Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Grzesto
    Level 12  
    źle mierzy na zakresie prądowym tak stałym jak i zmiennym, błąd pomiaru na różnych zakresach jest taki sam i wynosi ok 10%. pomiary napięcia są dobre. Mam kilka mierników z tym samym objawem prawdopodobnie jest to jakieś typowe uszkodzenie . Proszę o pomoc.
    CKsrv
    Level 32  
    Popatrz na bocznik, sprawdz wlutowanie bocznika w plyte.
    Zawyza czy zaniza wskazania?
    toradek
    Level 17  
    Sory, a ja sie zapytam kiedy wymieniales baterie. Mialem dokladnie to samo, jak wymienilem baterie to dziala suuper.
    CKsrv
    Level 32  
    Hehe no ta przy LoBat zawyża jak by to był miernik innej klasy 5% :)
    Nawet nie wpadłem na to że mozna wtopić z batt :)
    Grzesto
    Level 12  
    Wsoło co?
    Bocznik i plyta z drabinkami jest ok. podejrzewam ze ktorys z hybryd ale niemam schematu. To z baterią to nie skomentuje - w koncu niewiesz z kim piszesz a podstawowe bledy zdarzają sie kazdemu.73!
    toradek
    Level 17  
    Grzesto, a ja Cie po prostu nie rozumiem. Elektroda sluzy do tego aby podawac sugestie, ja tylko pisze, co ja mialem. Wiec lepiej po prostu Ty sam nie komentuj postow Super Elektroniku (bo w koncu nie wiem kim jestes :lol: ).
    Grzesto
    Level 12  
    Dziękuję Toradku za pomoc - byla niezbedna i bez niej bym sobie nie poradził. Nazwałeś mnie "Super Elektronikiem" :( myśle ze z przekąsem, Nie jestem nim ale i ty równiez, ja wtedy bym sobie poradził a ty udzieliłbyś fachowej podpowiedzi albo żadnej. Myślę ze ten temat powinien byś w tym momencie zamknięty. Jeśli sobie poradze to opisze uszkodzenie.
    gsmline
    Level 24  
    Niektóre mierniki i to dobrych firm gdy pada bateria mają odchyłke z 5V na 7 V to mnie kiedyś zdziwiło jak naprawiałem maszyne a co do prądu to bocznik często ma zimne luty!!!
    Grzesto
    Level 12  
    Zlokalizowane i naprawione - uszkodzony ICL - kupilem tani odpowiednik i oczywiscie byl nadal bląd i to mnie zmyliło, po wymianie ICL na "porządny" udalo sie ustawić "0" i dziala jak nowy.
    A co do baterii to fakt ze spadek napięcia na baterii 6F22 powoduje wskazania wyższe niż faktyczny pomiar dla U i I ale swieci znaczek slabej baterii i na kilkadiesiat przypadków mam jeden miernik ktory nie wskazuje slaabej baterii ale to juz inna bajka - uszkodzenie wyswietlacza.