logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka ARDO TL 600 silnik słaby , wiruje jak burza

leeboss 03 Gru 2003 22:25 3910 6
REKLAMA
  • #1 423902
    leeboss
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    :( Mam problem z moją pralką silnik nie jest w stanie zakręcić bębnem podczas prania, ściągnąłem pasek klinowy silnik pracuje w obie strony, jednak jest bardzo słaby bo zatrzymuje go bez problemu łapiąc ręką za kółko na wirniku. Podczas wirowania z pełnym obciążeniem wiruje bez problemu na pełnych obrotach. Powiedzcie co jest powodem takiego zachowania, za wskazówki dziękuje. [font=Arial:af6638ab3b] [/font:af6638ab3b]
  • REKLAMA
  • #2 423941
    tel12
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Ogólnie rzecz biorąc silniki w pralkach mają różne uzwojenia do prania i do wirowania.Z tego co piszesz to wskazuje na uszkodzone uzwojenie od prania ale przed wymianą silnika sprawdź kondensatory z nim współpracujące.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 424284
    leeboss
    Poziom 11  
    :( [font=Arial:fe9d05f471] [/font:fe9d05f471] Sprawdziłem kondensator 16uF ma 14,8 uF więc chyba dobry, zresztą wydaje mi sie że gdyby był walnięty to pralka by mi nie wirowała. Chyba będzie to silnik, czy może ktoś podpowiedzieć jak go prosto sprawdzić. Na złączu posiada 5 wtyków niebieski (oznaczony M3) to chyba będzie N, brązowy ( M5), zielony(M4), pomarańczowy i biało-czerwony (M8).
  • REKLAMA
  • #4 424372
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 424631
    leeboss
    Poziom 11  
    [font=Arial:e2ff3cbc86] [/font:e2ff3cbc86] Podłączyłem silnik bezpośrenio do gniazdka i z nowym kondensatorem i dalej to samo, czeka mnie wydatek zakupu nowego silnika lub przewinięcia go. Dzięki za wskazówki.
  • #6 424644
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    Zanim wydasz pieniądze sprawdż czy na ten
    motorek nie ciekło.
  • REKLAMA
  • #7 436055
    dana
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Sprawdz także czy przypadkiem mocowanie bębna nie jest uszkodzodzone, ja tak miałem - bo to jest feler fabryczny.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka ARDO TL 600 ma problem z silnikiem, który nie jest w stanie zakręcić bębnem podczas prania, mimo że podczas wirowania z pełnym obciążeniem działa poprawnie na pełnych obrotach. Po zdjęciu paska klinowego silnik pracuje w obie strony, ale jest bardzo słaby i łatwo go zatrzymać ręką na wirniku. Podejrzenie padło na uszkodzone uzwojenie silnika odpowiedzialne za pranie, jednak kondensator 16uF został sprawdzony i ma prawidłową pojemność (14,8uF). Podłączenie silnika bezpośrednio do zasilania z nowym kondensatorem nie poprawiło sytuacji, co sugeruje konieczność wymiany lub przewinięcia silnika. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie, czy na silnik nie dostała się woda oraz czy mocowanie bębna nie jest uszkodzone, co może być fabryczną wadą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA