Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Płyta GA-7ZX nie steruje kartą graficzną

miloon 22 Lis 2007 16:35 1296 13
  • #1 22 Lis 2007 16:35
    miloon
    Poziom 19  

    Objaw, po włączeniu kompa, monitor nawet nie rusza na moment, podstawiłem drugą karte i to samo. Zasilacz sprawdzony, kondensatory też sprawdzone. Pomierzyłem również napięcia na AGP i są raczej ok, co jeszcze mogę sprawdzić na AGP??

    0 13
  • #2 22 Lis 2007 16:51
    artur00
    Poziom 25  

    Monitor sprawny ?
    Płyta główna sprawna ?

    0
  • #3 22 Lis 2007 16:58
    Stingerek
    Poziom 28  

    Wyjmij grafike, pamieci i poodlaczaj wszystkie dyski i napedy optyczne.. zostaw tylko glosniczek, procesor i chlodzenie procesora.. powiedz czy plyta zawcznie piszczec.

    0
  • #4 22 Lis 2007 18:05
    miloon
    Poziom 19  

    artur00 napisał:
    Monitor sprawny ?
    Płyta główna sprawna ?


    No pewnie że monitor sprawny, płyta NIE.

    Obecnie mam wpięty tylko procesor i ram, jutro spróbuje wypiąć ram i zobaczyć czy sie odzywa. Dodam że ledy HDD i POWER nie świecą, jak ją włączam rusza tylko wentylator na procesorze i na grafice, jak pisałem wcześniej, pomierzyłem napięcia na AGP i są ok, sygnał zegarowy też wygląda na ok.
    Sprawdzałem też obydwie karty na wyjściu oscyloskopem, brak RGB, brak synchro, wygląda jakby płyta w ogóle nie sterowała kartą. Nie wiem jakie sygnały z AGP sprawdzić oprócz napięć które mam z pinoutu.

    0
  • #5 23 Lis 2007 10:33
    miloon
    Poziom 19  

    Stingerek napisał:
    Wyjmij grafike, pamieci i poodlaczaj wszystkie dyski i napedy optyczne.. zostaw tylko glosniczek, procesor i chlodzenie procesora.. powiedz czy plyta zawcznie piszczec.


    Zrobiłem jak napisałeś, cisza, nic nie piszczy, przy włączaniu i wyłączaniu, słychać tylko w głośniczku bardzo ciche "pyknięcie", myśle ze to elektrostatyka tylko. Jak pisałem ledy POWER i HDD nie świecą, na pionkach nie ma napięć. Czy to może być spowodowane wysypaniem BIOSu? Mam Willema, moge sprobować wrzucic nowy bios, najpierw musiałbym go znaleźć....
    Co dalej z tym robić??

    pozdr

    0
  • #6 23 Lis 2007 14:57
    Stingerek
    Poziom 28  

    Watpie ze to bios.
    Jesli nie piszczy to znaczy ze nawet procesor nie przechodzi testu. I to gdzies przy nim trzeba szukac uszkodzenia.

    0
  • #7 24 Lis 2007 12:47
    dastin1
    Poziom 11  

    Witam przepraszam, że nie przychodzę tu z pomocą, ale to jakiś zbieg okoliczności, bo mam taki sam problem. Stało się to po odstawieniu kompa na 2 dni na bok, kiedy to w tym czasie testowałem innego.
    Po powrocie na stary sprzęt mam takie same objawy jak u „milion”.
    Monitor nie odpala tak jakby nie wysterowała go karta graficzna. Oczywiście też przetestowałem na innej karcie i niestety nic. Po dłuższym wpięciu do zasilania odpalił z komunikatami, że coś z CMOS –em. Zmieniałem bateryjki i nic, reset BIOS-u również nic nie wnosi. Gdzieś czytałem, że te płyty mają jakiś dual BIOS, niestety nic nie wiem na ten temat. Jeśli ktoś wie, jaki symbol ma najnowszy BIOS to proszę (może tu leży problem). Hmmm przydałaby się jeszcze jakaś mała instrukcja jak się go wgrywa, aby czegoś nie spitolić :cry:

    0
  • #9 27 Lis 2007 21:10
    miloon
    Poziom 19  

    Przejrzałem płytę w okolicy procesora, sprawdziłem tranzystorki etc i wszystko wygląda ok. Chciałbym zmienić biosa. Znalazłem na stronie firmowej biosa, jutro postaram sie go wrzucić za pomocą willema, inny sposób odpada. Pierwszy raz będę zmieniał BIOSa, jeśli jest coś na co powinieniem zwrócić szczególną uwagę, to proszę o pomoc.

    0
  • #10 01 Sty 2008 16:35
    CSA
    Poziom 12  

    czy twórca tematu, mógłby podać rozwiązanie problemu i skończyć temat? mam to samo z moją płytą i nie wiem czy wystarczy sflaszować czy to coś poważniejszego.

    0
  • #11 07 Sty 2008 20:48
    miloon
    Poziom 19  

    Wygląda na to że mam uszkodzoną kostke biosu, willem nie chce jej zidentyfikować, odczyt to jakieś "śmieci", a programowanie wiesza się na 12%, był też moment że bardzo się grzała. Jest to kostka W49F002U plcc32, gdzie mógłbym ją kupić? A może ma ktoś do sprzedania?

    0
  • #12 07 Sty 2008 21:43
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jesteś z Krakowa, więc rozglądnij się (za kością BIOSu) na mieście, gdzie jest jakiś serwis komputerowy, tak będzie najszybciej.
    Ewentualnie na Allegro jest dział -> Komputery -> Podzespoły bazowe ->Sprzęt serwisowy -> Kości BIOS i Cache.

    Moderowany przez Mery84:

    Na forum zabronione jest umieszczanie linków do allegro. Linki usunąłem.

    0
  • #13 09 Sty 2008 15:39
    miloon
    Poziom 19  

    Kostka już w drodze, czekam na przesyłke, powiadomie o efektach.
    pozdrawiam

    0
  • #14 10 Sty 2008 15:29
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda

    miloon napisał:
    Kostka już w drodze, czekam na przesyłke...
    Przeważnie na Allegro jest wszystko, wystarczy poszukać.
    Chociaż mnie się oberwało za linki :cry: , które były do strony z kategorią Kości BIOS i Cache , a nie do aukcji, która trwa i zniknie.
    Widocznie świeży moderator chce się wykazać.

    0