Witam wszystkich serdecznie:) Chciałbym pochwalić się swoja nową konstrukcją, na pewno wszyscy już ja doskonale znacie, nie jeden na pewno posiada taki rarytas heh:D Jest to zasilacz laboratoryjny w zakresie regulacji napięcia od 0 do 30V zgrubnie i dokładnie oraz prądu od 2mA do 3A(mnie się udało uzyskać na zwarciu 4,3A:) Transformator jaki zastosowałem to 24V, 9A z oczepem po środku czyli na 12V i oczepami na, które zasilają płytkę z mostkami i kondensatorami użytymi do zasilenia stabilizatorów 5V, 12V i 15V. Pomyślałem że się przydadzą, bo nie raz potrzebne jest szybko równe napięcie, lub podpinane urządzenie potrzebuje dwóch napięć, a ze posiadałem na zbyciu stabilizatorki "MA78XX" i wolne miejsce w obudowie to właśnie je użyłem:) Zastosowałem mostek prostowniczy na 30A, taki leżał w szufladzie:P Obudowa to biała z-17, ładnie pasuje i podkreśla laboratoryjny styl, wszystkie płytki robiłem metodą termo transferu, tranzystory końcowe to: BC211 sterujący parą KD502,w ten sposób uzyskałem rozpływ ciepła i prądu na dwa tranzystory a co za tym idzie mogę bardziej poszaleć

To samo tyczy się zmiany uzwojeń zasilających główna płytkę

Aby wszystkie pomiary były czytelnie wyświetlane, skusiłem się zrobić multimetr na wyświetlaczu LCD oraz atmedze8, który był opisywany w innych postach na elektrodzie, było ciężko z nim bo to mój pierwszy tego typu wyświetlacz ale na szczęście wszystko się udało

Aby ładnie wykończyć, narysowałem przedni panel w Corelu, następnie wydrukowałem na papierze samoprzylepnym, odrysowałem otwory, wyciąłem, wyrównałem pilnikami, powierciłem otwory i nakleiłem. Żeby go zabezpieczyć, nakleiłem jeszcze folie przezroczysta samoprzylepną

Teraz mogę sie tylko cieszyć z tego "cuda", działa świetnie i polecam wszystkim, którzy nie maja co robić, maja trochę doświadczenia oraz kasy, by zbudowali sobie tego typu zasilacz potrzeby w każdej pracowni elektronicznej. Testowałem go na zwarciu gdy miałem ustawiony maksymalny prąd, napięcie i przełączone uzwojenie na poziom wyższy, może tak stać w nieskończoność.To samo tyczy się niższego napięcia, tylko należy przełączyć uzwojenie. Radiatorki spokojnie dają rady:D Na koniec chciałbym podziękować wszystkim na elektrodzie, którzy pomogli mi gdy miałem jakiś problem, lub potrzebowałem wskazówki dotyczącej jego budowy:) Zamieszczam kilka fotek, napiszcie co myślicie, jak sie wam podoba, pozdrawiam:)
Musiałem ponownie założyć temat ponieważ został przeniesiony do kosza, dlatego że fotki za dużo zajmowały i aby je obejrzeć należało zainwestować troszkę punktów

Teraz będzie dobrze, przepraszam modelatora i pozdrawiam:)