Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Ariston ALS109X - kody błędów, wymiana eeprom i inne

Mstasik 23 Cze 2005 02:44 28059 65
  • #1 23 Cze 2005 02:44
    Mstasik
    Poziom 19  

    Witam,
    Pralka ARISTON, Margherita 2000 ALS 109X

    Dzisiaj podczas prania to cudo włoskiej techniki (niechaj go trafi...) w ogóle nie odwirowało - pomimo nastawienia odpowiedniego programu (funkcja pomijania odwirowania była wyłączona) , a programator kręci się w koło, i nic z tym zrobić się nie da. Wyłączanie i próba resetowania ustawień nic nie daje. Jak się kręcił, tak się kręci ! A pralka nie działa.

    Nie dalej jak miesiąc temu wymieniałem przewód wody łączący czujnik (zawór) który ogranicza pobieranie wody. Wtedy woda wylewała mi się w miejscu sypania proszku, cały bęben był zalany, a pralka dalej brała wodę ? Taki psikus ! Przyczyna była banalnie prosta - przetarł się ten rzeczony przewód, i nie dochodziła woda (informacja) do czujnika o zapełnianiu zbiornika wodą. Straciłem 2 dni, ale doszedłem co jest grane.

    W chwili obecnej nie wiem nawet gdzie szukać. W instrukcji pisze - wezwij serwis. Pralka 4 miesiące po gwarancji (ma 2,5 roku - NIECAŁE !). A te mecenasy z Aristona nawet za dojazd kasiore i to nie małą wołają.

    POMOCY - bo już sił mi do niej braknie.
    Przecież nie można co 2,5 roku, lub 3 lata zmieniać pralki prawie za 2000 zł,
    na to mnie nie stać !


    Pozdroofka

    0 29
  • #2 23 Cze 2005 08:53
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 23 Cze 2005 10:54
    Mstasik
    Poziom 19  

    Witam,
    objawy są takie:
    Po włączeniu prtaliki około minutę jest cisza - nic się nie dzieje blokują
    się dzwi, i miga leda, po upływie około minuty, pralka zaczyna wywalać wodę, której nie ma i kręci programatarem..
    I tak już jest cały czas - leda miga, programator się kręci i się grzeje,
    drzwiczki zablokowane.
    Pralka nie ma żadnego wyświetlacza, więc nie wiem jak sprawdzić kod błędu.

    Próbowałem zresetować ją na programatorze, ale nie przyjmuje - zamiast resetować program kręci programatorem i usiłuję wywalić wodę, której nie ma :(. Jakaś paranoja.

    Pozdroofka

    1
  • #4 23 Cze 2005 11:53
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 23 Cze 2005 13:27
    Mstasik
    Poziom 19  

    Witam,
    Kilka obserwacji...
    Wybebeszyłem grzałkę - myślałem że spalona, bo kamienia na niej osadziło się sporo - odkamieniłem kwaskiem ...
    to samo z czujnikiem temperatury w grzałce..
    Zmierzyłem rezystancje:
    - grzałka ~ 30Ω
    - czujnik temp. ~ 20kΩ (podczas podgrzewania wodą gorącą spada do 10kΩ
    To chyba oba sprawne ?

    Zachowanie pralki - jeszcze raz dokładniej...

    Po włączeniu zapala się leda blokady i blokują się drzwi, druga dioda miga
    - jakby się pralka programowała 5X a programator jest na • "reset"
    (czas około 5 sek), po czym zapala się światłem ciągłym i świeci
    nieprzerwanie przez około 30sek. Wtedy nie dzieję się nic. Pralka jakby
    wykonywała self-test. Po tym czasie zaczyna usówać wodę na sucho
    (dla sprawdzenia wlałem nawet wodę do bębna - wylała ją do końca
    i nie przerwała wylewania - pracowała na sucho dalej), programator kręci się w kółkom bez przerwy, a dioda miga 9x, po cztm chwila przerwy w miganiu i znowu 9x. Itak już zostaje w koło macieju ...

    Ma ktoś może serwisówkę do tego urządzenia ??
    Pozdrawiam

    0
  • #7 23 Cze 2005 15:42
    Mstasik
    Poziom 19  

    Nie kumam za bardzo po niemiecku, ale chyba chodzi o procesor, lub Epromik ? Czy to możliwe że to umarło ?
    Wybebeszyłem zatem elektronikę i co widzę ? Fotki zamieszczam !
    Ścieżka na płytce drukowanej czarna, ale nie spalona !
    żadnych widocznyc śladów spalemia po stronie elementów.
    Jedyne co mnie zastanowiło to brak złącza CNA - w ogóle nie ma wtyczki do tego. przekopałem całą pralkę - nie ma.
    Czy to możliwe że po prostu jest nie wykorzystane ?
    Przeczyściłem elektornikę i założyłem zpowrotem - objawy jak wyżej :(
    Pralka Ariston ALS109X - kody błędów, wymiana eeprom i inne

    Pralka Ariston ALS109X - kody błędów, wymiana eeprom i inne


    Będę wdzięczny za wszystkie sugestie !
    Pozdroofka

    1
  • Pomocny post
    #8 23 Cze 2005 16:17
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 23 Cze 2005 16:30
    Mstasik
    Poziom 19  

    Nie kręci - nawet nie drgnie ..
    A powinien ??
    A co z tym złączem CMA - do czego to jest ??

    0
  • #10 23 Cze 2005 16:35
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 23 Cze 2005 16:38
    Mstasik
    Poziom 19  

    jak go sprawdzić ?
    wypiąć i podać zasilanie ?
    Gdzie ??

    0
  • #12 23 Cze 2005 16:42
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #13 23 Cze 2005 16:59
    Mstasik
    Poziom 19  

    Niestety nic nie rozumiem z Twojego opisu, bo nie wiem gdzie jest
    stojan, szczotki, bezpiecznik - które są to wyprowadzenia.
    Zmierzyłem silnik (złączka).
    kolory kabli : 1,2,3,4 - czarne
    5,6 - czerwone

    Mierzyłem "piszczałką" czy jest zwarcie i tak kolejno
    1-(czarny) zwarty z 2 (czarny)
    3- (czarny) zwarty z 4 (czarny)
    reszta bez zwarcia !

    0
  • #14 23 Cze 2005 17:08
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #15 23 Cze 2005 17:10
    Mstasik
    Poziom 19  

    TAK
    miernik zwarcia milczy !!
    to są dwa czerwone kabelki na złączce.
    czy to oznacza uszkodzenie silnika ??

    1
  • #16 23 Cze 2005 17:12
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 23 Cze 2005 17:16
    Mstasik
    Poziom 19  

    do tego muszę wymontować silnik ??
    Wywaliłem pralkę "na plecki" i patrzę do czego idzie
    ta para (czerwonych przewodów) sprawdziłem co to za połączenie
    rysunek - może się wyznasz - to stojan czy tacho?

    0
  • #18 23 Cze 2005 17:33
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #19 23 Cze 2005 17:39
    Mstasik
    Poziom 19  

    to jest to Taho.
    Zdjąłem, wewnątrz jakby nacięcia, na silniku,
    pierścień jakby magnetyczny.
    założone na silniku, odpięta złączka od praliki
    rezystancja 175Ω...

    0
  • #20 23 Cze 2005 17:42
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #21 23 Cze 2005 17:46
    Mstasik
    Poziom 19  

    Podczas kręcenia bębnem pojawia się napięcie na zaciskach
    rzędu miliVoltów, rezystancja 175Ω - raczej nie ma przerwy !
    Wygląda że to ustrojstwo żyje !
    Zatem, chyba ta elektronika ?

    Zauważyłem a raczej usłyszałem cichy szmer podczas
    obracania bębnem - zdjąłem pasek napędzający żeby się upewnić
    czy to silnik czy bęben. Silnik - szmer był cichszy ale był.
    Czy to szumką szczotki na komutatorze, czy cosik jest nie w porządku ?

    0
  • #22 23 Cze 2005 22:57
    samsu100
    Poziom 22  

    Witam
    Obracanie w koło pozycjonera i mruganie 9x diody, przerwa i ponowne mruganie wskazuje na błąd w module sterującym. Niestety w modułach serwisowych (nr katalog. 093350) nie ma wlutowanych e-promów z oprogramowaniem tylko jest wstawiona podstawka. Oprogramowany eprom jest jako niezależna część zamienna dobierana do konkretnego wykonania pralki i ma swój indywidualny nr katalogowy części.
    Niestety na nic innego mi to nie wygląda.
    Silnik można oczywiście łatwo sprawdzić łącząc w szereg uzwojenie stojana z wirnikiem i podając napięcie z sieci. Tylko po co?
    Blokada drzwi łapie, pompa wylewająca wylewa. Można omomierzem oblecieć instalacje czyli cewkę elektrozaworu , grzałkę, czujki termistorowe, ale objaw jest niestety wskazujący na moduł elektroniczny.
    pozdr. Andrzej K

    0
  • #23 23 Cze 2005 22:58
    skryn
    Admin grupy AGD

    Tak się przyglądam Waszej rozmowie, a nikt nic nie wspomniał czy elektrozawór jest sprawdzony (cewka), ew. czy dochodzi do niego zasilanie...?
    Pozdro.

    0
  • #24 23 Cze 2005 23:08
    samsu100
    Poziom 22  

    Zapomniałem jeszcze napisać że wolne złącze na płycie elektronicznej jest dostępne z tyłu pralki za plastikową przykrywką i służy do podłączenia
    testera serwisowego którego zadaniem jest podanie w miejsce oprogramowania pralki zewnętrznego oprogramowania serwisowego celem przetestowania pralki (testowy program serwisowy). Można też w to miejsce wpiąć się z komputerem i przeprowadzić przetestowanie pralki łącznie ze zmianą oprogramowania.
    pozdr. Andrzej K.

    0
  • #25 24 Cze 2005 00:03
    Mstasik
    Poziom 19  

    Hmm ...
    Każda nawet najdrobniejsza sugestia jest bardzo mile widziana,
    może któraś doprowadzi do rozwiązania mojego problemu...

    Dostałem taką sugestię, ażeby posprawdzać styki w module,
    gdyż mogły się wysunąć podczas wirowania.
    Sprawdziłem, czyściłem, dociskałem - niestety to nie to.

    Elektrozawór trzyma drzwi jak cholera...
    Nie idzie ich otworzyć nawet po wyjęciu wtyczki z prądu.
    Dopiero po około minucie, może 2 od wyłączenia - puszcza.
    Więc to raczej jest sprawne ?

    Epromik niestety jest zalutowany na płycie - nie ma tam żadnej podstawki
    (patrz zdjęcie wyżej), myślałem już o wyjęciu go i włożeniu na programator,
    ale jest zalutowany, dlatego na razie odpuszczam. Nie chcę dłubać w module
    do czasu aż będę pewien, że to jest na 100% jego wina...

    "samsu100" widziałem tą złączke do modułu serwisowego, ale nie mam
    nic takiego do sprawdzania... W jaki sposób podłączyć się tam komputerem ?
    Czy muszę się tam wpiąć poprzez RS'a ? Jakim programem to obsługiwać?
    Masz może coś takiego u siebie ?
    A przede wszystkim jak zaprogramować tego epromka bez jego wylutowywania?
    Czy to jest to ustrojstwo na płycie obok oznaczenia CT i FT ?
    Tam są jakieś fajki i X'y opisane przez montera...
    Do czego jest ta złączka CNA, która u mnie jest nie podpięta do niczego ?

    Tak wiele pytań a ja dalej w lesie...
    sterta brudów mi się zbiera (mam dwoje małych dzieci),
    teraz chyba do teściowej muszę jechać prać :P

    Pozdroofka

    0
  • #26 24 Cze 2005 00:25
    skryn
    Admin grupy AGD

    Mstasik napisał:


    Elektrozawór trzyma drzwi jak cholera...
    Nie idzie ich otworzyć nawet po wyjęciu wtyczki z prądu.
    Dopiero po około minucie, może 2 od wyłączenia - puszcza.
    Więc to raczej jest sprawne ?



    :!:

    To jest część (ELEKTROZAWÓR), która jest odpowiedzialna za pobór wody.

    0
  • #27 24 Cze 2005 00:34
    Mstasik
    Poziom 19  

    Aha spox...
    Tak to jest jak się trafi ktoś, kto nie wie co w pralce piszczy !
    (mówie o sobie - przepraszam za głupoty co je tutaj wypisuję)
    Jak go sprawdzić ?
    Miernikiem się da ?
    Jale powinny tam być napięcia ?

    0
  • #28 24 Cze 2005 00:39
    skryn
    Admin grupy AGD

    Cewka ok. 3,5kohm, a zasilanie oczywiście 220/250V.

    0
  • #29 24 Cze 2005 00:51
    Mstasik
    Poziom 19  

    Sprawdziłem ..
    Elektrozawór (tam gdzie pobiera wodę) 2 cewki po 3,7kΩ
    Napięcie na przewodach 0V (brak napięcia zasilania) !!!
    Czy tym steruje moduł elektroniczny ? Czy tam powinno być cały czas napięcie ?
    Czy ma znaczenie jak się te cewki zepnie (polaryzacja), czy tam dochodzi zmienny 220V ?

    0
  • #30 24 Cze 2005 01:04
    skryn
    Admin grupy AGD

    Wymień moduł i po problemie...

    0