Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 21CN4462-ch. NCR-CF -świerszcząca przetwornica

xwojcio 27 Nov 2007 17:00 1320 6
    xwojcio
    Level 15  
    Podczas włączania, sieciowym switchem, po dłuższym odłaczeniu TV od sieci, świerszczy przetwornica jakieś 10 s., po czym całość startuje i chodzi bez zastrzeżeń. Elki po obu stronach przetw. wymienione, napięcia zgodne ze schematem (mierzone w stanie stabilnej pracy TV, nie bardzo wiem, gdzie szukać przyczyny. Płyta została także przejrzana pod kątem zimnych lutów. Proszę o porady.
    robert.s.
    Level 21  
    Wygląda na błąd w przetwornicy. Jak możesz podaj więcej informacji- jaka to płyta.
    marck1
    Service technician RTV
    robert.s. a tytuł postu Kol. czytał?
    zonko
    Level 23  
    Czy napewno nie pominąłeś jaliegoś elektrolita?
    Jeśli nie elektrolity, to wygląda na usterkę termiczną
    Ja bym spróbował metody podgrzewania elementów (czy po ich nagrzaniu startuje prawidłowo). Może transoptor?
    pglin
    Level 2  
    Witam,u mnie to samo:przy zalączaniu po dłuższym czasie słychać terkotanie w trafie WN przez 5 sek i potem jest wszystko OK,lecz zdarza się że uszkadza w tym momencie BUT 12 w odchylaniu H. Jak u kolegi zakończyla się sprawa?
    Szymon Adamkiewicz
    Level 11  
    Siema
    Ja myśle że to może być uszkodzony transformator WN. Miałem taki przypadek ostatnio z Samsungiem CK-5051X. TV po załączeniu włącznikiem sieciowym głośno skwierczał (odgłos jak przy przebiciu wyskoko napięciowym) i jak się go włączyło to przez 5 min. było dobrze i sie wyłączał, jednak puknięcie w trafo WN włączało go na powrót.
    A wszystkie zimne luty poprawiłem.
    xwojcio
    Level 15  
    Wszystko ustąpiło po wymianie elementów w aplikacji tranzystorów odchylania