Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak wykorzystać webasto do ogrzewania garażu?

pawel16 18 Nov 2007 20:04 26553 11
    pawel16
    Level 10  
    Chcę skompletować jakieś webasto do ogrzewania garażu. Ale nie znam zasady działania webasta i co mi jest do tego potrzebne. Na allegro jest tego dużo ale jak to poskładać.:cry:
    daduszeryf
    Level 28  
    Cześć.Najtaniej załatwisz to z samochodu.W zarysie jest to tak zmontowane;Zbiornik paliwa z którego pompka podaje paliwo na dyszę,często pompka jest sprzężona z nadmuchem,Przed dyszą jest iskrownik który zapala paliwo jest odpalany ręcznie lub automatycznie no i czujnik płomienia.że jak zgaśnie płomień to zostaje odcięte paliwo.No i w niektórych opóźnienie nie czasowe wentylatora żeby po wyłączeniu została schłodzona nagrzewnica.Ale jak do garażu to z powodzeniem można adoptować urządzenie z samochodu.
    pawel16
    Level 10  
    Co do zasady działania to ok. A co z pompką musi mieć jakieś określone wartości? Czy wystarczy np. z malucha od paliwa zasilana silniczkiem z wycieraczek? bo rozumie że to pompka lub jakiś sterownik steruje podawaniem paliwa. Interesuje mnie webasto z nawiewem powietrza nie na wodę. Mile widziany jakiś schemacik. Pozdrawiam
    mczapski
    Level 39  
    Teoretycznie mogłaby być ale lepsza byłaby elektryczna pompa paliwa z samochodu. Wydajność raczej zbyt wielka, ale przelew i tak należy zapewnić oraz regulację ciśnienia. UWAGA! ważne zapewnienie bezpieczeństwa pracy. Możesz spalić swój garaż kiedy zapali się rozlane paliwo.
    pawel16
    Level 10  
    Do tego modelu nie trzeba pompki paliwa, dlatego że znajduje się już w środku i jest napędzana z silnika. Nie ma też wtrysku tylko coś na zasadzie wiatraka co rozsiewa paliwo(nie bardzo wiem jak to napisać) Posiadam też schemacik elektroniczny i jak minąć calą elektronikę. Pozdrawiam
    sliwek
    Level 11  
    mam mokre webasto i odpala ale nie dmucha do srodka ciepłego powietrza
    slawek2007.28
    Level 12  
    Witam mam pytanie, jak sprawuje się webasto do ogrzewania garażu. I czy starcza wydajności ?
    evolution1
    Level 12  
    Ja mam pytanie takie, do garażu 30 mkw, beton komórkowy + styropian, ocieplona posadzka i drzwi. Jakiej mocy ogrzewanie postojowe suche? Szukać webasto czy eberscspacher? Co sądzicie o tym?

mam chrapkę na coś takeigo: https://www.youtube.com/watch?v=6oN_Yvyk8cU
    evolution1
    Level 12  
    Myślałem zrobić jak na załączonym filmie, miedzianą rurką na zewnątrz ewentualnie jak na załączonym obrazku. Cena zestawu na ebayu 240$

Jak wykorzystać webasto do ogrzewania garażu?