Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Espace III 2,2 DT kontrolka wtrysku

czarunio 18 Nov 2007 22:32 18161 15
Wago
    czarunio
    Level 16  
    Witam.W samochodzie jw.Przy zapłonie pojawia sie na wyświetlaczu taki wężyk(wyczytałem że jest to awaria układu wtryskowego),jednak auto jeździ i pali normalnie.Czy leczy mnie tylko podłączenie do kompa czy ktoś miał już podobny przypadek.Silnik 2,2 diesel turbo rok 1999.Na co mam w szczególności zwrócić uwagę?
  • Wago
    cardiag
    Level 30  
    czy któras swieca zarowa nie jest uszkodzona
  • Wago
    czarunio
    Level 16  
    Całkiem możliwe.Auto mam od kilku dni.Ale czy komputer wychwytuje uszkodzoną świecę?Oby na tym się skończyło.
    cardiag
    Level 30  
    tak kolego.... "wychwytuje"...
    zdrapekk
    Level 11  
    Ja mam to samo, tzn. miałem bo na początku czasami się zapalała kontrolka podczas jazdy, na dzień dzisiejszy samochód nie odpala, więc podłączyłem na krótko przez przekaźnik te świece żarowe, przepatrzyłem całą instalację od akumulatora po sterownik (moduł) świec żarowych i z tego co wywnioskowałem że jest uszkodzony sterownik świec żarowych, dla pewności umówiłem się na zdiagnozowanie usterki na komputerze. Przypuszczalny koszt zakupu tego sterownika to ok 150 zł za używkę.
    zdrapekk
    Level 11  
    Byłem na walizce i wyskoczyły następujące błędy
    - błąd sterownika lub pamięci sterownika (nie dało się go usunąć)
    - zwarcie zaworu egr (ten błąd się udało usunąć) muszę go wyczyścić
    - i jeszcze jeden którego nie pamiętam (też został usunięty)
    elektryk powiedział że to najprawdopodobniej czujnik temp.
    po odpięciu walizki odłączyliśmy przewód od czujnika temperatury i autko odpaliło, elektryk powiedział mi że takie odpięcie powoduje to że sterownik max. długo grzeje świece i wtedy odpala bez problemów, a ten czujnik raz łączył raz nie łączył.
    Zrobię zdjęcie i zamieszczę który to był czujnik temp. bo w lagunie są 3
    Pozdrawiam i powodzenia w zmaganiach w 2,2 dT Laguna
    trans-serwis
    Level 39  
    Andrzej195m to pytanie padło prawie trzy lata temu.
    koziorozec
    Level 17  
    no , chłopak ma reflex po prostu ;)
    zdrapekk
    Level 11  
    Pomocy !!!
    U mnie dalej to samo, po walizce pochodził trochę i znowu to samo, wkurza mnie już to, pochodzi dwa tygodnie zaczyna mrugać kontrolka od świec żarowych i ich nie grzeje :/ co dwa tygodnia mam jeździć na walizkę ? jeśli miał ktoś podobny problem to proszę o pomoc. Laguna 2,2 dT
    autoas
    Level 42  
    Nie masz jeździć co dwa tygodnie na "walizkę" tylko masz naprawić auto, a raczej oddać auto do fachowca na naprawę
    zdrapekk
    Level 11  
    Wielkie dzięki autoas, wiesz twoja pomoc była nieoceniona w moich zmaganiach.
    autoas
    Level 42  
    Czego ty nie rozumiesz, nawet problemu nie potrafisz opisać, to że kontrolka świeci czy mruga to nam nic nie powie, bez diagnostyki się nie da i już
    Napisz jaki miałeś opis błędu,...... nie wiesz? my też!
    Jeszcze żadnych zmagań nie poczyniłeś, oprócz pisania POMOCY
    sokol251
    Level 10  
    witam. mam tez problem z laguna 2,.2dt. było wszystko ok do czasu rozebrania kolumny kierownicy. nie wiem co ma to wspólnego ale zaczęła mrugać kontrolka świec. na kompie wyszedł błąd czujnika położenia przepustnicy. gdzie go moge znalezć? i czy przy tej kierownicy są jakieś kable od sterowania silnika? rano jak jest zimny to nierówno chodzi jakieś 2 min i kopci i wraca do normy ale kontrolka świeci jeszcze jakieś pare min i sie wyłącza. świece są nowe. z góry dziekuje za odp.
    sokol251
    Level 10  
    przepraszam za pomyłke ten błąd to potencjometr przepustnicy
    koziorozec
    Level 17  
    po mimo, że świece wymieniłeś , jedna z nich może być uszkodzona lub grzać niewłaściwie .. , więc warto przed włożeniem świecy do auta, podłączyć na krótko i zobaczyć czy równomiernie grzeje (zrobi się czerwona) jeśli tak , można ją założyć do auto ..

ja kupiłem "jakieś świece" sprawdziłem je i założyłem do silnika , odpalał fantastycznie , przez miesiąc, później miał już problemy z odpaleniem i zaczął nie równo pracować i kopcić, po paru chwilach (okolo 30 sec) było wszystko OK ..

co się okazało , dwie świece miałem znów uszkodzone , jedna się przepaliła, druga zaczęła grzać tylko z boku.. po wymianie na pożądane , wszystko jest OK