logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Precyzyjne sterowanie obrotami silnika 30 voltowego

nemoss 29 Lis 2007 13:55 3303 10
  • #1 4533550
    nemoss
    Poziom 10  
    Witam, jestem studentem psychologii, potrzebuje do mojego projektu badawczego urządzenia:
    kolorowa tarcza (koło) o średnicy 8 cm (cienka i lekka) której prędkością obrotów będę mógł płynnie sterować za pomocą potencjometru.
    Sterowanie musi być płynne nie skokowe.

Silnik którego chcę użyć jest na napięcie 24V, prąd 0,10A, przy 24V - 10500rpm przy 12V 5250rpm

Silnik będzie chodził praktycznie bez obciążenia, będzie kręcił tylko tą tarczą.
    Musze mieć możliwość regulacji obrotów od kliku na minute(dopuszczam użycie przekładni, ale z tym już sobie poradzę) do max czyli do 10500.
    Muszę mieć taki potencjometr abym był w stanie wprowadzać delikatne zmiany w ilości obrotów na minute i chyba to jest mój największy problem, jedyny pomysł jaki na razie mam to użycie zasilacza laboratoryjnego bo nim mógłbym precyzyjnie sterować napięciem niestety taki zasilacz to duży koszt(250zł)
    Niestety moja wiedza o elektronice jest praktycznie na poziomie 0,1 (na szczęście potrafię używać lutownice). Bardzo prosiłbym o jakieś rady.
    Z góry dziękuje
  • #2 4533564
    sp4tkb
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam. Już sam odpowiedziałeś sobie na pytanie. Użyj potencjometru połączonego szeregowo z silnikiem. A jak potrzebujesz bardzo dokładnej regulacji to potencjometr wieloobrotowy
  • #3 4533597
    nemoss
    Poziom 10  
    Słyszałem że nie można podłączać potencjometru bezpośrednio do obwodu dlatego spodziewałem sie dodatkowych elementów.
    O jakich parametrach powinienem szukać potencjometru wieloobrotowego?
    Czy taki byłby dobry DM-102 2,2 kom 5% TELPOD - 1W ?
    Czy każdy potencjometr będzie działał tak że na jednym końcu zatrzyma tarcze a na drugim da pełną moc?
  • #4 4533608
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Witam.
    Potrzebujesz taniego zasilacza regulowanego. zobacz tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic113713.html
    Pomimo bardzo precyzyjnej regulacji napięcia uzyskanie kilku obrotów na minutę będzie trudne do osiągnięcia. Do precyzyjnej regulacji przy tak niskich obrotach stosuje się silniki trójfazowe synchroniczne lub silniki krokowe.
  • #5 4533654
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    Potencjometr może iść z dymem szczególnie przy niskich obrotach. Można spróbować ale moc potencjometru musi być minimum 2W, a wartość trzeba by dobrać by przy skrajnym położeniu zapewniał napięcie na silniku wystarczające do rozruchu. W przeciwnym razie gdy napięcia rozłożą się np 4V na silnik(zbyt mało by ruszył-wirnik stoi) i 20V na potencjometrze to prąd jaki popłynie przy nieruchomym wirniku może być większy od 0,1A a nawet jeśli będzie coś koło 0,1A to moc tracona na potencjometrze to 2W. Jest to najprostszy sposób, ale nie najlepszy. Myślę , że każdy bez żadnej wiedzy może spokojnie zrobić taki regulator na lm317. Koszt to 5zł a koszt potencjometru 2W lub więcej wyjdzie podobny. Z czego będzie to zasilane( te 24V ta już masz jakiś zasilacz?)
  • Pomocny post
    #6 4533671
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    nemoss napisał:
    Słyszałem że nie można podłączać potencjometru bezpośrednio do obwodu dlatego spodziewałem sie dodatkowych elementów.
    Czy każdy potencjometr będzie działał tak że na jednym końcu zatrzyma tarcze a na drugim da pełną moc?

Witam ponownie.
    1. Można podłączyć pot. bezpośrednio do obwodu pod warunkiem że go nie przeciążysz. I w Twoim przypadku moc silnika to P=U*J=24*0,1=2,4W. Potencjometr powinien być takiej lub większej mocy (najlepszy będzie do tego celu drutowy)
    2. Parametry pot. wyznaczamy w prosty sposób. Musisz określić przy jakim minimalnym napięciu silnik rusza. Załóżmy że jest to 5V.
    Przy zasilaniu 24V potencjometr powinien dać spadek napięcia równy 24-5=19V. Obliczamy rezystancję Twojego silnika Rs=24/0,1=240Ω. Obliczamy rezystancję potencjometru. Rp=240x19/5=912Ω
    3. Odpowiedź jak w pkt. 2 lub aby otrzymać taki efekt trzeba podłączyć potencjometr do silnika jako dzielnik napięcia. To znaczy, Oba końce potencjometru do zasilania a silnik do suwaka. Ale wtedy potencjometr powinien mieć 240Ω i moc co najmniej 5W.
  • Pomocny post
    #7 4534118
    adams987
    Poziom 35  
    nemoss napisał:

Ten "DM-102 2,2 kom 5% TELPOD - 1W" nie będzie dobry, za słaby (1W) no i raczej za duży . W jednym skrajnym położeniu silnik będzie miał 100% napięcia (mocy) a w drugim silnik będzie stał ( i to już wcześniej niż w skrajnym położeniu może gdzieś w 1/3 zakresu obrotu).
    Poniżej dwa proste schemaciki . Jeden z potencjometrem 4,7kΩ. Drugi posiada dwa potencjometry ( razem zastępują ten jeden z pierwszego schematu). Pierwszym regulujesz "z grubsza" napięcie a drugim już dość dokładnie. Wartość tego dokładnego może być jeszcze mniejsza np 470Ω, wtedy jeszcze bardziej precyzyjnie ustawisz obroty.
    Precyzyjne sterowanie obrotami silnika 30 voltowego
  • #8 4534774
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    proponowane rozwiązania pozwalają zapewne na uzyskanie bardzo wolnych obrotów,ale czy precyzyjnych??
    Chyba potrzebny jakiś układ kontroli i regulacji.
  • #9 4534842
    adams987
    Poziom 35  
    Tego nie wiem, może autor tematu coś więcej napisze. Trudno będzie ustawić obroty rzędu kilka na minute tzn jeden na 10s, bo silnik bez obciążenia jak ruszy (pokona moment oporowy) to na pewno z prędkością kilku (no może jednego obrotu na sekundę) i wtedy trzeba "cofnąć" powoli potencjometr tzn obniżyć napięcie tak by się nie zatrzymał a kręcił wolniej. Nie wiem czy nie lepiej zrobić mu jakieś sztuczne obciążenie, wtedy łatwiej będzie o regulację i stabilność tych najmniejszych obrotów.
  • #10 4534888
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    A może jakiś układ sprzężenia zwrotnego??
    Nie mam doświadczenia z prądnicami tachometrycznymi i nie wiem jak zachowują się w pobliżu zera obr/min.
    Zakres regulacji obrotów też dosyć szeroki.
    Tu przychodzą mi na myśl dawne "napędy pamięci taśmowych" do starych dobrych komputerów.
    N.p.ODRA. Tam był b.precyzyjny napęd rolki.
  • #11 4534967
    adams987
    Poziom 35  
    Może cały układ z starego CDromu. Nie wiem jak tam są kontrolowane obroty ( a też są i małe i już dość spore) , i czy łatwo można tam wprowadzić element regulujący je. Może ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy precyzyjnego, płynnego sterowania prędkością obrotową silnika 24V (0,10A, do 10500 rpm) napędzającego lekką tarczę o średnicy 8 cm. Proponowane rozwiązania obejmują użycie potencjometru wieloobrotowego o odpowiedniej mocy (minimum 2W, najlepiej drutowy) jako elementu regulującego napięcie zasilające silnik. Obliczenia rezystancji potencjometru uwzględniają minimalne napięcie rozruchowe silnika (np. 5V) oraz rezystancję silnika (ok. 240 Ω). Potencjometr może być podłączony jako dzielnik napięcia, co wymaga większej mocy (ok. 5W) i odpowiedniej wartości rezystancji (np. 240 Ω). Jednakże regulacja napięcia potencjometrem bezpośrednio na silniku jest mało efektywna przy bardzo niskich obrotach (kilka obrotów na minutę), gdzie precyzja jest trudna do osiągnięcia. Alternatywnie sugerowano zastosowanie taniego zasilacza regulowanego lub regulatora napięcia na układzie LM317, co pozwala na lepszą kontrolę. Wskazano, że do precyzyjnej regulacji niskich prędkości lepsze są silniki krokowe lub synchroniczne trójfazowe. Dyskutowano także o konieczności ewentualnego obciążenia silnika dla stabilizacji niskich obrotów oraz o możliwości zastosowania układów sprzężenia zwrotnego, np. z wykorzystaniem prądnic tachometrycznych. Wspomniano również o potencjalnym wykorzystaniu mechanizmów z napędów starych napędów taśmowych lub napędów z napędów CD-ROM, które oferują precyzyjną regulację prędkości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA