Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

RoadStar cd-655 Raz sie wlacza, raz nie

22 Lis 2007 22:39 1650 8
  • Poziom 22  
    Witam

    Dostałem do naprawy radio firmy Roadstar.Wiem doskonale, że to wielki szajs,ale ja nie wybieram co ludzie mi do zrobienia przynoszą. Wada radia polega na tym że włącza sie raz na 100 (tylko kiedy podpinam zasilanie). Po każdym podpięciu włącza się podświetlanie,ale radio żadko startuje.Czasami jak się włączy to chodzi dosyć długo,to się znowu zawiesi itp.Czerwona dioda pod panelem działa. Na początku myślałem że to wina przegrzewającego się stabilizatora,ale po podmiance nic sie nie zmieniło. Na wszystkich kwarcach są oscylacje (sprawdzałem oscyloskopem).Poza tym radio gdy już się włączy to gra może z 10 min po czym zaczyna przerywać i się wyłącza.Potem juz tylko przez długo pusty ekran. Wygląda to jakby jakiś tranzystor nie domagał...ale niestety ja nic nie znalazłem.Liczę że ktoś spotkał sie z takim przypadkiem i mi pomoże
  • Poziom 22  
    Schemat akurat juz mam,ale i tak dziekuje za zainteresowanie

    Po wymianie tranzystora q33 radio sie włącza normalnie.Na tunerze działa bez problemu,ale kiedy podepne mp3 działa z 10 min i się zawiesza. Zauważyłem bardzo mocne nagrzewanie się stabilizatora 7805 (którego nie mogę znaleźć na schemacie :/ ). Po ścieżkach doszedłem, że zasila on moduł dekodera mp3 oraz obsługi MMC i PenDriva.
  • Poziom 22  
    Podstawiałem go i nic nie dawało. Wygrzałem całą płytę hot airem bo myślałem że to jakiś zimny lut.Po tym zabiegu jest jeszcze gorzej.Wygląda jakby się procek wieszał,tzn po włączeniu miga czerwona dioda led pod panele.Mignie z pięć razy a potem przestaje.Sprawdzałem oscyloskopem i na wszystkich kwarcach mimo to są dalej przebiegi prawidłowe. Po dotknięciu palcem procka dioda znowu zaczyna migać i wtedy działa cały czas.Ale mimo tego gdy wkładam panel to nic się nie dzieje,a co najwyżej czasami pojawi się napis ROADSTAR i na tym koniec.
  • Poziom 30  
    dlatego lepiej szajs odrazu wywalić do kosza...

    wylutuj końćówke,sprawdz kondesator na głownym zasilaniu bo mialem taki przypadke ze byl wywalony w podobnym tajwanie tyle ze to byl REDSTAR :)
  • Poziom 22  
    Końcówka i kondensator na głównym są ok. Zauważyłem coś innego.Radio co 5-6 sek impulsem pobiera bardzo duży prąd,a dokładnie wygląda to tak. W spoczynku pobiera około 700mA (włączone) nagle prąd spada do około 200mA a potem nagle impuls do około 1,5A. Ten cykl ciągle sie powtarza. Wcześniej gdy radio jeszcze czasami się odpalało to ten cykl występował dopiero po tym jak się zawiesiło.Teraz radio dociera co najwyżej do napisu ROADSTAR i na tym kończy. Sprawdziłem większość tranzystorów ale niestety nic nie znalazłem
  • Poziom 30  
    Spróbój odpiąc całkiem naped Cd i zobacz jak teraz będzie prąd brał.
  • Poziom 22  
    Napęd był cały czas odpięty.W tej chwili mam tylko samą płytę główną bez końcówki mocy i to dla niej podawałem to skoki prądu