Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

miernik częstotliwości, zapala inne segmanty na wyświetlaczu

Hamster_71 23 Lis 2007 17:08 1211 5
  • #1 23 Lis 2007 17:08
    Hamster_71
    Poziom 13  

    Witam. Wykonuję miernik częstotliwości zaczerpnięty z tej strony:
    http://freenet-homepage.de/dl4yhf/freq_counter/freq_counter.html

    Mierniczek złożyłem PIC'a zaprogramowałem, podłączam wszystko do zasilania. Miernik startuje pokazuje 0 . Niby ok, jednak po poruszenia kabla od częstotlwiości miernik wyświetla nie tylko cyferki, ale zapala inne segmenty na wyśw 7 segmentowym o różnych symbolach. Po podłączeniu go pod generator jest to samo, oczywiście mniej więcej zgadza się częstotliwość wyśw do częstotliwości generowanej, ale znów miernik miga, zmienia kropki, cyferki na dziwne literki. Wszystko jest przylutowane dobrze, nie ma zaimnych lutów, zwarć itp. Stawiałem na początku na kwarc, wymieniłem go i to samo, pozmieniałem kondensatory na nowe, na 33 piko i to samo. Nie wiem co jest nie tak, być może źle go programuje, przy ładowaniu pliku counter2.hex ustawiam oscylator na HS, WDT i PWRT - ON, reszta OFF. Jedyną rzecz jaką zmieniłem, to wykonałem własną płytkę pod wyświetlacze, ponieważ posiadałem wyśw 7 segmentowe z poziomymi a nie pionowymi wyprowadzeniami, jednak wątpie, zę w tym tkwi problem. Poniżej przedstawiam filmik z telefonu obrazujący problem.

    Liczę na pomoc.

    Pozdrawiam

    0 5
    Załączniki:
  • #2 15 Gru 2007 17:59
    Andrew
    Poziom 11  

    Witaj

    1. Są rózne wersje programu do pica dla wyświetlaczy wspólna katoda i anoda

    2. Wymień pica na nowy i zaprogramuj jeszcze raz

    Ja zlozyłem taki miernik i ruszył bez problemu

    Pozdrawiam

    Andrzej

    0
  • #3 15 Gru 2007 23:39
    Hamster_71
    Poziom 13  

    Cieszę się, że ktoś zainteresował się tym tematem. Próbowałem wgrywac counter2 i 3.hex i zmieniać wyświetlacze na wspolna anode i wspolna katode, ale to samo. Być może to kostka jest walnięta, w poniedziałek kupię nową i dam znać. Czy przy programowaniu też ustawiałeś takie parametry jak ja ? WDT i PWRT ON, reszta OFF ?

    0
  • Pomocny post
    #4 16 Gru 2007 10:48
    DJ Davi
    Poziom 21  

    Witam.
    Też zbudowałem ten miernik i przy budowie miałem podobne problemy. Mój miernik pokazywał 0 a jak dotknęło się palcem kabla pomiarowego to wyskakiwały różne cyfry. Mi pomogło dorobienie wzmacniacza który jest opisany na tamtej stronie.

    0
  • Pomocny post
    #5 16 Gru 2007 12:09
    Andrew
    Poziom 11  

    Witam


    Do testowania takich mierników używam sygnału z generatora ( 4 nogi metalowa obudowa ) ze starych płyt komputerowych.

    pzd

    Andrzej

    0
  • #6 29 Gru 2007 23:14
    Hamster_71
    Poziom 13  

    Udało mi się dorwać BF199 i zrobiłem wzmacniacz, ale było to samo. Okazało się, że walnięty był PIC. Temat zamykam, nagradzam i dziękuję za pomoc.

    0