Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ładowarka akumulatorów żelowych

matekogon 26 Nov 2007 12:28 4558 4
    matekogon
    Level 22  
    Witam kupiłem sobie akumulator żelowy 6V 1.3Ah potrzebuje do tego schemat prostej ładowarki. Próbowałem przerobić zasilacz stabilizowany na taką ładowarkę. wymieniłem w nim stabilizator na LM317 i dodałem rezystor żeby prąd nie był większy niż 200mA ale ona mi nie ładuje tego akumulatora. Nie wiem co jest nie tak. Może macie schemat takiej ładowarki. Załączam schemat mojego układu, co może być nie tak albo czego brakuje na tym schemacie.
    john_t
    Level 29  
    Brakuje rezystora sprzężenia o wartości 240Ω. Trzeba go wpięć pomiędzy wyjście a końcówkę Adj (tę na dole LM317). Poza tym musisz wiedzieć że jeśli chcesz mieć na wyjściu 6V to na wejście LM317 musisz podać większe napięcie (spadek napięcia w układzie). Dałbym przynajmniej 7.5V lub więcej. I jeszcze jedno. Do ładowania akumulatora o napięciu 6V potrzeba nie 6V lecz trochę więcej o ile więcej zależy od tego prąd ładowania.
    Ps.
    Ten rezystor 6,2OHm jeśli to prawda to chyba za mały.
    Najlepiej dać w to miejsce potencjometr 5kΩ. Będziesz mógł regulować prąd ładowania.
    matekogon
    Level 22  
    kolego john-t troszkę pomyliłem się na wejściu mam 15V tyle namierzyłem za mostkiem prostowniczym jak daje rezystor 240ohm to napięcie mi spada do 1,5V jest to możliwe czy możesz dokonać stosownych poprawek na moim schemacie żeby ta ładowarka ładowała mi akumulator
    genado
    Level 15  
    Koniecznie wymień rezystor 6,2 ohm na połączony szeregowo rezystor np. 1 kohm z potencjometrem 4,7 kohm.Oczywiście dodaj ten rezystor 240 ohm łączący wyjście układu z końc. adj (środkowa).Pozdrawiam!
    To_masz_5
    Level 16  
    Witam!
    Tutaj masz link do strony z tym układem:
    http://www.edw.com.pl/ea/crozukl002.html
    i tam znajdziesz układ ładowania akumulatora.
    Rezystor 24Ω można zastąpić rezystorem 10Ω, uzyskasz wtedy prąd ładowania 125mA, czyli optymalny dla Twego akumulatora.
    Stabilizator LM317 pracuje tutaj jako źródło prądowe.
    Rozwinąłbym ten układ wpinając diodę zenera ( na7,8V i prądzie min. 150mA ) pomiędzy ADJ stabilizatora a masę, a na wyjściu ładowarki wpiąłbym diodę krzemową ( I≥300mA ) w szereg z akumulatorem.
    Dioda zenera zabezpieczy akumulator przed przeładowaniem, a dioda na wyjściu zabezpieczy akumulator przed rozładowaniem, przez diodę zenera i dodatkowo układ ładowarki przed odwrotnym podłączeniem akumulatora.
    Pozdrawiam
    To_masz_5