Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nokia 5200 za male napiecia

mardra8 29 Lis 2007 18:26 905 9
  • #1 29 Lis 2007 18:26
    mardra8
    Poziom 10  

    Witam mam problem z ta Nokia raz sie wlacza sie ale tylko tak ze komputer wykrywa ja jako "nokia rom" i po chwili sie wylacza. Nieraz ale bardzo rzadko zaskoczy i odpali sie normalnie tzn. Dziala wyswietlacz i nie wylacza sie. Zmierzylem napiecia wedlug service manuala do tej noki i zauwazylem ze niektore napiecia sa za male lub wogole nie wystepuja.
    Oto wszytkie napieci a jakie zmierzylem:
    - Vana = 2,52 [V]
    - Vdram = 1,2 [V]
    - Vbat = 3,82 [V]
    - Vref = 1,35 [V]
    - Vio = 1,82 [V]
    - Vrfc = 0 [V]
    -Vrcp1 = 0 [V]
    - Vrcp2 = 0 [V]
    -Vaux = 1,05 [V]
    Co moze byc przyczyna tego uszkodzenia?

    0 9
  • #2 29 Lis 2007 21:22
    andrev800
    Poziom 18  

    Witam
    jak byś opisał troszkę więcej szczegółów twojego problemu to było by prościej, czy telefon jest po zalaniu czy po upadku?. Podłączałeś pod box?

    0
  • #3 29 Lis 2007 21:43
    mardra8
    Poziom 10  

    A wiec telefon jest chyba po upadku przynajmniej na to wskazywal stan odbudowy:p Nie podlaczalem go pod boxa poniewaz takiego nie posiadam ale pod kompem go widac co prawda tylko na chwilke ale widac

    0
  • #4 29 Lis 2007 22:02
    andrev800
    Poziom 18  

    jeśli nie posiadasz sprzętu to sobie nie poradzisz z takim uszkodzeniem. Przede wszystkim trzeba sprawdzić czy telefon komunikuje sie z boxem i czy sie fleshuje. Po upadku mogła się uszkodzić płyta główna. Możesz sprawdzić czy nie jest wygięta. Mogły powstać mikropęknięcia płyty lub cyny pod układami w wyniku naprężeń upadku. Myślę że powinieneś udać sie z tym problemem do serwisu

    0
  • #5 29 Lis 2007 22:07
    mardra8
    Poziom 10  

    Po dokladniejszym przyjrzeniu sie plycie glownej faktycznie jest lekko wygieta ale dlaczego raz na jakis czas sie normalnie odpali?

    0
  • #6 29 Lis 2007 22:36
    andrev800
    Poziom 18  

    możliwe że nieraz pęknięte luty się połączą i przewodzą prąd. trzeba będzie zrobić tak jak wcześniej pisałem czyli najpierw podpiąć pod boxa i sprawdzić czy sie przeflashuje

    0
  • #7 30 Lis 2007 17:09
    mardra8
    Poziom 10  

    Dzisiaj wygrzałem płytę suszarką do włosów :P i o dziwo telefon zaczął działać. Grzałem układ RETU. Tylko chyba za mała temp była bo jak mocniej go ścisnę to znów muszę go podgrzać żeby ruszył.

    0
  • #10 03 Gru 2007 12:26
    andrev800
    Poziom 18  

    To prawda trzeba go wygrzać bo jest po upadku ale moim zdaniem trzeba przed zaczęciem naprawy HW sprawdzić SW.Wygrzać oczywiście hotem

    0