Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio cb. Nadaje i odbiera, ale prawie nic nie słychać.

kolecb 01 Dec 2007 23:22 4050 11
  • #1
    kolecb
    Level 12  
    Witam
    Jestem posiadaczem radia president kenji (kondolencje proszę sobie darowac). Gdy załaczam radyjko nie słychac szumów (z załączonym asc i bez), dopiero po podkreceniu volumena max wydobywaja się cichutkie szumy, radyjko nadaje i odbiera ale prawie nic nie słychac. Jak jest kompletna cisza można coś wyłapac.

    Co może byc ?

    Z góry dziękuje za pomoc
  • #2
    pietach
    Level 22  
    A może wiecej informacji.
    Sprawdzałeś zestrojenie anteny - może na wtyczce jest źle polutowane i nie ma przejścia albo jest zwarcie?
  • #3
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Ja bym szukał przyczyny w samym głośniku. Wypruty elektromagnes lub wzmacniacz m.cz. do wymiany.

    Pozdrawiam.
    PS. Antena to chyba zły pomyśł.
  • #5
    kolecb
    Level 12  
    Quote:
    pietach Wysłany: 02 Gru 2007 00:02 Temat postu: Re: Problem z radiem cb

    A może wiecej informacji.
    Sprawdzałeś zestrojenie anteny - może na wtyczce jest źle polutowane i nie ma przejścia albo jest zwarcie?


    Nie sprawdzałem bo nie wiem jak i nie mam sprzętu do sprawdzania.


    Radio działało (głośno), teraz działa ale cicho ;)

    Tak jak mówiłem nadaje i odbiera słychac w promieniu do 4-5 km, więc uszkodzona antena odpada,

    Efekt jest taki jak bym niemógł zrobic głośniej. aczkolwiek regulacja głośności działa , tak jak pisałem słychac dobiro na max volume, ale bardz bardzo cicho.

    Jak sprawdzi czy papuga jestk ok ? O ile brak "mocy" głośnika ma coś z tym wspólnego.


    Quote:
    radiosystem Wysłany: 02 Gru 2007 00:50 Temat postu: Re: Problem z radiem cb

    Ja bym szukał przyczyny w samym głośniku. Wypruty elektromagnes lub wzmacniacz m.cz. do wymiany.

    Pozdrawiam.
    PS. Antena to chyba zły pomyśł.


    Jak mogę to sprawdzic ?
  • #6
    sp8gsc
    Level 26  
    Podłacz inny głośnik i sprawdź.
  • #7
    atrix55
    Level 23  
    A RF gain to jest w tym radiu ? . Może trzeba troszkę pokręcić.
  • #8
    kolecb
    Level 12  
    Dziwna rzecz, redio znowu zaczeło działać o.O, a nic przy nim nie robiłem....
  • #9
    pietach
    Level 22  
    A może gdzieś na płycie jest zimny lut i czasami działa a czasami jak cos "mu odbije" nie działa.
  • #10
    Loccutus
    Level 14  
    Nie czytasz co ci doświadczeni pewnie tym modelem koledzy radzą (całkiem celnie zresztą ;) ) - sprawdź wtyk mikrofonu !!
  • #11
    socha2006
    Level 11  
    Popraw luty kiedyś miałem na serwisie podobny przypadek i po prostu popatrzyłem za zimnymi lutami i akurat było kilka i to pomogło.
    .
  • #12
    Dominik55511
    Level 11  
    Załatw sobie inny mikrofon do prób. W bardzo wielu typach radyjek jest tak ze przełącznik w mikrofonie przełączą nadawanie odbiór. Gdy wypniesz mikrofon odłączasz tor audio i też nic nie będzie słychać. Jeżeli nie masz jak załatwić innego mikrofonu, odepnij go z radia i sprawdź omomierzem przełącznik i ciągłość żył.