Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie kolumny podłogowe wybrać do 1200 zł

oxygene1976 19 Nov 2007 15:56 3389 9
    oxygene1976
    Level 10  
    Witam

Temat już gdzieś założyłem na forum, jednak kolumny JBL (w grę wchodziły Balboa i E60) sądzę, że dobre to chyba jak na moje możliwości finansowe zbyt drogie.

Przykładowo podłogówki dostene w granicach 1400zł + dźwięku otaczającego za jakieś 600 zł co daje 2000zł.

Zaznaczam nie jestem audiofilem jednak zalezy mi na czystym dynamicznym dźwięku. Dużo czytałem i ludzie chwalą kolumny Jamo. MI przypadły do gustu S708 lub S606. Nie słyszałem jak grają więc nie wiem.
    Najpierw chcę kupić podłogowe a potem otaczającego i tu kolorystyka też wchodzi w rachubę. np S708 to by pasowały A510 tylko drogie a wygląd beznadziejny.

Słucham muzyki Jean-Michela Jarre'a, Tangerine Dream, Rolling Stones, John Mayall. Ogólnie klasyczna muzyka elektroniczna, klasyczny rok i blues. NIe słucham TECHNO dlatego nie chcę potężnego basu bo go nie lubię.

Posiadam Amplituner YAMAHA RXV 357
    Obecnie posiadam kolumny podłogowe PRISM (centralny i dźwięku otaczającego już sprzedałem).
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    oxygene1976 wrote:
    ...ludzie chwalą kolumny Jamo. MI przypadły do gustu S708 lub S606. Nie słyszałem jak grają więc nie wiem...

To jak mogły przypaść Tobie do gustu? :D
    Mam dwie uwagi dotyczące jamo.
    1. te modele są mocno budrzetowe, ich dźwięk nie zachwyca, ale musisz sam posłuchać przed zakupem.
    2. Mają one odpowiednio 8 i 10" midwoofer, Twój ampli jest "słabiutki" więc martwię się czy podoła tym głosnikom.

Ja namawiał bym Ciebie na posłuchanie protonsiloskiej siesty. Słyszałem ją napędzaną "malutki" curusem, oraz potężniejszym CA azur 540. Kolumienki zauroczyły mnie swoja grą. No i wykonanie jest dużo lepsze niż tych Jamo.
    http://www.e-tonsil.pl/index.php?d=katalog&k_id=44
    suzukis
    Level 17  
    Ja za tą cenę zakupiłem własnie Jamo S 606 i wykonanie myślę, że jest super zarówno jeśli chodzi o stylistykę jak i o jakość wykonania. Dźwięk jet taki jaki lubię, ale jeśli nie lubisz basu to koniecznie ich najpierw posłuchaj, bo one raczej mają go w nadmiarze. Ja paru zestawów słuchałem i te Jamo mi się spodobały najbardziej. Ale 1200 to sporo kaski więc lepiej poświęć trochę czasu na wycieczkę po sklepach i posłuchaj sobie sam.

No i amplitunerek słabawy. Też mam Yamahę, ale modele serii 3xx raczej należą do mocno budżetowych, więc przy kolumnach weź też to pod uwagę, aby nie szaleć, bo za mocnych to on raczej nie obsłuży.
    oxygene1976
    Level 10  
    Faktycznie JAMO S 606 są bardzo ładne, tylko jesli mój amplituner jest za słaby do raczje chyba szkoda na nie kasy.

Mój amplituner ma moc 5x105 wat w związku z tym na jaki parametry w kolumnach mam patrzeć. Chodzi mi oto, żeby wszysto ze sobą współdziałało.

A co sądzicie o JBL Balboa lub E 60. Mój amplituner powinien je pociągnąć??

Widziałem ponadto zestaw 5.1 Kolumn SS FCR 6000 nawet ładne i cena około 1000 zł tylko nie wiem jak to gra.

Mój amplituner może jast słaby, ale do mojego małego pokoju starczy na pewno. Obecnie mam Prismy Ametyst podłogówki tylko i muszę powiedzieć, że coś co gra głośniej nie jest mi potrzebne, Chodzi mi przedewszystkim o lepszą jakość dźwięku.
    czaroslaww
    Level 26  
    Twoj amplituner nie nadaje sie do kolumn podlogowych, nie poradzi sobie nawet z mocniejszymi podstawkowymi.

sprzedaj to i kup jakis wzmacniacz stereo + avance omega 509 i bedzie dobrze.
    przemo-lukas
    Dodajmy, że Twoje kolumny były najprawdopodobniej zakupione w "zestawie" z ampli a producentem jest Prism Audio, który ma niewiele wspólnego z AudioPrism.
    Ja powiem jeszcze raz, nie namawiam na zakup,a tylko na odsłuch Siesta firmy tonsil. Tam jest pożądna paczka ze zwrotnicami. Ciekawostką jest to, że mimo konstrukcji d'apolito (tak twierdzi producent) są oddzielne komory dla dwóch midwooferów. Niby elektrycznie dwu drożna, a jednak komory są różnie strojone. Pytanie czy to jeszcze d'apolto? W sumie nieważne.
    Radzę posłuchać tej konstrukcji.
    Po drugie.
    Zgodzę się z czarosławem. Lepsze dobre stereo, jak kiepskie kino domowe.
    :D
    czaroslaww
    Level 26  
    jak odsluch tej siesty to tylko i wylacznie ze swoim sprzetem.
    przemo-lukas
    czaroslaww wrote:
    jak odsluch tej siesty to tylko i wylacznie ze swoim sprzetem.

jak i innych kolumienek
    :D
    izbic
    Level 28  
    A tak troszkę off topic apropo Siest...nie wiem czy widzieliście, ale Tonsil w końcu postawił na reklamę:) Wczoraj nie mogłem się nadziwić, gdy moje oczy zobaczyły reklamówkę w TV, a tam co? Siesty :D
    Cess
    Level 10  
    Witam, i polecam Rubicon-y super do odsłuchu w 5.1 i bardzo dobrze sprawdzają się w stereo ale to tylko moja skromna opinaia, pozdrawiam