Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 32PW8506/58R strzępienie brzegów obrazu

cx19 27 Nov 2007 13:30 1203 4
    cx19
    Level 14  
    Na obrazie TV występuje efekt strzępienia krawędzi obiektów, liter itp.
    Sprawdzone zostały wszystkie elektrolity na obwodach plyty głównej, oraz w trafopowielaczu gniazdo i przewód WN.
    Kiedyś spotkałem się z podobnymi objawami w TV i w tamtym przypadku był to wlaśnie zbyt mocno wysunięty przewód z gniazda WN trafa.
    Tu jednak wydaje się, że przyczyna tkwi gdzie indziej, choć nie wykluczam usterki w samym trafie.
    Czy ktoś mial podobny problem...?:idea:
    cx19
    Level 14  
    Wiem, że tylko wymieniony elektrolit daje pewność prawidłowej filtracji. Jednak wiem też, że podgrzewając go, poprawiają się jego właściwości na tyle aby zauważyć różnice na obrazie. W tym przypadku taka zależność nie istnieje. Ale nie upieram się przy tym bo jest to tylko pół środek na szybszą lokalizację tego typu usterek.
    Proszę o dalsze sugestię...
    alvin
    Level 25  
    Witam.
    ???
    Zapomnij szybko o tej metodzie! Oszczedności żadnych, ani finansowych a tym bardziej czasowych. Wymień, albo chociaż podstaw podejrzane elektrolity. Oprócz zasilacza i napięć uzyskiwanych z WN w rachubę wchodzi też filtracja napięć zasilających p.cz.
    cx19
    Level 14  
    Usterkę zlokalizowano w module sterującym. Wymiana elektrolitów 100uF/16V na obw. zasilania układu TDA9321H - przyniosła zadowalające efekty.

Wyrazy z Caps Lock poprawiłem (p.10.9 regulaminu).
    Temat uważam za wyczerpany - zamykam. [Mirek Z.]