Witam
Mieszkam w domu otoczonym z trzech stron lasem.
Od zawsze były problemy z odbiorem TV naziemnej. TVSat i comiesięczna opłata na chwilę obecną odpada.
Miejscowość położona jest ok 12 km od centrum Białegostoku.
Nadajniki znajdują się w odległościach:
TVP1 (80kW), TVP2 (400kW), TVP3 (100kW) - 24km (linia czarna)
TVN (1kW) - 11km (linia zielona)
TV4 (1kW), Polsat (1kW) - 10km (linia czerwona)
Dom ma wysokość ok 9m.
Mam 'potelekomunikacyjny' maszt o długości 6m, ale nie chciałbym go instalować ze względu na walory czysto estetyczne.
Interesuje mnie instalacja, która nie będzie wrażliwa na pogodę - jak dotychczas. Istniejącej anteny nie używam, przy każdym tv jest pokojowa, którą trzeba ustawiać przy każdej zmianie kanału...
Buszując w sieci znalazłem kilka interesujących, profesjonalnych anten.
Moje pytanie do specjalistów brzmi - czy to wystarczy? Oczywiście przy pewnej instalacji, odpowiednich przewodach itp.
Chcę rozwiązać ten problem raz a dobrze. Bez półśrodków i zbędnego pseudooszczędzania.
Z drugiej strony chciałbym instalację wykonać sam, nie stać mnie jeszcze na zapłacenie tysiaka lub więcej.
Priorytetem tej instalacji jest jakość, niezawodność, estetyka oraz przyszłościowa możliwość rozszerzenia instalacji na dodatkowe 6 odbiorników położonych 60m od domu.
Poniżej spis sprzętu.
antena UHF ATV 27/21-35 + Symetryzator IV-V
antena VFH 12/6-7 + Symetryzator I-III
antena Dipol 1RUZ
Zwrotnica + Wzmacniacz antenowy rozgałęziający
lub
Wzmacniacz wielowejściowy + Rozgałęźnik
pozdrawiam i dziękuję z góry za wszelkie rady.
Kuba
Mieszkam w domu otoczonym z trzech stron lasem.
Od zawsze były problemy z odbiorem TV naziemnej. TVSat i comiesięczna opłata na chwilę obecną odpada.
Miejscowość położona jest ok 12 km od centrum Białegostoku.
![[TV naziemna] słaby sygnał za ścianą lasu [TV naziemna] słaby sygnał za ścianą lasu](https://obrazki.elektroda.pl/9507737500_1340433592_thumb.jpg)
Nadajniki znajdują się w odległościach:
TVP1 (80kW), TVP2 (400kW), TVP3 (100kW) - 24km (linia czarna)
TVN (1kW) - 11km (linia zielona)
TV4 (1kW), Polsat (1kW) - 10km (linia czerwona)
![[TV naziemna] słaby sygnał za ścianą lasu [TV naziemna] słaby sygnał za ścianą lasu](https://obrazki.elektroda.pl/6808429600_1340433646_thumb.jpg)
Dom ma wysokość ok 9m.
Mam 'potelekomunikacyjny' maszt o długości 6m, ale nie chciałbym go instalować ze względu na walory czysto estetyczne.
Interesuje mnie instalacja, która nie będzie wrażliwa na pogodę - jak dotychczas. Istniejącej anteny nie używam, przy każdym tv jest pokojowa, którą trzeba ustawiać przy każdej zmianie kanału...
Buszując w sieci znalazłem kilka interesujących, profesjonalnych anten.
Moje pytanie do specjalistów brzmi - czy to wystarczy? Oczywiście przy pewnej instalacji, odpowiednich przewodach itp.
Chcę rozwiązać ten problem raz a dobrze. Bez półśrodków i zbędnego pseudooszczędzania.
Z drugiej strony chciałbym instalację wykonać sam, nie stać mnie jeszcze na zapłacenie tysiaka lub więcej.
Priorytetem tej instalacji jest jakość, niezawodność, estetyka oraz przyszłościowa możliwość rozszerzenia instalacji na dodatkowe 6 odbiorników położonych 60m od domu.
Poniżej spis sprzętu.
antena UHF ATV 27/21-35 + Symetryzator IV-V
antena VFH 12/6-7 + Symetryzator I-III
antena Dipol 1RUZ
Zwrotnica + Wzmacniacz antenowy rozgałęziający
lub
Wzmacniacz wielowejściowy + Rozgałęźnik
pozdrawiam i dziękuję z góry za wszelkie rady.
Kuba