Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tico '97 - problem z uruchomieniem po nocy.

28 Lis 2007 10:15 5238 7
  • Poziom 14  
    Jak do tej pory wszystko było OK, mógł stać nawet 2 tygodnie i odpalał na dotyk. Od dwu tygodni mam problem z odpaleniem go po nocnym postoju i jest coraz gorzej. Doszło juz do tego że wczoraj wykończyłem akumulator i nie udało mi się go odpalić. Dopiero po podpieciu drugiego akumulatora równolegle, odpalił po pierwszym przekręceniu kluczyka.
    Kiedy już odpali to wystarcza przejechać 500 m i cały dzień odpala juz normalnie za każdym razem nawet po 3-4 godzinnym postoju.
    Rano rozrusznik kręci jak szalony natomiast silnik nie odpala. Akumulator jest z marca tego roku. Patrzyłem też pod maskę w ciemności przy odpalonym silniku, nie widać jakichkolwiek przebić na instalacji WN. Sprawdzałem czy w gaźniku jest paliwo (naciskałem szybko na dzwignię gazu i pompka przyśpieszenia wtryskuje paliwo do gardzieli) wszystko wydaje się OK. Odkręcałem też świece sprawdzając czy nie są zalane po kilku razowej próbie odpalenia - nie są.
    Doradźcie coś bo już się boję rano z domu wychodzić.
  • Poziom 19  
    Witaj. Ja bym na dobry początek wymienił kable WN i świece. Przeczyść też palec w kopułce.

  • Poziom 21  
    Witam. Sprawdż ewentualnie wymień cewkę wys. napięcia.
  • Poziom 14  
    Zamówiłem na Allegro - cewkę, kable WN i świece, teraz czekam na przesyłkę :-)
  • Poziom 13  
    witam. podobny problem miałem w audi b4. kręcił a nie odpalał. pomagało podłączenie do prostownika na 1min.
    Okazało sie że akumulator jest do bani. rozrusznik pobierał tyle prądu że jak wykręciłem świece to iskra była, a jak wkręciłem to pod wpływem ciśnienia zanikała. piszesz że masz nowy akumulator, ale to jeszcze nie wszystko. Akumulatory są różne, tzn producenci. Kup akumulator naszej Centry, najlepiej Futura jeżeli takie występują i masz problem z głowy. I uważaj na zakupy na alledrogo bo można się naciąć
  • Poziom 14  
    noga napisał:
    witam. podobny problem miałem w audi b4. kręcił a nie odpalał. pomagało podłączenie do prostownika na 1min.
    Okazało sie że akumulator jest do bani. rozrusznik pobierał tyle prądu że jak wykręciłem świece to iskra była, a jak wkręciłem to pod wpływem ciśnienia zanikała. piszesz że masz nowy akumulator, ale to jeszcze nie wszystko. Akumulatory są różne, tzn producenci. Kup akumulator naszej Centry, najlepiej Futura jeżeli takie występują i masz problem z głowy. I uważaj na zakupy na alledrogo bo można się naciąć


    Akumulator jest z 24 kwietnia 2007 - Centra (24 miesiące gwarancji).

    Na allegro kupuję tylko u kogoś kto prowadzi równolegle sklep lub hurtownię i tylko nowe części z gwarancją, nigdy używki i nigdy od kogoś kto sprzedaje równocześnie znaczki pocztowe i zapałki na sztuki :-)
    Może nawet kupił bym to na miejscu i w tej samej cenie ale górę bierze wygoda i czas. Szukając konkretnej części po sklepach i hurtowniach w mojej okolicy można się spotkać z identycznymi produktami w cene od np. 20 do 100 PLN. Przykładem niech są przewody WN, w jednym sklepie są po 30 PLN w innym te same kosztują 55 PLN a w serwisie 135 PLN.
  • Poziom 23  
    Może układ paliwowy się zapowietrzać .
  • Poziom 13  
    jeżeli odpala wtedy, kiedy dostaje więcej prądu (drugi akumulator) to jest sprawa prądu przy rozruchu. rozrusznik pobiera bardzo dużo prądu. Jeżeli wymiana przewodów nic nie pomoże to wykręć rozrusznik i zobacz czy na tulejach nie ma luzów. koszt naprawy (we własnym zakresie) to do ok. 50 pln zależy ile ma tulei.