Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zawór przesterowania w PA5580A520

pavlos666 19 Lis 2007 23:33 1761 3
  • #1 19 Lis 2007 23:33
    pavlos666
    Poziom 9  

    Mam podobną sytuację co w zdiagnozowanych już usterkach:

    Cytat:
    5 krotne mignięcie lampki "gotowa" wg tabeli zakłóceń oznaczało niesprawność układu grzejnego. Pralka wyposażona w system aqua spray.
    Diagnoza !
    Zauważyłem, że nie działa aqua spray. Oznaczało to, że jest uszkodzony zawór przesterowania. Pralka po pobraniu wody z proszkiem zamiast zraszać nią ładunek (aqua spray), wypompowywała ją do kanalizacji (jednocześnie uzupełniając poziom wody).
    Skutkowało to niemożnościa uzyskania zadanej temperatury prania (sygnalizacja o uszkodzeniu ukladu grzewczego) oraz nieskutecznością prania (praktycznie w samej wodzie).
    Sposób naprawy!
    W moim przypadku zaworu przesterowania nie zablokowało żadne obce ciało.
    Po prostu zatarł się i doszło do spalenia siłownika elektrycznego sterującego zaworem.
    Moim zdaniem, aby tego uniknąć, należy (przy intensywnej eksploatacji) czyścić zawór min. raz w roku.
    Sposób naprawy-wymiana zaworu przesterowania.


    U mnie prawdopodobnie jest zatkany wąż łączący zawór za zraszaczem (po dmuchnięciu w niego nie ma odpowiedzi z drugiej strony :) i woda też nie może osiągnąć odpowiedniej temperatury - prawdopodobnie od tego. Pompa pracuje prawidłowo, ale woda podczas zraszania nie jest wypompowywana do kanalizacji ani do zraszacza (pompa nowa 100% dobra - pracuje w tym czasie) wiec sam nie jestem pewien, ale jak nigdzie nie jest wypompowywana to chyba powinna się w końcu nagrzać :?: (grzałka sprawna - sprawdzona w trybie serwisowym). Jak jestem w błędzie to proszę o podpowiedź (albo potwierdzenie) i ewentualne inne przyczyny takiego stanu rzeczy.

    Co do zaworu to mam pytanie:
    Po jakim czasie jego ramię powinno wysunąć sie na max (przesterowanie do zraszacza) i po jakim ma wrócić (w poz wypompowania wody). Ja swój jet zawór mierzyłem i po podaniu napięcia wyszło około 40 sekund wysunięcie i nieco dłużej powrót (wystygnięcie).
    Czy to jest normalny czas zadziałania tego zaworu - autor cytowanego artykułu stwierdził, że zawór należy czyścić raz do roku (mój ma 1,5 roku) jednak po jego rozebraniu nie bardzo wiem co tam jest do wyczyszczenia?? Styki?? A jak coś można wyczyścić to chciałbym to już zrobić przy okazji. Może to przyśpieszy jego pracę??

    Z góry dzięki za konstruktywne odpowiedzi...
    Później poinformuje czy wyczyszczenie węża coś pomogło...

    0 3
  • #2 19 Lis 2007 23:46
    elektro-dom
    Poziom 22  

    Zawór twój zachowuje się prawidłowo - TAK MA BYĆ!!!
    A co do twojej usterki to pomoże tylko demontaż węży dolnych i spustu - czyszczenie ich dokładne; należy także przeczyścić wąż zraszacza demontując go u góry przy fartuchu i dokładnie udrożnić jego oraz otwór w fartuchu.
    A zawór przesterowania należy przedmuchać i przeczyścić syf w środku (nie zalej styków zaworu oraz nie zamocz całego :) ).
    Powodzenia

    0
  • #3 20 Lis 2007 08:43
    staszekf
    Poziom 32  

    Sprawdź czujnik NTC ten w grzałce lub jego styki.Pozdrawiam.

    0
  • #4 21 Lis 2007 00:16
    pavlos666
    Poziom 9  

    Wyczyściłem zapchany waż od zraszania i teraz tryska na pranie z góry - tyle zachodu z tym zaworem, że aż miło popatrzeć :] ale problem z brakiem grzania nie zniknął. Niestety z racji tego że padł mi wyświetlacz w mierniku pomiary czujnika i grzałki zrobię jak pożyczę jakiś inny multimetr od kolegi (albo kupię sobie porządny w końcu:) . Ja stawiałbym na elektronikę na płycie (może przekaźnik albo połączenia). Pewne jest, że grzałka grzeje w trybie serwisowym bo woda jest ciepła. Natomiast podczas prania już nie grzeje i chociaż całego cyklu jeszcze nie puszczałem to mruga 5 razy dioda gotowa po paru minutach od rozpoczęcia prania oraz świecą się diody 1 i 4 - "Pranie krótkie" i "Redukcja wirowania", gdy przejdę z "0"do stanu "gotowa".
    Gdzieś już kiedyś czytałem podobnego posta na forum wiec przepraszam jeśli się powtarzam ale jakoś go nie umiałem teraz odnaleźć. Może koledzy bardziej "oblatani" w tym modelu nakierują mnie co może być najprawdopodobniej przyczyną i gdzie jej szukać??

    Niestety wyniki pomiarów grzałki najwcześniej poznam jutro ale skoro grzeje na serwisówce to chyba czujnik no i grzałka są dobre...

    No i tak grzałka sprawna (28Ω) i czujnik też (6,95kΩ) wiec muszę posprawdzać płytę. Mam w związku z tym jeszcze jedno pytanko:

    Czy fakt, że grzałka działa tylko w trybie serwisowym świadczy o usterce jakiegoś konkretnego elementu na płycie??
    Co sprawdzić najpierw (sprawdzałem zwory i są ok.)
    Czy to, że świecą diody d1 i d4 w stanie gotowa też naprowadza na jakąś konkretną usterkę??)
    No i co to za bezpiecznik F1 między grzałką a prezostatem (widoczny na schemacie (za bardzo nie wiem gdzie go szukać) i czy prezostat może powodować taką usterkę??


    Dzięki za wszelkie odpowiedzi, które pomogą lub czegoś nauczą :D

    0