Witam...byc moze ten temat jest bardzo wrazliwy dla obecnych tutaj ale nie daje rady z tym...o co chodzi?,siedze 3 dzien nad projektem wzmacniacza dwustopniowego ze sprzezeniem kolektorowy z Re i nic mi nie wychodzi...mam podane na wejsciu symbole wzm bc337 oraz bc549 jak i Rg = 3.6k, RL=5.1k,Uwyjmin=2,5V oraz Kumin=32dB,Kumax=40dB...nie wiem jak juz sie za to zabrac...ustalam punkt pracy na wejsciu bc337 i wyliczam wartosci Rc Re Rb ale to wogole nie pokrywa sie z obszarem pracy aktywnej i nie wiem jak dojsc do takich wzmocnien, co robic?! ... zwracam sie o pomoc do Was
Nic z tego na PW tez nie pojdzie :/ ... ten schemat to potecjometryczne zasilanie...rezystor R11 powinien byc w wezle pomiedzy T1 a Rc1 natomiast R21 nie powinno byc ... wlasnie taki schemat mam tylko nie moge go wyslac...
Ta opcja tez nie daje rezultatu...dokladnie taki schemat jak wyslales za drugim razem, tylko u mnie jest bez dodatkowego rezystora R11 (R21 jest wpiety miedzy baze a kolektor) i kondensatora C2...i tak wlasnie wygladaja dwa stopnie (drugi analogicznie jak pierwszy)...wiec, dziobie analize punktu pracy i nie wychodzi mi nic!! juz sie poglubilem w tym wszystkim ... na wtorek oddaje projekt a jak narazie to patrze w popisana kartke ktora nie wnosi nic szczegolnego!!!...
Dodano po 1 [minuty]:
moze zdradzisz rabek tajemnicy i powiesz w czym robisz tak precyzyjne obrazki ?
Na początek powiem że są to super uproszone obliczenia.
I przyjmujemy Hfe=150 (grupa B lub 25 dla BC337) Ube=0.65V i Uzas=12V Zaczynamy od końca.
Czyli od przyjęcia jakieś wartości Rc2.
Wiadomo Rc2 powinna być mniejsza lub równa Ro.
Ja przyjąłem Rc2=Ro/10=510Ω Teraz prąd kolektora Ic2. Dla uzyskania dużej amplitud napięcia na Ro przyjąłem
Ic>Uwymni/Ro=490uA Czyli ostatecznie decydujemy się na Ic=0.5Uzas/Rc2=6V/510=11.7mA (standardowy wybór)
Teraz wybieramy Re2 Re2=(0.7V...3V)/Ic=1V/11.7mA=85=82Ω Napięcia na bazie T2
Ub2=Ube+Ic2*Re2=1.6V Prąd bazy T2
Ib2=Ic/Hfe=11.7mA/150=78uA Prąd płynący przez dzielnik Idz (R4, R5) powinien być znacznie większy niż Ib2.
Ja przyjąłem 5 razy.
Idz=5*78uA=400uA R5=Ub2/Idz=1.6V/400uA=4K=3.9KΩ
R4=(Uzas-Ub)/(Idz+Ib2)=11.35V/478uA=23K=22KΩ Obliczmy przybliżone wzmocnienie T2
Ku2=(Rc||Ro)/Re2=5.6V/V I rezystancje wejściową
Rwe2=(R4||R5)||(hfe*Re2)=2.6KΩ
Teraz czas na rezystory w T1.
Rc1=Rwe2/10=260Ω To trochę mała wartość dlatego godzę się na zmniejszenie wzmocnienia i pryzmuje
Rc1=2.2KΩ i URc1=4V Co daje Ic1=4V/2.2K=1.8mA=2mA I teraz wartość rezystora Re1 decyduje o wzmocnieniu układu.
I tak dla Kusk=38dB=80V/V Wzmocnienie stopnia z T1 powinno być większe od.
Ku1≥Kusk/Ku2=80/5.6=14.2V/V (większe dlatego że nie znamy jeszcze wpływu Rg)
Czyli Re1 musi być mniejsze niż
Re1<(Rc1||Rwe2)/Ku1=1.2K/14.2=84Ω Co by dało Rwe1 ok. 12KΩ (hfe*84)
Co oznacza ze ku1 musi być równe ok. 18V/V=20V/V (dajemy sobie zapas bo dalej nie uwzględniliśmy wpływu Rg na wzmocnienie ku1=14.2/[Rwe1/(Rwe1+Rg))
Czyli ostatecznie
Re1=(Rc1||Rwe2/Ku1)-re=(1.2K/20)-26mv/Ic1=60-(26mV/2mA)=47Ω.
Re1=47Ω
R1+R2=(Uc-Ub)/Ib=(8V-0.75V)/13.3uA=545KΩ
R1=R2=545K/2=270KΩ
Rwe1=270K||(hfe*60)=8.7KΩ I sprawdzamy czy Kusk całości mieści się w normie
Kug=Rwe1/(Rwe1+Rg)=0.7V/V (wpływ Rg na wzmocnienie)
Ku1=20V/V
Ku2=5.6V/V
Kusk=0.7*20*5.6=78.4V/V=37.8dB ( mieścimy się w normie )
I na tym kończymy obliczania wartości rezystorów.
Zostały tylko kondensatory.
I tak dla Fd=20Hz
Cg1=0.16/[F*(Rg+Rwe1)]=680nF
C1=0.16/(F*R1||R2)=100nF (kondensator ten usuwa napięciowe-równoległe sprzężenie zwrotne dla składowej zmiennej)
C2=0.16/[F*(Rc1+Rwe2)]=2.2uF
C3=0.16/[F*(Rc2+Ro)]=2.2uF Ostateczny schemat wygląda tak
Teraz wystarczy zbudować model i sprawdzić czy wszystko się zgadza z obliczeniami i w razie czego skorygować wartości.
Pspice podaje Kusk=80V/V=38dB
Rwe=Rwe1=10KΩ
Rwy=Rwy2=510Ω
Fd=26Hz
I co takie to trudne?
Tak samo przerobienie stopnia z T2 na sprzężenie z kolektorem jak i usuniecie C1 jest zadaniem banalnym, tak samo jak dobór rezystora miedzy bazą a kolektorem T2, skoro znamy wszystkie dane potrzebne do obliczeń.
R4+R5=(Uc-Ub)/Ib=56K
No i wystarczy przeliczyć kusk które wyniesie ok. 90V/V =39dB(dominuje sprzężenie prądowe przez Re i zmieniły sie Rwe=[Rb*(hfe*Re)]/(Hfe*Rc+Rb); Rwe1=6.4K jak i Rwe2=4.6K i dlatego ku sie zmieniło)
Jony...wielkie dzieki, ratujesz ludzi na forum Zaraz Ci wysle moje rozwiazania i zobaczysz gdzie tak naprawde sie motalem!!! taka lekka dygresja --- wczoraj zwatpilem i jestem w przekonaniu ze tego nie rozumie...twoje rozwiazanie pokaze mi jak sie brac za to!!! wysylam fotke na skrzynke do ciebie ...
Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:
Dobra...jony, nie wiem co jest grane ale nie moge wyslac fotek wiec napisze Ci co i jak:
Dla T1 BC337 zakladalem:
Ucc = 30V
Uce = 10V to sa dane odczytane z wykresu
Ic = 25mA
Ube = 0,76 mV
i Uce = Urb + Ube + Ure0
tutaj zle zalozylem wartosci Urb ale po obliczeniu Ure0 wyszlo mi ze Re = Ure0/Ic = 340 Ω
Ucc = Urc0 + Uce + Ureo z tego rownania otrzymalem Rc = 460 Ω
Oczywiscie zrobilem te obliczenia bez Rg ktora mam podana i nie zabralem sie za drugi tranzystor BC549...
Tak wlasnie wyglada moja sprawa...nie wyliczylem wzmocnien Ku,Kuskut
i tu prosba do Ciebie, jezeli bys mogl to napisz mi jak laczyc ze soba wzmocnienia w 1 i 2 stopniu...
Tak wlasnie wyglada moja sprawa...nie wyliczylem wzmocnien Ku,Kuskut
i tu prosba do Ciebie, jezeli bys mogl to napisz mi jak laczyc ze soba wzmocnienia w 1 i 2 stopniu...
Normalnie mnoży sie je.
Wzmocnienie 1 stopnia mnożysz przez wzmocnienie 2 stopmia i masz wzmocnienie całości.
Kusk=Ku1*Ku2. (oczywiście trzeba uwzględni Rwe stopnia 2 przy obliczaniu ku stopnia pierwszego)
I pamiętaj Ku=Rc/Re więc nie możesz przyjmować takiej dużej wartościuj Re w porównaniu do Rc.
Zwyczajowo URe=0.6V do 4V więcej nie trzeba. Aha i to inżynier ma decydować o punkcie pracy a nie jakiś wykres. No chyba ze optymalizujemy prace pod względem szumów itp.
Jony...jestem w trakcie obliczen jak skoncze to napisze ci co mi wyszlo...doszedlem do momentu gdzie musze obliczyc Rwej2 koncowego ukladu ktory zamiesciles na forum...ja widze to tak:
Rwe2 = R2||βRe2 ???? wychodzi mi 3.5kΩ przy zasilaniu 15V
Jak mówisz o tym schemacie
To sprawa nie jest taka prosta. (dwa sprzężenia zwrotne )
Rwe oblicz z tego przybliżonego wzoru Rwe=[Rb*(hfe*Re)]/(Hfe*Rc+Rb)
Dziś już nie mam czasu ani ochoty na wykład z teorii sprzężenia zwrotnego .
Ale tak po w skrócie:
Przez rezystor R2 mamy ujemne sprzężenie zwrotne (napięciowe- równoległe).
Jeśli z jakichkolwiek powodów (np. zmiany temperatury)stały prąd kolektora wzrośnie, Uc zmaleje. A tym samym zmaleje Ib płynący przez R2 co zmniejszy prąd kolektora i powrót układu do równowagi.
A przez rezystor Re mamy ujemne sprzężenie prądowo szeregowe.
Wzrost prądu kolektora powoduje wzrost napięcia na Ue a tym samym zmaleje napięcie Ube (napięcie na bazie ma stałą wartość) i tym samym prąd kolektora zmaleje i powrót układu do równowagi.
I żeby sprawę uprości wstawiłem kondensator C1 ( poprzednim schemacie R1 i R2) by usunąć to sprzężenie dla prądu stałego. I wtedy Rwe=R1||(hfe*Re1)
No ale ty chciałeś bez tych kondensatorów.
Zakładam: β=150, Ube = 0,7V, Uzas = 15V
Dla tranzystora BC549
1.przyjmuje wartość Rc2 = Ro/10 = 510Ω
2.prąd kolektora Ic2 na Ro przyjalem Ic > Uwyjmin/Ro = 490 uA
czyli Ic = 0.5Uzas/Rc2 = 14.7 mA (dla tego tranzystora nota katalogowa Ic = 100mA...czy oby nie za mało)
3.Wybieram Re2 (0.7...3V) rozumie ze przedzial tych napiec to jest 0.1 Uzac dla temp pokojowej, wiem tez ze Ic≈Ie wiec
Re2 = 65Ω (szereg E24)
4.Napiecia na Bazie: rozwiazuje oczko:
Ucc = Ure2 + Ube + Urb + Urc2
Urb = 5.8V oraz Ic = βIb ---> Ib = 98uA
w rezultacie Rb = 56kΩ
5.Obliczam przyblizone wzmocnienie Ku2 = (Rc2||Ro)/Re2 = 7,13 V/V
6. obliczam rezystancje wej Rwe2 --- tu wykorzystuje podany wzor przez ciebie i wychodzi mi ok 60 Ω
przechodze na stopien 1 BC337
załozenia te same
??
1.Wartość Rc1 wychodzi bardzo mala Rc1= Rwe2/10 bardzo
wiec przyjmuje Rc1 = 3kΩ Uc1 = 5V Ic1 = 1.6mA
2.nastepnego kroku juz nie rozumie...kozystam ze wzmocnien, dobieram tak wartosci zeby wyszlo wzm w przedziale (32 - 40)...i co dalej
Dodano po 3 [minuty]:
wiem ze zabieram ci czas...z drugiej strony nie dalbym rady, a jutro juz musze wszystko miec...napisz jesli nie masz czasu...
(dla tego tranzystora nota katalogowa Ic = 100mA...czy oby nie za mało)
hehe 100mA to maksymalny prąd jaki nie powoduje zniszczenia tranzystora. Jak nie rozumiesz danych katalogowych to ich nie używaj.
lever_nano wrote:
Re2 = 65Ω (szereg E24)
nie ma takiej wartościując w szeregu E24 jest 62 lub 68
lever_nano wrote:
6. obliczam rezystancje wej Rwe2 --- tu wykorzystuje podany wzór
przez ciebie i wychodzi mi ok 60 Ω
A mnie wychodź 4.1K
Rwe=[Rb*(hfe*Re)]/(Hfe*Rc+Rb)=[56K(150*65)]/(150*510+56K)=(56k*9.75K)/(76.5k+56k)=546M/132.5K=4.1K
lever_nano wrote:
2.nastepnego kroku juz nie rozumie...kozystam ze wzmocnien, dobieram tak wartosci zeby wyszlo wzm w przedziale (32 - 40)...i co dalej
Po prostu o wzmocnieniu układu decyduje wartosc Re1.
I Re1 dobieramy tak by Ku1*ku2=100V/V
Skoro T2 wzmacnia sygnał ku1=7.13V/V to T1 musi dostarczyć wzmocnienie Ku1=100/Ku2=14V/V bo wtedy Kusk=14*7=100
Co oznacza Re1=Rc/Ku=(Rc1||Rwe2)/ku=121;
Ale ze te obliczenia nie uwzględniają Rg to faktyczne ku1 musi być większe od 14V/V
Przyjmij Re1=91 i będzie dobrze
I gdy już przyjmiesz wartość Re1 to potem już z górki
Prąd Ic1 już znamy Ic1=1.6mA.
I obliczamy napięcia na bazie
Ub=Ube+(Ic1*Re1)=0.85V
I potem już wystarczy wyznaczyć R1=820K
itd.
dzieki jony ... przeanalizuje jeszcze raz wszystko...wiec zabieram sie do roboty!!! bardzo mi pomogles...wrzuce rozwiazania jak skoncze liczyc...i bylbym wdzieczny gdybys podzieli sie swoimi zastrzezeniami
Witam jony...DC analizy wzmacniacza przeszdłem pomyslnie...podaje rozwiazanie od końca:
T2
1.Rc1=RL/10 = 510Ω
2.Ic1 = 0.5Uzas/Rc1 = 14.7mA
3.Re1(0.7...3V) = 1V/14.7mA = 68Ω gdzie Ic1 = Ie1
4.Napiecie na URb1
Uzas = URe1 + Ube + URb1 + URc1 Ic1 = βIb1 Ib1 = 98uA
URb1 = 5.8V
Rb1 = 59kΩ
5.Ku2 = (Rc1||RL)/Re1 = 7.13 V/V (przy AC musze wyprowadzic ten wzór,jestem jak narazie na zglebianiu wiedzy skad to sie wzielo :/)
6.Rwe2 --- tutaj tak samo musze wyprowadzic ten wzór,raczej pokazac skad on sie bierze ale Rwe2 = 4.5kΩ
Reo = (Rco||Rwe2)/(Ku1) - re ten ostatni element to rozumie ze jest to rezystancja wewnetrzna tranzystora?? re = 26mV/Ico??
Reo = 112Ω przyjalem tak jak pokazales Reo = 90Ω
3. Rbo --- tu mialem problem poniewaz wychodzily mi wielkosci rzedu 70-80 kΩ juz pokazuje jak to zrobiłem:
Ico = βIbo Ibo = 1.6mA/150 = 1.06^(-5)A
URbo = UReo + Ube = 0.85V czyli
RBo = 80kΩ ???? nie jestem pewien czy to jest dobrze
4.Obliczenie Rwe1 ---- tutaj tez musze pokazac skad to sie wzieło i zastosowac sie do analizowania ukladu w AC
Rwe1 = 8.6kΩ
5. Wzmocnienie z uwzględnieniem Kug
KudB = 20logKuskt
Kug = Rwe1/(Rwe1+Rg) = 0.7V/V
Ku1 = 14
Ku2 = 7.13
Kuskt = 0.7*14*7.13 = 69.87 V/V
KudB = 36dB
Mam jeszcze do tego zrobic zaleznosc temperaturowa...od 20 - 40 C???
Oraz Analize AC: fdmax = 100Hz fgmin = 80KHz jak sie za to zabrac??
i w jaki sposob obliczyc wartości kondensatorów.
Miales racje z tym kondensatorkiem ktory powinien byc w ukladzie (eliminacja sprzezenia pradowego) powinien tam byc oraz przy Reo i Re1 tez...
Reo = (Rco||Rwe2)/(Ku1) - re ten ostatni element to rozumie ze jest to rezystancja wewnetrzna tranzystora?? re = 26mV/Ico??
Tak
lever_nano wrote:
Reo = 112Ω przyjalem tak jak pokazales Reo = 90Ω
3. Rbo --- tu mialem problem poniewaz wychodzily mi wielkosci rzedu 70-80 kΩ juz pokazuje jak to zrobiłem:
Ico = βIbo Ibo = 1.6mA/150 = 1.06^(-5)A
URbo = UReo + Ube = 0.85V czyli
RBo = 80kΩ ???? nie jestem pewien czy to jest dobrze
Bo to jakąś bzdura
Napięcie na R1(RBo) jest równe napięciu na kolektorze Uc minus napięcie na bazie Ub
Ub=Ube+Ic*Re1=0.85V
Uc=Ucc-Uco=15V-5V=10V
R1=(10V-0.85V)/10.7uA=855K=820K
lever_nano wrote:
Oraz Analize AC: fdmax = 100Hz fgmin = 80KHz jak sie za to zabrac??
i w jaki sposob obliczyc wartości kondensatorów.
Miales racje z tym kondensatorkiem ktory powinien byc w ukladzie (eliminacja sprzezenia pradowego) powinien tam byc oraz przy Reo i Re1 tez...
Przecież napisałem wzory na kondensatory dla Fd.
Dla Fg trzeba wstawić kondensator i między kolektor a emiter.
Ale ja tu widzę poważniejszy problem.
Czy mama rozumieć że masz wstawić te brakujące kondensatory??
Bo jeśli tak, to te całe nasze wspólne obliczenia można o kant d... rozbić.
Kondensatory te całkowicie zmienną zachowanie sie układu np. inne będzie Rwe tak samo ku będzie całkiem inne... znacznie wzrośnie ponad 60dB.
Brakujacych kondensatorow nie trzeba...ta wiedza jest potrzebna tylko dla mnie...tworze uklad w robocie, i dlatego mam taka doglebna analize...wiadomo, duzo studentow lazi po forach i poszukuje odp...tym bardziej wiemy obydwaj ze pomagamy innym (w wiekszym stopniu Ty) no bo ja jeszcze raczkuje ...
Racja, przeoczylem to z Rbo ...obliczenia robilem dosc pozno :/ co sie dotyczy pkt pracy w przedziale temp. to juz wiem co i jak...wzorki dosc dlugie ale nie trudne zwazywszy na to ze przy tak przeanalizowanym ukl mam juz podane wartosci ktorych potrzebuje...
Aha i dodam jeszcze ze nasz układ dla analizy AC (średnie częstotliwościowej) zachowuje sie tak jak to obliczyliśmy. (kusk Rwe itp.)
A to dlatego ze nie ma w nim kondensatorów usuwających sprzężenie zwrotne.
Są tylko kondensatory sprzęgające które decydują o dolnej częstotliwości granicznej. O górne częstotliwości decydują pojemności miedzy elektrodowe zastosowanych tranzystorów.
Jony...studiuje literature z tego tematu wiec troszke mi to zajmie, rozumie ze moge liczyc na Twoja pomoc gdybym mial problem?...tak wogle to e-pifo sie nalezy....
Witam jony...bede mial kilka pytan do ciebie jak tylko uda mi sie wyslac schematy wrrrrr .... znasz moze jakies szybkie tranzystory MOSFET nie musza byc mos .... o odrebnej polaryzacji, maja one pracowac jako klucz przelaczajacy zasilany 5V...rozgladalem sie po necie i doszedlem do wniosku ze mozna uzyc Tr Darlingtona, tylko interesuja mnie czasy rzedu 3 - 5 ns ... wiem, moze byc nierealne lub za.... drogie!!! podro