał było by miło :D Problem w tym że nic o nich nie wiem. W przeciwnym wypadku pewnie udało by się z nich coś zrobić.
    A może spotkał ktoś jakieś gotowe konstrukcje na nich?
  • Helpful post
    r2d2004
    Level 31  
    Witam!

... no nie, myślałem, że żartujesz. ;-) Przecież możesz na tym zrobić cewki do generatorów LC (sinusoidalnego), pracujących na częstotliwościach akustycznych/ultradźwiękowych (kiedyś w starych magnetofonach taśmowych na tych mniejszych rdzenikach zrobione były generatory prądu podkładu). Możesz na tym zrobić fajne dławiki, transformatory do małych przetwornic impulsowych (np. przetwornica DC12V/AC230V do małej świetlówki campingowej). Z połówki takiego rdzenia możesz zrobić fajną sondę do małego/zwartego wykrywacza metali (takiego do wykrywania przed wierceniem prętów metalowych w ścianach żelbetowych ). Również z połówki rdzenia możesz zrobić czujnik pola magnetycznego np. do telefonu głośnomówiącego. itp. itd.

Pozdrawiam
    PS Gotowe konstrukcje na pewno znajdziesz w zbiorze schematów na "elce". Te "kubki", to są oczywiście rdzenie ferrytowe i można je wykorzystać wszędzie tam, gdzie takie rdzenie są wymagane, ale czy masz do nich karkasy oryginalne? Bo jak nie to trzeba będzie je zrobić we własnym zakresie. Poszukam w katalogu, to podam Ci dokładne wymiary karkasów.

Dane Twoich rdzeni (zgodnie z obietnicą):

1/

M-26/16/F-1001/3900 - rdzeń kubkowy z ferrytu Mn-Zn (manganowo-cynkowego) o dużej przenikalności magnetycznej (bez szczeliny) - idealnie nadaje się do transformatorów i dławików (bardzo dobry do małych prztwornic impulsowych, o których wspominałem wyżej)

2/

M-30/19/F-1001/250 - rdzeń kubkowy z ferrytu Mn-Zn o dużej prznikalności magnetycznej (ze szczeliną, przenikalność rdzenia zredukowana przez szczelinę z u1=1500 do ue=64) - przeznaczony do cewek.

3/

M-36/22/F-1001/1000 - rdzeń kubkowy z ferrytu Mn-Zn o dużej przenikalności magnetycznej (ze szczeliną, przenikalność rdzenia zredukowana przez szczelinę z u1=1500 do ue=204) - przeznaczony do cewek

Ostatnia liczba, oznacza stałą indukcyjności rdzenia AL, z której można wyliczyć ile zwojów trzeba nawinąć na rdzeń, aby uzyskać określoną indukcyjność cewki, wg wzoru:

AL = L / N^2 [nH], N - ilość zwojów

Przykładowo: jeśli na ten najmniejszy rdzeń (AL=3900) nawiniesz 100 zw. drutu, to uzyskasz dławik o indukcyjności ok 39 mH.

... a tu masz toche więcej danych na temat materiału ferromagnetycznego F-1001:

a/prznikalność początkwa u1: 1500

b/współczynnik strat przy częstotliwościach

max tgδ/u1 [jednostka 10^-6]: 4 przy 0,01MHz, 25 przy 0,2MHz

c/współczynnik temperaturowy w przedziale 23-60°C

αF [10^-6/°C]: 0,5 - 3,0

d/współczynnik dezakomodacji przy czasach 1 i 10 min.

DF [10^-6]: 8

e/stała histerezy materiału w przedziale 1,5 - 3 mT przy 10 kHz:

ηB [10^-3/T]: 1,5

f/temperatura Curie:

Tc [°C]: 150

g/indukcja nasycenia przy 3kA/m / u < 100 i 1kA/m / u >=100:

Bs [mT]: 360

h/koercja

Hc [A/m]: 30

i/rezystywność

ρ [Ωm]: 1

j/gęstość pozorna

δ [mg/mm^3]: 4,5

typowe rdzenie z F-1001:

kubkowe M, walcowe RW, gwintowane RG

Szczelinę z rdzeni można usunąć poprzez szlifowanie - uzyskasz wtedy większą AL, ale to mrówcza robota.
    fuutro
    Level 43  
    Dzięki!
    To pewnie się przyda do zabawy z nimi, a pewnie w końcu uda mi się zapoznać trochę z przetwornicami. karkasy mam wraz z obudowami.
    Jeszcze raz dzięki!
    r2d2004
    Level 31  
    Witam!

Acha, jeszcze jedno. Jeśli będziesz chciał te większe rdzenie przystosować do transformatorów i dławików impulsowych, to po zeszlifowaniu szczeliny można osiągnąć dla:

M-30/19/F-1001 AL w granicach 4900

M-36/22/F-1001 AL w granicach 6300

Pozdrawiam
    fuutro
    Level 43  
    Zapamiętam.
    Dzięki raz jeszcze!
    Dar.El
    Level 40  
    Witam
    F1001 nie nadaje się do przetwornic. Oczywiście można eksperymentować do woli ale mocy za wiele z tego nie uzyskasz.
    fuutro
    Level 43  
    Nie chce tym nic mocnego zasilać. Kilkanaście wat to max, poza tym do przetwornic mocy lepsze chyba ETD niż te kubli.