Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Precyzyjne sterowanie obrotami silnika 30 voltowego

nemoss 29 Nov 2007 13:55 3135 10
Automation24
    nemoss
    Level 2  
    Witam, jestem studentem psychologii, potrzebuje do mojego projektu badawczego urządzenia:
    kolorowa tarcza (koło) o średnicy 8 cm (cienka i lekka) której prędkością obrotów będę mógł płynnie sterować za pomocą potencjometru.
    Sterowanie musi być płynne nie skokowe.

Silnik którego chcę użyć jest na napięcie 24V, prąd 0,10A, przy 24V - 10500rpm przy 12V 5250rpm

Silnik będzie chodził praktycznie bez obciążenia, będzie kręcił tylko tą tarczą.
    Musze mieć możliwość regulacji obrotów od kliku na minute(dopuszczam użycie przekładni, ale z tym już sobie poradzę) do max czyli do 10500.
    Muszę mieć taki potencjometr abym był w stanie wprowadzać delikatne zmiany w ilości obrotów na minute i chyba to jest mój największy problem, jedyny pomysł jaki na razie mam to użycie zasilacza laboratoryjnego bo nim mógłbym precyzyjnie sterować napięciem niestety taki zasilacz to duży koszt(250zł)
    Niestety moja wiedza o elektronice jest praktycznie na poziomie 0,1 (na szczęście potrafię używać lutownice). Bardzo prosiłbym o jakieś rady.
    Z góry dziękuje
  • Automation24
    sp4tkb
    Level 13  
    Witam. Już sam odpowiedziałeś sobie na pytanie. Użyj potencjometru połączonego szeregowo z silnikiem. A jak potrzebujesz bardzo dokładnej regulacji to potencjometr wieloobrotowy
  • Automation24
    nemoss
    Level 2  
    Słyszałem że nie można podłączać potencjometru bezpośrednio do obwodu dlatego spodziewałem sie dodatkowych elementów.
    O jakich parametrach powinienem szukać potencjometru wieloobrotowego?
    Czy taki byłby dobry DM-102 2,2 kom 5% TELPOD - 1W ?
    Czy każdy potencjometr będzie działał tak że na jednym końcu zatrzyma tarcze a na drugim da pełną moc?
    john_t
    Level 29  
    Witam.
    Potrzebujesz taniego zasilacza regulowanego. zobacz tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic113713.html
    Pomimo bardzo precyzyjnej regulacji napięcia uzyskanie kilku obrotów na minutę będzie trudne do osiągnięcia. Do precyzyjnej regulacji przy tak niskich obrotach stosuje się silniki trójfazowe synchroniczne lub silniki krokowe.
    adams987
    Level 35  
    Potencjometr może iść z dymem szczególnie przy niskich obrotach. Można spróbować ale moc potencjometru musi być minimum 2W, a wartość trzeba by dobrać by przy skrajnym położeniu zapewniał napięcie na silniku wystarczające do rozruchu. W przeciwnym razie gdy napięcia rozłożą się np 4V na silnik(zbyt mało by ruszył-wirnik stoi) i 20V na potencjometrze to prąd jaki popłynie przy nieruchomym wirniku może być większy od 0,1A a nawet jeśli będzie coś koło 0,1A to moc tracona na potencjometrze to 2W. Jest to najprostszy sposób, ale nie najlepszy. Myślę , że każdy bez żadnej wiedzy może spokojnie zrobić taki regulator na lm317. Koszt to 5zł a koszt potencjometru 2W lub więcej wyjdzie podobny. Z czego będzie to zasilane( te 24V ta już masz jakiś zasilacz?)
  • Helpful post
    john_t
    Level 29  
    nemoss wrote:
    Słyszałem że nie można podłączać potencjometru bezpośrednio do obwodu dlatego spodziewałem sie dodatkowych elementów.
    Czy każdy potencjometr będzie działał tak że na jednym końcu zatrzyma tarcze a na drugim da pełną moc?

Witam ponownie.
    1. Można podłączyć pot. bezpośrednio do obwodu pod warunkiem że go nie przeciążysz. I w Twoim przypadku moc silnika to P=U*J=24*0,1=2,4W. Potencjometr powinien być takiej lub większej mocy (najlepszy będzie do tego celu drutowy)
    2. Parametry pot. wyznaczamy w prosty sposób. Musisz określić przy jakim minimalnym napięciu silnik rusza. Załóżmy że jest to 5V.
    Przy zasilaniu 24V potencjometr powinien dać spadek napięcia równy 24-5=19V. Obliczamy rezystancję Twojego silnika Rs=24/0,1=240Ω. Obliczamy rezystancję potencjometru. Rp=240x19/5=912Ω
    3. Odpowiedź jak w pkt. 2 lub aby otrzymać taki efekt trzeba podłączyć potencjometr do silnika jako dzielnik napięcia. To znaczy, Oba końce potencjometru do zasilania a silnik do suwaka. Ale wtedy potencjometr powinien mieć 240Ω i moc co najmniej 5W.
  • Helpful post
    adams987
    Level 35  
    nemoss wrote:

Ten "DM-102 2,2 kom 5% TELPOD - 1W" nie będzie dobry, za słaby (1W) no i raczej za duży . W jednym skrajnym położeniu silnik będzie miał 100% napięcia (mocy) a w drugim silnik będzie stał ( i to już wcześniej niż w skrajnym położeniu może gdzieś w 1/3 zakresu obrotu).
    Poniżej dwa proste schemaciki . Jeden z potencjometrem 4,7kΩ. Drugi posiada dwa potencjometry ( razem zastępują ten jeden z pierwszego schematu). Pierwszym regulujesz "z grubsza" napięcie a drugim już dość dokładnie. Wartość tego dokładnego może być jeszcze mniejsza np 470Ω, wtedy jeszcze bardziej precyzyjnie ustawisz obroty.
    Precyzyjne sterowanie obrotami silnika 30 voltowego
    staszeks
    Level 27  
    proponowane rozwiązania pozwalają zapewne na uzyskanie bardzo wolnych obrotów,ale czy precyzyjnych??
    Chyba potrzebny jakiś układ kontroli i regulacji.
    adams987
    Level 35  
    Tego nie wiem, może autor tematu coś więcej napisze. Trudno będzie ustawić obroty rzędu kilka na minute tzn jeden na 10s, bo silnik bez obciążenia jak ruszy (pokona moment oporowy) to na pewno z prędkością kilku (no może jednego obrotu na sekundę) i wtedy trzeba "cofnąć" powoli potencjometr tzn obniżyć napięcie tak by się nie zatrzymał a kręcił wolniej. Nie wiem czy nie lepiej zrobić mu jakieś sztuczne obciążenie, wtedy łatwiej będzie o regulację i stabilność tych najmniejszych obrotów.
    staszeks
    Level 27  
    A może jakiś układ sprzężenia zwrotnego??
    Nie mam doświadczenia z prądnicami tachometrycznymi i nie wiem jak zachowują się w pobliżu zera obr/min.
    Zakres regulacji obrotów też dosyć szeroki.
    Tu przychodzą mi na myśl dawne "napędy pamięci taśmowych" do starych dobrych komputerów.
    N.p.ODRA. Tam był b.precyzyjny napęd rolki.
    adams987
    Level 35  
    Może cały układ z starego CDromu. Nie wiem jak tam są kontrolowane obroty ( a też są i małe i już dość spore) , i czy łatwo można tam wprowadzić element regulujący je. Może ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenie.