Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Próba zainstalowania XP, po momencie ciemny ekran (dosowy)

17 Lis 2007 19:03 963 12
  • Poziom 12  
    Dzisiaj poproszono mnie o pomoc w naprawie kompika, poszedłem, sprawdziłem, nie naprawiłem :).

    Co się dzieje? Próbuje zainstalować XP, po momencie kopiowania plików, uruchamia się ciemny ekran (dosowy) i stoi, czeka, nie idzie dalej.

    Co ja zrobiłem, zdiagnozowałem?
    -Kilka różnych XP, zawsze to samo
    -Podłączałem inny dysk, to samo
    -Wymieniłem zasiłkę z Codegena 350W na moją Feel'a 400W, to samo!
    -kondki na płycie są OK

    Nie było tam karty zintegrowanej więc nie miałem jak sprawdzić grafy ;/ A moja mam na PCI, tamta na AGP.

    Nie mam pomysłów, co jest nie tak?
  • Spec od komputerów
    First Step to podaj konfigurację komputera.
  • Poziom 12  
    Hmm nie pamiętam dokładnie, a nie mam tego kompa u siebie.
  • Poziom 35  
    Często objawami nie instalowania się właśnie XP są urządzenia zintegrowane na płycie wyłącz wszelkie zintegrowane karty i ponów próbę w wielu przypadkach to pomaga
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Witam

    W biosie musi być wyłączona ochrona antywirusowa - czasami to pomaga
    W najgorszym przypadku uszkodzenie procka , pamięci lub płyty głównej - ale to już trzeba zdiagnozować.

    Obawiam się że wyłączenie zintegrowanych urządzeń tutaj nie pomoże.

    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    A na tamtym komputerze wcześniej był XP i działał, czy może był inny Windows?

    Codegena na feel'a zamieniłeś... tak naprawdę to nic nie zamieniłeś, oba zasilacze są tyle warte że lepiej nie mówić, jak nie masz lepszego zasilacza, na którym możesz sprawdzić to zmierz napięcia(miernikiem).
  • Poziom 35  
    Nie musi być wył żadna ochrona to nie ścisła zależność. Na jednym kompie może tak na drugim nie. Kwestia zasilacza raczej by odpadła przecież komputer chodzi i chodził na innym systemie. Pozostają jedynie ustawienia lub inna kopia systemu w najgorszym wypadku jakieś urządzenie mogło ulec drobnemu uszkodzeniu
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Witam

    Może akurat na tym komputerze powinna być wyłączona ochrona antyvir
    Na 99% to nie wina zasilacza!
    Próby odbywały się na kilku kopiach systemu. Nie Doczytałeś ?

    W najgorszej opcji przegrzany lub ukruszony procesor.
    oczywiście zakładając że bios jest sprowadzony do ustawień początkowych
  • Poziom 12  
    Witam, i dzięki z góry za odpowiedzi.

    Z tego co pamiętam na komputerze można było zainstlaować tylko windows 98, a osoba chce mieć XP.

    Micharlito napisał:
    Często objawami nie instalowania się właśnie XP są urządzenia zintegrowane na płycie wyłącz wszelkie zintegrowane karty i ponów próbę w wielu przypadkach to pomaga


    Spróbuję następnym razem, w sumie nie wpadłem na to.


    Marcin230 napisał:
    Dokładnie tak jak mówi poprzednik.
    Dodam jeszcze, że czasem instalacja rusza po nawet 2 minutach czarnego ekranu.
    Wyłącz wszelkie zintegrowane urządzenia i opcje buforowania pamięci biosu i wideo.


    Czekałem około minuty, i dałem sobie spokój. W sumie racja mogłem chwilkę jeszcze poczekać, ehh.
  • Poziom 35  
    Jeżeli instalują się wszelkie inne a nie XP to na 99% jest to wina jakiegoś urządzenia lub ustawienia w BIOSie XP ma duuzo niepotrzebnych rzeczy które właśnie powodują takie zjawisko
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    @FirstStep
    A próbowałeś bios aktualizować?
  • Poziom 12  
    Dzięki za wszystko, jak na razie temat zamykam, daliście mi dużo dobrych rad.