Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radiotelefon Radmor 3047 jak uruchomić?

Marcino4 24 Nov 2007 18:56 1966 8
Relpol
    Marcino4
    Level 10  
    Posiadam radiotelefon radmor 3047,ale nie posiadam oryginalnego zasilacza do niego,chciałbym na krotko podłaczyć zasilanie z innego zasilacza ale nie wiem dokladnie jak to zrobić.
    bolce w gniezdzie zasilajacym maja oznaczenie A,B,W,G
    pod A podlaczyłem (+)24volt a pod B podlaczylem (-).
    Niewiem natomiast jak podlaczyc pozostałe dwa bolce.
    po podlaczeniu do puktu a i b słychac szum ale nic nie odbiera
    tak samo z nadajnikiem zapala sie żarówka od nadawania ale nie nadaje.
    na nadawanie mam załozone rezonatory:
    11093,75 khz , 11075,00 khz , 11081,25 khz , 11068,75 khz , 11100,00 khz
    na odbior posiadam tylko jeden rezonator 33600,00 khz.
    Cały problem polega na tym ze niemam oryginalnego zasilacza i chciałbym uruchomić ten radiotelefon na innym ale niewiem jak podlaczyc te cztery bolce???PROSZĘ O POMOC!!!!!
  • Relpol
  • Helpful post
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

To już 2-gi Twój post w tym temacie.

Kolega napisał Ci jak i co.

Jezeli podłączyłeś zasilanie +24 i -24V to juz radiotelefon działa. Nic więcej nie musisz podłączać.
    Dodatkowe bolce są od sterowania przekaźnikiem załaczającym napięcie do radia ale w zasilaczu a takowego nie posiadasz , więc funkcja zostaje nie podłączona.

Widzę to co piszesz , że niestety nie zasz się na tym radiotelefonie.
    Zastanawiam się czy wiesz i skąd wiesz , że NIE odbierasz i NIE nadajesz ?

Koniecznie musisz pamiętać , że +24V zasilania w tych radiotelefonach jest na obudowie (masa + 24V).

Pozdrawiam.
  • Relpol
    Marcino4
    Level 10  
    Radiotelefon nie nadaje ,a tweirdze tak dlatego ze mam zasilacz z wbudowanym amperomierzem a on w chwili nadawania ani drgie,wiec niema poboru prądu.miezyłem tranzystory mocy o są sprawne,tak samo ma sie odbiornika zakladam rezonator 33600,00 khz i powinien byc slyszalny delikanie zmieniony szum a tu nie slychac zadnej rożnicy.
  • Helpful post
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

Kolego. Prosisz o pomoc, a sam stwarzasz problemy. Napisz, jaki masz ten radiotelefon (wersja), lub przynajmniej z jakiego jest zakresu.
    Czy jesteś pewien, że kwarce które wkładasz, są przeznaczone dla konkretnie tego radiotelefonu? Czy sprawdziłeś, że kwarce zaczynają generować w układzie? Nie pisz, że nie masz jak sprawdzić, bo sonda to raptem 4 elementy nie licząc miernika.
    Pamiętaj, że kwarce w nadajniku sa inne niż w odbiorniku. Muszą być uwzględnione krotności powielania i p.cz. dla odbiornika.
    Napisz, co pomierzyłeś i na jakiej częstotliwości pracuje Twoje radio. to podstawa.

Jeszcze jedno. Te radmory mają około 10 W mocy. Jeżeli nie masz uprawnień do pracy w zakresie pracy radiotelefonu, to możesz nadajnik uruchamiać tylko na sztucznym obciążeniu.
    Zresztą, wszelkie próby nadajnika powinno się wykonywać na sztucznym obciążeniu.
    Marcino4
    Level 10  
    radiotelefon kupilem bez rezonatorow a te co załozylem są z podobnego modelu radmora ktory kiedys posiadalem,byc moze te kwarce nie chcą pracować w tym radiotelefonie.ten model ktory kupiłem to 3047.nieznam sie za dobrze na takich radiotelefonach,jakbym mial do niego schemat napewno byloby mi łatwiej.
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

Te radiotelefony mają oznaczenie 3047/x
    Ważna jest ta cyferka x, bo na jej podstawie jest możliwość zidentyfikowania, w jakim paśmie pracuje.
    SP9 UXG
    Level 15  
    Witam Kolege . jak to jest możliwe ja nie pisałem postu , Radmor 3047 jak uruchomić a został napisany mój numer IP , chciał bym poznać przyczyne .
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

SP9 UXG wrote:
    Witam Kolege . jak to jest możliwe ja nie pisałem postu , Radmor 3047 jak uruchomić a został napisany mój numer IP , chciał bym poznać przyczyne .

Wyjaśniam, że nic się nie stało. Kolega może być spokojny o swoje tajemnice :) .