Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra B 93r. 1,8 benzyna/lpg-zapłon

zartur82 19 Nov 2007 11:42 1500 2
    zartur82
    Level 13  
    Witam.Przeszukałem prawie całe forum na temat astry i problemu zapłonu,troche znalazłem tego na mój problem,ale?
    Przez jakieś pół roku zmieniłem już dwie cewki od rozrusznika po każdej wymianie działało bez zarzutu.Dosyć niedawno znów nastała zmora jedna znów nie chce "gadać" rozrusznik.
    Autko na popych za pierwszym razem pali,przekręcając kluczykiem do oporu na tablicy wszystko przygasa,słychać jak cewka w roruszniku pyka,pompkę od paliwa też słychać.Nieraz tak jest że kilka razy kręce kluczykiem i nic odczekam z 20sekund i załapie.
    Świece mam nowe kable też/z kabli pozdejmowałem metalowe obudowy bo wiezcorem widać było iskrę przeskakującą na silnik.
    Mam taki patent gdy stuknę rurką w rozrusznik/w cewkę/ silnik załapuje.

Wielu ludziom pomogliście i mi też podpowiedzcie co mam zrobić z tym fantem?
    pozdrawiam zartur82
  • Helpful post
    Blicek
    Level 26  
    Sprawdz w jakim stanie sa styki elekromagnesu. Jak po stuknięciu dziala, to pewnie wiesza sie szczotka w silniku. Sprawdz w jakim stanie sa szczotki i prowadnice szczotek - musza sie luzno przesuwac. Wyczysc b. drobym papierem komutator, sprawdz czy wirnik (komutator) nie ma bicia i luzu na tulejkach.
    zartur82
    Level 13  
    Siema Autko swoje naprawiłem sam,100 w kieszeni mam...rozkeciłem kierownice od spodu,dostałem się do kostki od stacyjki było tam zwarcie oczysciłem docisnołem bo luzy miało i w"ola,działa...
    temat uwarzam za zakączony...