Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
HelukabelHelukabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Centrala Panasonic KX-TD1232 Pomocy!

04 Gru 2003 23:03 6868 48
  • Poziom 15  
    Witam!

    Problem dotyczy dwóch central KX-TD1232 połączonych za pomocą kart KX-TD192. Centrala ustawiona jako SLAVE co jakiś czas gubi "łączność" z centralą ustawioną jako MASTER. Wymieniliśmy obydwie karty 192 łącznie z szelką. I nic to nie dało. Postawiliśmy UPSa APC SMART Su-1000 i to również nic nie dało. Centrale nadal przestają się "widzieć". Mam podejrzenia co do zasilania 220V chociaż UPS powinien to zlikwidować (jest dedykowany do zasilania serwerów). Czy ktoś się zetknął z tym problemem?
    Centrala ma podłączone akumulatory. Wersja oprogramowania 241G.
    Będę wdzięczny za każdą wskazówkę
    Pozdrawiam
    Tomasz K
  • HelukabelHelukabel
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 15  
    Witam!

    To są dwie identyczne centrale z identycznymi epromami. Są używane. W poprzedniej firmie też wisiały w tandemie, ale nie mam danych czy sie wieszały. Firma padła. W tej firmie jeszcze nie zamienialem ich rolami. Dzięki za pomysl. Dziś to sprawdzę.
    Startowane są zgodnie z instrukcją. Potrafią chodzić nawet przez trzy dni i nagle się rozłączają, a innego dnia dwa razy dziennie.

    Pozdrawiam
    Tomasz K.
  • Poziom 15  
    Witam!

    Zamieniłem centrale rolami. Teraz trzeba czekać. Oby pomogło.

    Pozdrawiam
    Tomasz K.
  • Poziom 15  
    Witam!

    Do dziś chodzi. zabaczymy jak długo.
    Pozdrawiam
  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 15  
    Witam!

    Zamiana rolami central na wiele się nie zdała. Dziś rano padła i to dwa razy. Zaczynam podejrzewać że sprawcą kłopotów może być zasilanie 220V. POMOCY!

    Pozdrawiam
    Tomasz K
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 15  
    Witam!

    Po zamianie jednostek między sobą przywróciłem dane fabryczne każdej centrali. Potem przestawiłem drugą na slave. Połączyłem je razem i włączyłem zasilanie obu jednostek. Poczekałem aż system slave zostanie podłączony do mastera (sprawdziłem dodzwanianie się z jednej jednostki na drugą i odwrotnie na standardowej numeracji - jest OK. Następnie wgrałem przygotowany program z poprzednimi ustawieniami i ponownie dokonałem restartu systemu. Po włączeniu i odczekaniu ok 2 minut systemy zobaczyły się. Ponownie sprawdziłem poprawność nawiązywania połączeń między jednostkami. Systemy działały poprawnie przez 3 dni. W tym czasie nie wystąpiły żadnie objawy świadczące o nieprawidłowej pracy systemu.

    Do programowania używam wersji 4.04 DOS.
    Wyposażenie centrali master licząc od dołu:290, 174, 174
    wyposażenie centrali slave licząc od dołu:brak, 174, 174
    kod 115 ustawienie 01.00 AM
    Test nie wykazał żadnych błędów
    Synchronizacja zegarów wg ISDN wyłączona kod 990 obszar 7 bit 13 wartość 1
    Co do zasilania.
    Takich połączonych systemów założyłem już kilkanaście. W żadnym z nich nie występowały podobne objawy. Zdarzały się problemy z łącznością ale zawsze było to powodowanie remontami w danym budynku. Po przeprowadzonych wywiadach okazywało się że budowlańcy włączali różne ciężkie urządzenia do sieci, wyłączali prąd, przeciążali fazę tak, że wysiadały bezpieczniki. Wtedy wystarczyło wystartować systemy ponownie i znów chodziły długie miesiące bez nadzoru (i przerw)
    Stąd moje przypuszczenia że wiąże się to z napięciem 220V.
    Od jakiegoś czasu podłączyłem UPSa z monitoringiem. W godzinach ok 5 do 9 i 15 do 20 występowały spadki napięć do ok 206V.
    W pozostałych godzinach napięcie utrzymywało się na poziomie 216 - 220V czyli wszystko niby w normie.Odczyt wartości napięcia odbywał się co 5 sek. częściej się nie dało. Przerwy w komunikacji między modułami zdarzały się rano właśnie w godzinach niskiego napięcia. Restart pomaga i znowu jest dobrze. Do czasu.
    Pozdrawiam
    Tomasz K.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 15  
    Witam!

    Nie jestem tego pewien. Napięcie mieści się w granicach normy. Cęntrala posiada obwód wydzielony prosto z rozdzielni. Przełączałem też na inny obwód - to samo. Administrator wie o tym.
    Robiliśmy eksperymenty z przeciążeniem fazy kilka razy. I nic się nie stało poza wyłączeniem bezpiecznika. Centrale dalej chodziły bez zarzutu.
    Moim przypuszczeniem są szpilki. Tylko skąd one są i jak to sprawdzić? Nie mam dostępu do aparatury pomiarowej.
    Pozdrawiam
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 33  
    Witam
    Czytam z zainteresowaniem ten temat i stwierdzam, że nie pomyśleliście o jednej sprawie - mianowicie - wspólna masa obu szaf. Druga sprawa to UPS. Z moich wiadomości wynika, że ups MUSI mieć wyjście sinus, a nie prostokąt i wtedy panasłonik nie kaprysi.
    Pozdrawiam
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 15  
    Witam!
    Centrale mają zasilanie awaryjne za pośrednictwem KX-A46 (każda swój) i akumulatory. Centrale są uziemione do szyny wyrównawczej albo do uziomu (żółto/zielona linka) Dodatkowo uziemienie jest realizowane przez kabel zasilający. Obydwie centrale są wpięte do UPSa. Poprzednio był mały UPSik, potem dołączyliśmy stabilizator napięcia.
    UPS jest firmy APC model SMART-UPS SU-1000. Jest on dedykowany do zasilania serwerów - chyba pracuje on-line. Zresztą podczas wyłączania i włączania UPSa do sieci 220V (tak jak opisywałem w poprzednich postach) nic się nie działo. Centrala chodziła dalej.
    Co do postu VooVoo to nie mogę poprawiać producenta. On chyba wie co wyprodukował.
    Czy ktoś wie czy za nieuzasadnione wezwanie energetyki do pomiarów coś kosztuje?
    A co jeśli problem napięcia powstaje na terenie zakładu?
    Pozdrawiam
    Tomasz K
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 15  
    Witam
    To akurat wiem że energetyka sprawdza do licznika. Chodzi mi o to czy wiąże się to z jakimiś opłatami? ( a co gdy na terenie zakladu jakieś urządzenie "śmieci"? )
    Pozdrawiam
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 15  
    Witam
    Przewód do 290 został wymieniony jako jeden z pierwszych, a o listwię pomyślę.
    Dzięki

    Pozdrawiam
    Tomasz K.
  • Poziom 20  
    Witam
    Wszyscy czepiają się zasilania, ale przeważnie w przypadku central KXTD1232 problem leży po stronie producenta (za Boga Panasonic oficijalnie się do tego nie przyzna a fakt ten zwykle ujawnia się dopiero po opracowaniu rozwiązania i to pocichu). Wersja 241g wpełni zasługuje na to na co wskazuje literka, inną beznadziejną wersją jest 241I, dość dobrze pracuje wersja 241LB i na tą proponowałbym wymienić.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Oczywiście jest całkowita racja co do potrzeby wymiany epromów w centralach. Panasonic wypuścił już wiele bubli, szczegolnie widocznych kiedy mamy tandem central lub kartę PRI z jednocześnie generowanym dużym ruchem. Oczywiście Panasonic Polska("świetna" firma majaca problemy nawt z wydrukiem odpowiedniej ilości folderów reklamowych) twierdzi że dokłada wszelkich starań do zapewnienia wsparcia technicznego (co mozna o kant d..... rozbić) i ma nawet pseudostronę dla instalatorów uaktualnianą raz na rok informacjami czasami nawet sprzed 2 lat i w dodatku niepełnymi(brakuje tam stabilnych i sprawdzonych wersji softu oraz co najważniejsze nie ma suplementów informujących o zakresie wprowadzonych zmian w sofcie oraz o usunietych problemach). Osoba która chce w pełni wykorzystać możliwości techniczne centrali najczęściej podczas wystąpienia problemów musi sama tworzyć poletko doświadczalne i mieć najlepiej dobrych znajomych w branzy bo na Panasonic Polska nie ma co liczyć. A co do softu ja również polecam wersję 241L(narazie z tą wersją nie miałem problemu)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Mam taki soft w foracie Intel.hex . Ale podam jeszcze wskazówki przy wymianie softu , kolejnośc czynnosci:
    - skopiowanie ustawien central na komputer,
    - potem należy zaprogramować epromy do kazdej centrali (2x2 chipy 8Mbit Eprom np.27C801 - dodatkowe chipy, zeby nie kasować działających i w razie niepowodzenia moc wrocic do starej wersji) i przełożyć układy
    - reset systemów do ustawien fabrycznych
    - zaprogramowanie ustawień centrali recznie z programu, a nie przez załadowanie pliku z komputera (teoretycznie moze być ok ale potem mogą wyjść problemy z powodu niezgodności wersji), a dla wersji 241L polecam soft 4.08 (przy niezgodności softu PC z ROM mogą wyjść niespodzianki typu ustawienie zmienione przez użytkownika może nie być zapisane w centrali)
    - po wszystkim reset miękki i ściągnąć na nowo plik ustawień z centrali (backup)
  • Poziom 12  
    Aha żeby sprawdzic soft centrali wejdz w program 116 i sprawdz wersje softu dla jednostek Master i Slave
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Jest juz na pewno nowsza wersja 241M (może jest jeszcze coś nowszego ale nic mi o tym nie wiadomo) - natomist nie udało mi sie jej jszcze zdobyc. Ale z cala pewnoscia mozna polecac wersje 241L - z tego co wiem wersja 241M ma zmiany kosmetyczne w stosunku do poprzedniej wersji ale nie jestem w stanie powiedziec jakie. Niedlugo zostanie zarzucony prawdopodobnie(albo juz zostal) rozwoj KX-TD1232 ze wzgledu na pojawienie sie nowej rodziny central KX-TDA30/100/200.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    System 2xTD1232 (241L) z PRI nie powinien sie wieszac, a co do porady jezeli klient dysponuje duzym budzetem to doradzam zakup KX-TDA100 lub 200 (opis na stronie Panasonica). Oczywiscie dolozenie PRI do TD1232 nie jest drogie (w porownaniu do zakupu nowego systemu) i calosc raczej rowniez powinna spelniac wszystkie potrzeby uzytkownika.