Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GEMBIRD model: MAX 330W uszkodzenia strony pierwotnej zasilacza.

convers 27 Nov 2007 14:01 5173 5
    convers
    Level 12  
    witam mam taki problem mam wyzej wyminiony zasilacz i kiedys cos strzeliło i przestał działąc byłem w tamtym czasie zielony z elektroniki wiec zuciłem go w kat a niedawno go odnalazłem ( chodze do technikum elektronicznego) i postanowiłęm obczaic oco chodzi no wiec tak

spalił sie bespiecznik
    uszkodzona dioda w mostku Graza ( o dziwo tylko jedna )
    spuchł kondensator stabilizujacy wyjscie 5 V.

no i padł tranzystor na radiatorze i to najwiekszy problem bo reszte naprawiłem tranzystor owy wybuchł bo spory kawałek został urwany i własnie na tym kawałku była znaczna czesc oznaczenia i TU MOJ PROBLEM

JAK IE TO MOZE BYC OZNACZENIE NO TO CO ODCZYTAŁEM TO ZACZYNA SIE JAK O ALE JEST UŁEMANY KAWAŁEK DOLNEJ PRAWEJ CZESCI TEJ LITERY I KONCOWKA TO 7S jak ktos moze mi pomudz to bedze wdzieczny

Moderated By marek216:

Na forum zabrania się pisania postów i tematów z CapsLock.
    Forum umożliwia korzystanie z polskich znaków : ą, ś, ć, ń, ł, ó, ę - stosuj je w przyszłości.
    Polecam lekturę regulaminu

ma3-4ysz
    Level 24  
    Witam!
    Wyciągnąłem z gratów jakiś zgliszczały zasilacz i na tranzystorach strony pierwotnej pisze E13007-2. Wpisałem w http://www.elenota.pl/ "13007" i znalazło coś takiego Link Ten wybuchnięty tranzystor to będzie coś bardzo podobnego.

PS
    Masz możliwość umieścić tu zdjęcie z lotu ptaka wnętrzności tego zasilacza? Zwykle jak się widzi o czym się myśli to się myśli lepiej.
    convers
    Level 12  
    Sory nie bardzo, ale rysunek pogladowy wkleje. Dowiedziałęm tranzystor ma symbol C20XX7S, a tu gdzie sa XX to facet nie pamietał cyfr.
    ma3-4ysz
    Level 24  
    Na początek to można tam wsadzić C5027-R albo C5353, co będzie pod ręką, ale na tym się pewnie sprawa nie skończy.
    Skoro poszedł tranzystor mocy po stronie pierwotnej przetwornicy +5V SB trzeba znaleźć przyczynę.
    Nie wiem dokładnie jak jest zrobiona bo nie mam takiego modelu.
    Ogólnie najczęściej spotykane są dwa rozwiązania.
    W pierwszym ten jeden tranzystor mocy przy pomocy jeszcze innego małego tranzystora (albo dwóch) i paru innych elementów generuje przebieg i podaje go na mały trafo impulsowy. Po wtórnej stronie tego trafa napięcie jest prostowane, stabilizowane jakimś kondensatorem elektrolitycznym, stabilizowane do +5V na scalaku 7805, znów kondensator i tyle. W tej logice działania charakterystyczne jest występowanie właśnie stabilizatora 7805. Tu przetwornica daje nie wiadomo jakie dokładnie napięcie (większe niż 5V i mniejsze od 37V), które przysiada pod obciążeniem. Dopiero 7805 robi z niego +5V.

W tym drugim po stronie wtórnej nie ma 7805, ale jest zrobione sprzężenie zwrotne przez optoizolator, które tak steruje pracą strony pierwotnej żeby na wtórnej po wyprostowaniu i stabilizacji było +5V nie zależnie od obciążenia (w założonych granicach)

To tak mniej więcej żeby wiadomo było czego spodziewać się po zgliszczach.

Żeby zasilacz ożył trzeba najpierw odpalić tą małą przetwornicę +5VSB. Z niej zasilany jest również układ TL494, serce zasilacza. A dalej to się zobaczy.

PS
    Jeżeli wygłosiłem herezję to mnie poprawcie. Ja dopiero zaczynam obczajać przetwornice.
    convers
    Level 12  
    spoko jak na mnie to dobrze opisałes ale do tego mniej wiecej terz doszedłęm i mam ten schemat choc to nie do tego zasilacza i po scierzkach doszedłem do
    winowajcow i powymnieiałę mpadł generator dioda z mostka Graza i tranzystor i o ten tranzystor mi chodziło bo wybuchł w miejscu gdzie jest oznaczenie i nie mogłem go zidentyfikowac ale juz to zrobiłem poszedłem do faceta ktury sie zajmuje takimi sprzetami

z gory dzieki za pomoc

Moderated By marek216:

Za "ktury" i "terz" "nagradzam"ostrzeżeniem. Reszta pisowni też kuleje (interpunkcja i ogonki ).Proponuję zapoznanie się z zasadami poprawnej polszczyzny oraz regulaminem

convers
    Level 12  
    sory za moją pisownie a temat zamykam gdyz pomimo moich usilnych starań zasilacz był uszkodzony tak że nawet moj sor od zajeć praktycznych nie znalazł przyczyny

pozdrawiam !!! :)

Pisownia nadal niezgodna z regulaminem !
    marek216