Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

tv medion 3795 gotuje sie 2sc2335 i zwezony obraz

24 Lis 2007 23:35 1524 13
  • Poziom 16  
    Witam tv jak w temacie zwezony obraz w pione i poziomie o okolo 3-4cm obraz w tzw kwadracie.Wymienilem elki w b+,tda3653b oraz elki wokól niego i dalej to samo,gdzie szukac usterki koledzy koncza mi sie pomysły

    Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 43  
    Usterka nie jest w układzie odchylania pionowego.
    Wymień C508-47µF/50V i C517-33µ/160V (chyba już go wymieniłeś) i powinno być po problemie. Wczoraj to miałem dopkładnie w tym modelu. Może być padnięty jeszcze Q505, Q506 lub Q507.
  • Poziom 14  
    Witam
    Odłącz cewki odchylenia , po rozłączeniu zobacz co się dzieje z 2sc2335 jeśli nadal się będzie grzał posprawdzaj kondesatory stałe na przetwornicy , w pobliżu tego tranzystora , może któryś przywierać .
  • Poziom 43  
    jorg g napisał:
    Wedlug schematu powinien byc BU2508DF.

    O którym tranzystorze napisałeś? 2SC2335 lub BUT11AF to Q507 i pracuje tylko i wyłącznie w załączeniu +B dla HOT-a a BU2508DF to Q402 czyli właśnie HOT.
  • Moderator
    Z reguły tranzystor załączający grzeje się z powodu uszkodzenia sterującego nim 2SA1013 (Q506). Napięcie wyjściowe jest wtedy za niskie i stąd takie wymiary obrazu.
  • Poziom 43  
    Mirek Z. napisał:
    Z reguły tranzystor załączający grzeje się z powodu uszkodzenia sterującego nim 2SA1013 (Q506)...

    Niekoniecznie. Mi grzał się z powodu pustego C517-33µF/160V
  • Moderator
    Pisałem - z reguły. Wyjątki bywają :)
    Tylko że elka w +B podobno są wymienione (1 post).
  • Poziom 16  
    Tak Mirek z elki wymienilem zamiast 33/160 wstawilem 47/160,chybo cos bedzie ze sterowaniem u mnie nie ma tranzystora 2sa1013 jest bd135 ktos juz w nim grzebal
  • Moderator
    Jeśli schemat jest zgodny z rzeczywistym egzemplarzem, to podmień na właściwy (tzn. 2SA1013 jest typowo stosowanym tranzystorem, na schemacie jest inny zamiennik). Sprawdź też pozostałe elementy w układzie tego wyłącznika, przyjrzyj się również całej płycie - czy nie widać (np. po lutach) jakichś innych "kwiatków" po poprzednikach.

    A co z pisownią? Zerknij na p.6 regulaminu. W końcu nastąpią ostrzeżenia itd. Po co?
  • Poziom 43  
    grundig22 napisał:
    ... u mnie nie ma tranzystora 2sa1013 jest bd135 ktos juz w nim grzebal

    BD135 to npn a 2SA1013 to pnp. To nie miało prawa działać dobrze. Po drugie BD135 to 45V a tu potrzebny min.120V (2SA1013 160V). Wymieniaj na 2SA1013 (oryginalnie Q506 to 2N5401 - 160V)
    A ten Q507-2SC2335 to jeszcze dobry?
  • Poziom 16  
    Witam zalozylem 2sa1013 i oraz jest prawidlowy ale nie chce sie wylonczyc z pilota co moze byc jeszcze uszkodzone?
  • Poziom 43  
    Sprawdź czy na B i C Q505 zmienia się stan po wył. i wł. pilotem. Czy 2SC2335 - Q507 jest napewno dobry?